3 968 1

Ето защо никога не трябва да държите шоколада в хладилник!

Експерт по шоколада обяснява причините за това

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

И вие ли сте от хората, които съхраняват шоколада и шоколадовите десерти в хладилника? Ако е така, то на мига се отърсете от този си навик.

Каква е причината?

Наскоро кулинарният експерт Люк Оуен Смит, специалист по шоколада, обясни пред новозеландския сайт Stuff.co.nz защо шоколадовите изделия никога не бива да се държат в хладилник, дори когато навън е убийствена жега.

"Ако сложите този сладък продукт в в хладилника, той "става груб и губи от вкусовите си качества", твърди Смит.

„Много ниските температури съсипват вкуса на шоколада, също както горещината разваля формата му“, обяснява Смит, който е собственик на онлайн магазин, наречен Chocolate Bar.

Най-доброто място за съхранението на сладкото, топящо се в устата изкушение, трябва да е "хладно, сухо и тъмно", категоричен е той.

Друга причина, поради която да държите шоколада далеч от хладилника е нещо, наречено "захарен цъфтеж".

Това се случва, когато продукти с високо съдържание на захар се охлаждат, а след това се излагат на по-топъл въздух. Това предизвиква кондензация на повърхността, която разтваря част от захарта. Този процес на "рекристализация" е причината шоколада да добива онзи зърнест, бял вид.

Освен това какаовото масло абсорбира аромати и миризми, което още повече развали вкуса на шоколада.

"В резултат на това шоколадът губи своя естествен вкус, а вие имате чувството, че ядете "вчерашни остатъци", обяснява Смит.

Без съмнение шоколадът е най-вкусен, когато се консумира на стайна температура, а за идеални се смятат градусите между 15-20 °C.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • защотооо
    Отговор
    1 19:40  24.02.18
    ....шоколада само го миришееем !

Напиши коментар:


Публикувай