3 539 2

Как се крадат 242 млн. долара от банка... с черна магия?

Организаторът на един от най-дръзките банкови обири в историята така и не влиза в затвора заради тази история

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

В един горещ августовски ден на 1995 г. мъж на име Футанга Бабани Сисоко влиза в главния офис на Ислямската банка на Дубай (Dubai Islamic Bank) и кандидатства за кредит за покупка на автомобил.

Банковият мениджър се съгласява да отпусне заема, а Сисоко, в знак на благодарност, го кани на вечеря у дома. Така започва един от най-дръзките банкови обири в историята, за който ни припомня репортерът на BBC Бригите Шефер.

По време на въпросната вечеря Футанга Сисоко прави шокиращо "признание" — той споделя пред банковия служител Мохамед Аюб, че владее черна магия, която му позволява да вземе определена сума пари и да я удвои. Той кани дубайския си приятел втори път, за да му докаже способностите си.

Според каноните на исляма, магическите практики се считат за светотатство и са забранени, но въпреки това много хора вярват в свръхестествените сили. По тази причина и Аюб не успява да устои на харизмата на мистериозния бизнесмен от Мали и приема поканата му за второ гостуване.

Този път банкерът носи със себе си и сериозна сума пари. Още с влизането в дома на Сисоко, от една от стаите тичайки излиза мъж, който казва, че е бил атакуван от джин и предупреждава Аюб да не ядосва злия дух, защото ще се прости с парите си.

Така банковият мениджър оставя сумата в стаята и търпеливо изчаква. Казва, че е чул гласовете на духовете и видял мистериозен дим и светлина, след което последвала тишина и парите действително се удвоили. Аюб бил впечатлен, а схемата с банковия обир започнала.

"Мохамед Аюб действително повярвал в магическите способности на Сисоко и започнал да му изпраща пари, като очаквал да се върнат в двоен размер. Това, естествено, били парите на банката", разказва адвокатът Алън Файн от Маями, който бил нает от Ислямската банка да разследва случая.

В периода между 1995 и 1998 г. Аюб нарежда 183 трансфера по сметки на Футанга Сисоко по целия свят. Освен това малийският бизнесмен натрупва огромни задължения по кредитни карти, които дубайският банкер също урежда от свое име. Според Алън Файн става въпрос за милиони долари.

Властите в Дубай разбират за проблема чак през 1998 г., когато в медиите и на улицата започват да се носят слухове, че банката има проблеми с разплащанията, а пред офисите й се извиват опашки от хора, които искат да си изтеглят парите.

Правителството омаловажава случая и разпространява изявление, според което става въпрос за "временни трудности, които не са довели до никакви загуби за инвеститорите или за вложителите". Файн обаче твърди, че това изобщо не е вярно и акционерите в банката са понесли огромен удар, тъй като загубите не се покривали от застраховката.

Правителството се е намесило, за да спаси финансовата институция, но това му е коствало огромни разходи.

А къде се намира по това време самият Футанга Бабани Сисоко? Един от големите плюсове на неговата схема е, че не е необходимо да се намира в Дубай, за да получава пари. През ноември 1995 г., само няколко седмици след като разиграва магическото си шоу, той вече е в Ню Йорк и открива своя сметка в един от офисите на Citibank. Оказва се, че постига много повече от това.

"Футанга Сисоко влиза там, без да има уговорка с никого. Просто отива на произволно гише и започва разговор със служителката, с която малко по-късно сключва брак. И може със сериозни основания да се предполага, че тя му е помогнала във финансовото начинание, тъй като през неговата сметка в Citibank са прехвърлени над 100 милиона щатски долара", твърди адвокатът Алън Файн.

Всъщност, според иска, който Dubai Islamic Bank впоследствие завежда срещу Citibank, става въпрос за трансфери на стойност над 151 милиона долара, които не са били удостоверени по надлежния ред. Делото обаче, така и не стига до съда.

Историята на Сисоко, организатор на един от най-дръзките банкови обири в историята, все още не е приключила. Днес той е на около 70 годишна възраст и живее под въоръжена охрана в Мали. Разказва за младините си с усмивка и споделя пред репортера на BBC, че състоянието му в миналото е достигало 400 милиона долара.

За случката с изчезналите 242-та милиона на Ислямската банка, той казва следното: "Това е луда история. Въпросният джентълмен от банката би трябвало да обясни как е загубил всички тези пари — 242 милиона долара. Как е могла банката да допусне такова източване на средства? Това е истинският проблем. Подобни трансфери не се одобряват само от един човек, те минават през няколко последователни звена".

Сисоко разказва и за отношенията си с Мохамед Аюб, но отрича да е участвал в източването на банката.

В продължение на 20 години Сисоко умело се измъква както от Интерпол, така и от дубайското правосъдие. Похарчил е цялото си богатство и никога повече няма да може да напусне Мали. Въпреки това той не е прекарал и ден в затвора заради източените с "магия" пари от Дубайската банка.

Дубай


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Джендър Бей
  Отговор
  1 18:24  21.02.18
  Знам го тоя,той обра и КТБто!!
 • Аха
  Отговор
  2 08:27  22.02.18
  Той показа на тикваата и цВцВ как се прават избори.....

Напиши коментар:


Публикувай