6 112 14

Пуснаха джендър мартеници за Баба Марта (СНИМКИ)

Шегаджия от Пазарджишко село е направил мартеница с три човечета - Пижо, Пенда и Дженда

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова

Дни преди първи март настроението традиционно е приповдигнато. От всеки ъгъл ни посрещат сергии, отрупани с усукани бели и червени конци. И въпреки снегът и минусовите температури, опашки от клиенти не липсват - едни разглеждат в търсене на подходящата мартеничка, други пазаруват на едро, а трети - са просто традиционалисти.

И докато амулетът за здраве отдавна е станал по-скоро мода, то в последните години логично мартеничката излиза и отвъд обичая - политически лидери, именити реалити звезди и забавни фрази вече красят накита.

Социалните и обществени коментари по политически теми не остават по-назад. Отражение на един наскоро неприет, но нашумял законопроект, пък е новата тенденция в украшенията за празника. Народните герои, вплетени в мартеничката - Пижо и Пенда, вече имат другар/ка - Дженда, пише epicenter.bg. Идеята идва от Истанбулската конвенция и понятието "трети пол", чието проекто приемане от Парламента у нас предизвика вълна от коментари. Основна арена на недоволството, разбира се, стана социалната мрежа, която беше залята от колажи, саркастични подмятания и иронични забележки.

Ето какво пишат потребителите на Фейсбук, станали свидетели на "мартеничката от третия пол":

"Пижо,Пенда и Дженда! Юруш на новите мартеници !", гласи пост на дама, публикувала и фотос на двама световни модели от мъжки пол, облечени в дълги поли, придружен с колаж на Пижо и Пенда.

В същия контекст е и следващият коментар: "Туко-що баба дойде и каза: Тая година няма само Пижо и Пенда, има и Дженда!".

Изобретателността не стига дотук. Шегаджия от Пазарджишко село дори е направил трите човечета - Пижо, Пенда и Дженда и ги е провисил от прозореца на дома си, за да поздрави съселяните си с предстоящия празник.

Друг потребител пък отбелязва, че джендърството не се свежда само до един вид, та затова трябвало да има общо 31 разновидности на пола: "Е, как само добавка на един, та те са 31 вида", пише саркастично в поста на дамата, която добавя и снимка на въпросните видове мартеници.

Шегите продължават и с коментари от рода на: "Дженда звучи като женски род, римува се даже с Пенда. Кво шъ праи Пижо? Кой с кого?", риторично пита трети. "Палавник голям се оказа Пижо", отговаря друг.

Снимка на реалната "джендър мартеница", която се продава по сергиите, е разпространена преди дни в мрежата. На нея освен традиционните бели и червени конци са използвани и лилави за направата на човечето от трети пол.

Ето как с шеги и закачки една сериозна за цялото ни общество тема превзе дори празник, свързан с основаването на държавата. Ето как традицията никога няма да бъде същата, а злободневните въпроси ще намират израз дори в народните обичаи.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 111
  Отговор
  1 09:39  28.02.18
  Опорочихте хубавият български празник и традиции. Май** ви проста. Ако имаше закони, този "търговец" веднага щеше да получи заслуженото си, но не... анархия и това е. Скапана страна.
 • Ей лигльо
  Отговор
  2 09:45  28.02.18
  Като съм джендър,не съм ли човек?

  Коментиран от #3, #4, #5, #9

 • 681
  Отговор
  3 09:49  28.02.18

  До коментар #2 от "Ей лигльо":

  Получовек
 • BBB
  Отговор
  4 09:53  28.02.18

  До коментар #2 от "Ей лигльо":

  НЕ!

 • Анонимен
  Отговор
  5 09:55  28.02.18

  До коментар #2 от "Ей лигльо":

  Ами като не си знаеш пола ...
 • Наблюдател
  Отговор
  6 10:02  28.02.18
  Факта, че някакъв идиот от Пазарджишко пуснал джендър мартеница едва ли трябва да бъде новина. Утре на някой от Хасковско например ще му хрумне да пусна мартеница "Шведска тройка" , а на някой от Варненско "Руска тройка" или "Али Баба и 40 разбойници". И тях ли ще тиражирате.
 • гоги
  Отговор
  7 12:05  28.02.18
  САМО ДЕБИЛ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ТАКОВА НЕЩО В ТИЯ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ САМО ТАКИВА ИМА ДЕБИЛИ НЕЩАСТНИ ДА СЕ ПОДИГРАВАТ ТАКА
 • Джендю
  Отговор
  8 12:44  28.02.18
  Не сте прави аркадашлар ! Българинът е оцелял,защото се е смял! Понякога ехидно,друг път саркастично,друг път със сардоническа усмивка. Във всички случаи българският гений е ненадминат.Тонове хартия да се бяха изписали,сто митинга и протестни шествия срещу "джендърлъка" да се бяха организирали нямаше да има такъв ефект,както кратичкото...Пижо,Пенда и ...Дженда. С тези кратки думички се изразява всичко!!! не ви щем тъпанарската конвенция,не щем ни трети,ни десети пол,не щем гей-бракове и нови понятия като ...трансдресър напр. Плюем на содомските ви ценности. И в заключение: Абе знаете ли,че в този сняг и джендърите правят снежни човеци !? Какви? Абе същите,ама морковчето не е отпред,а...отзад !!!
 • Райко кръвта
  Отговор
  9 12:57  28.02.18

  До коментар #2 от "Ей лигльо":

  Извънземен си
 • Анонимен
  Отговор
  10 13:08  28.02.18
  Пижо и Пенда ^^ и некъв п...с се опитва да ги раздели :( нищо свято не остана :(
 • 11 16:28  28.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 4-ти революционен окръг
  Отговор
  12 22:23  28.02.18
  Това е ирония и сарказъм към всички, които защитават ик. "Социален пол" - няма такова животно, това иска да каже авторът на мартеничката. И в Панагюрско, откъдето е той, джендъри няма.
 • kawasaki
  Отговор
  13 14:26  01.03.18
  АМИ ГОЛЯМА ИЗЛАГАЦИЯ С ДЖЕНДЪРИ И ТЕНДЖЪРИ
 • незнайко
  Отговор
  14 10:50  02.03.18
  НАСАЖДАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА И НИКОЙ НЕ МУ ПУКА !!!

Напиши коментар:


Публикувай