Last news in Fakti

21 Февруари, 2018 15:46 5 861 5

Древна цивилизация, смятана за изчезнала, все още е тук

  • цивилизация-
  • изчезнала-
  • америка-
  • христофор колумб-
  • племе-
  • островитяни-
  • таино-
  • карибите-
  • днк

Проучване установи, че древнoто островното племе, посетено от Колумб, не е "изчезнало"

Древна цивилизация, смятана за изчезнала, все още е тук - 1
Снимка: shutterstock


Благодарение на ДНК от 1000-годишен зъб изследователи доказаха, че древна цивилизация, отдавна смятана за изчезнала, има живи потомци на Карибите.

Учените открили генетични съвпадения между древното племе Таино, населявало някога Америка и днешните жители на един карибски остров.

Невероятното откритие дошло докато учените се опитвали да проследят първия пълен древен човешки геном от Карибите.

Зъбът бил открит в пещера на бахамския остров Елеутера и е принадлежал на жена, живяла поне 500 години преди Кристофър Кълъмбъс да стъпи в региона.

Изследването е публикувано тази седмица в журнала на Националната академия на науките.

Когато Христофор Колумб достига до Карибите през 15-ти век, местното население, известно като Таино, е силно засегнато. Появата на европейците оказва толкова силно влияние върху живота на островитяните, че учените често разделят историята на региона на два периода — преди и след пристигането на Колумб.

Комбинацията от болести, масови убийства и робство, в резултат на експанзията на испанските конкистадори през XVII век, отнема живота на повече от 3 милиона души в рамките само на няколко поколения. Ново проучване обаче, показва, че геноцидът все пак не е довел до пълното изчезване на този древен народ, както се вярваше до сега.

Изследователите твърдят, че днешни жители на Карибите имат същото ДНК като на хората, живели в региона преди появата на Колумб.

"Това показва, че случилото се по онова време е довело до асимилацията на тези хора, но не и до пълното им унищожение"", заявява Хорхе Естевес от Националния музей на американските индианци.

За Естевес, който е бил консултант в проучването, това откритие има личен характер.

То подкрепя приказките и легендите, в които баба му винаги е вярвала, но не е имала научни доказателства, които да ги подкрепят, а именно, че таиновата култура все още съществува.

"Има карибски общности, които винаги са се определяли като Таино, въпреки, че им е казано, че техните предци са изчезнали", казва авторът на публикацията Ханес Шрьодер, който извършва изследвания в региона повече от десетилетие.

Изчезването на една етническа група се случва, когато "всички членове на тази конкретна група изчезнат и не могат да предадат генетичния си материал", обяснява той.

За да докажат, че на Карибите днес живеят наследници на този древен народ, екипът е трябвало да открие генетичен материал, предшестващ пристигането на Колумб в живи хора.

Тропичните условия на Карибите не позволява естественото съхраняване на скелети, така че намирането на физически останки е рядкост. Екипът обаче, имал късмет при проучването на Пещерата на проповедника на остров Елеутера, част от я архипелага Бахамски острови.

В нея те открили гробове на Лукаяни — коренни жители, които са родственици на Таино. Там попаднали и на зъб на жена, живяла през периода VII-X век или 500 години преди пристигането на Колумб. Оказало се, че той съдържа добре запазена ДНК.

Изследвайки зъба, учените открили, че Лукаяните са генетично близки със съвременните представители на Араваките — индиански племена, които живеят в Южна Америка.

Връзките на Таино с Южна Америка доказва още една теория, за която Шрьодер успява да събере информация. Тя показва, че древните обитатели на Южна Америка са мигрирали към Карибите.

Древна цивилизация, смятана за изчезнала, все още е тук
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 къщички за хлебарки хой хой

    20 4 Отговор
    Зор да покажат че не са ги избили до крак!
    били останали потомци..
    като американците дето всеки вулкан и цунами сравняват с бомбата над хирошима: ... и тоя вулкан изригнал със сила 100 пъти по голяма от бомбата в Хирошима... все едно са хвърлили пиратка
    хаха
  • 2 туземец

    22 1 Отговор
    Ей, камък ми падна от сърцето, досега си мислех , че са изчезнали.

    Коментиран от #5

  • 3 4321

    17 1 Отговор
    И ние да не знаем толкова време
  • 4 Кавал

    13 5 Отговор
    Дрън дрън,и ние имаме днк от траките но сме едни жалки съвременни човечета .Така че,както траките така и това племе си е изчезнало и толкоз.
  • 5 зомби

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "туземец":

    Не се смей, много, защото така ще изглеждат твоите чаавета, след още 10 годишно управление на Боко и Цецо и Сергей и Цура и Гаргов и останалите от соца и досега зад кадър и в кадър играчи! А ти ще държиш банан в ръката на съседния клон на ореха и ще викаш на квинта - Тука има тука нема, дей пенсийката? Ама и пенсийки няма да има, щото измира и емигрира народа от законовия тероризъм на тия тикви на постовете и ще ревеш и за лебо тогава. Тогава ченгетата и военните нема да имат заплати, щото ще измрем и ще доемигрираме от тия политически терористи и ще направят преврат и ще вкарат Боко и Цеко и останалите в затвора и ще ги пратят в заводо да работят за минимална работна заплата, за да им снасят за заплатки. А ние ще гледаме от клоните който оцелее а който не оцелее от небето горе тъжно. Не се смей, а погледни какъв ще е синът ти след години...