И вие ли сте от хората, които съхраняват шоколада и шоколадовите десерти в хладилника? Ако е така, то на мига се отърсете от този си навик.
Каква е причината?
Наскоро кулинарният експерт Люк Оуен Смит, специалист по шоколада, обясни пред новозеландския сайт Stuff.co.nz защо шоколадовите изделия никога не бива да се държат в хладилник, дори когато навън е убийствена жега.
"Ако сложите този сладък продукт в в хладилника, той "става груб и губи от вкусовите си качества", твърди Смит.
„Много ниските температури съсипват вкуса на шоколада, също както горещината разваля формата му“, обяснява Смит, който е собственик на онлайн магазин, наречен Chocolate Bar.
Най-доброто място за съхранението на сладкото, топящо се в устата изкушение, трябва да е "хладно, сухо и тъмно", категоричен е той.
Друга причина, поради която да държите шоколада далеч от хладилника е нещо, наречено "захарен цъфтеж".
Това се случва, когато продукти с високо съдържание на захар се охлаждат, а след това се излагат на по-топъл въздух. Това предизвиква кондензация на повърхността, която разтваря част от захарта. Този процес на "рекристализация" е причината шоколада да добива онзи зърнест, бял вид.
Освен това какаовото масло абсорбира аромати и миризми, което още повече развали вкуса на шоколада.
"В резултат на това шоколадът губи своя естествен вкус, а вие имате чувството, че ядете "вчерашни остатъци", обяснява Смит.
Без съмнение шоколадът е най-вкусен, когато се консумира на стайна температура, а за идеални се смятат градусите между 15-20 °C.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 защотооо
19:40 24.02.2018