Last news in Fakti

20 Февруари, 2018 20:12 3 424 1

Диета с размах: Цял град започна да се храни здравословно

  • диета-
  • жители-
  • испания-
  • град нарон-
  • инициатива-
  • здравословен начин на живот-
  • здравословно-
  • полезна храна-
  • активно движение

Близо 40 000-те жители на испанското градче Нарон активно са се включили в инициативата за здравословен начин на живот

Диета с размах: Цял град започна да се храни здравословно - 1
Снимки: shutterstock

Цял град в Испания започна дружно диета. В мащабната инициатива за по-здравословен начин на живот са се включили всички 39 426 жителите на град Нарон в провинция Галисия.

Те са си поставили за цел да свалят общо 100 000 килограма през следващите 2 години, съобщава телевизия Euronews.

В рамките на инициативата участват всички в града - местните ресторанти ще предлагат само полезна и здравословна храна, а здравните центрове са разработили специални програми за физическа активност.

Според Статистическия институт на автономната област Галисия, в която се намира и град Нарон — 19.18% от жителите на областта страдат от затлъстяване. Данните за градчето, подхванало мащабната инициатива, пък показват, че 6 на всеки 10 негови жители са с наднормено тегло.

Според ръководителя на проекта д-р Карлос Пинейро, основната цел на това начинание е да се придобият здравословни навици най-вече от децата.

Диета с размах: Цял град започна да се храни здравословно

Пинейро е категоричен, че всеобщата диета, която жителите на градчето са започнали на 25 януари, се прави не защото проблемът в Нарон е по-сериозен отколкото в други испански и европейски градове, а за да се даде пример и на други общности, какво трябва да се направи, за да се ограничи световната тенденция на затлъстяване и като превантивна мярка срещу различни заболявания.

„10-годишните деца, които страдат от затлъстяване са се увеличили с 2%, а тези с наднормено тегло — с 5%. Това сериозно увеличава риска от хронични заболявания и ние искаме да поправим това“, казва той и добавя, че ключът към успеха на проекта се крие именно в децата: "Ако децата поддържат адекватен и активен начин на живот, те ще убедят 90% от възрастните да правят същото".

Диета с размах: Цял град започна да се храни здравословно

Град Нарон е разположен на брега на Атлантическия океан и като всеки друг морски град, неговата традиционна кухня се състои главно от риба и морски дарове. Именно върху тях се гради и настоящата диета, която жителите на града ще спазват.

„Няма нищо ново в това да се научиш да се храниш правилно. Идеята не е да гладуваме, а да се научим да четем етикетите на продуктите и да готвим здравословна храна", обяснява кметът на Нарон Марионо Форейро.

Диета с размах: Цял град започна да се храни здравословно

Правилното и здравословно хранене обаче, не започва и не свършва само с храната, която слагаме в устата си. За да приемат присърце каузата, младежите в града ще участват и в различни кръжоци и дейности, по време на които ще изучават видовете дървета, които растат в овощните градини, както и плодовете и зеленчуците, които се отглеждат в местните ферми. Те ще бъдат насърчавани да ходят пеша или с велосипед до училище и да се движат повече и ще участват в публични дискусии, на които ще могат да обсъждат причините, водещи до затлъстяване.

Според д-р Пинейро инициативата е имала силен старт и в рамките на първия месец около600 деца вече са започнали да ходят и се прибират от училище пеш или с велосипед, като до края на поставения срок, той се надява броят им да се увеличи до 4000.

В инициативата са предвидени и специални програми за хората над 70-годишна възраст, които включват гимнастика, терапевтичен танц, плуване и 8-километрови разходки.

Програмата за здравословен начин на живот се радва на голям интерес и одобрение от всички в града и д-р Пинейро е убеден в успеха ѝ: „Населението на Нарон е като жива лаборатория, която изгражда бъдещето си”.

Диета с размах: Цял град започна да се храни здравословно


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 0 Отговор
    Спри да пушиш,спри да пиеш,яж корени и водорасли живей като болен за да умреш здрав ми не благодаря ще си ям всичко ще си пуша и пия и ще си живея щастливо колкото мога.Аз съм роден през 1970 ядехме като разпрани и най вече мазните бабини манджи как па един нямаше с наднормено тегло тогава алоооооу с тия боклуци дето ги слагате в храните тровите децата а не че ядът много и нездравословно