Last news in Fakti

28 Февруари, 2018 09:32 13 197 14

Пуснаха джендър мартеници за Баба Марта (СНИМКИ)

  • джендър-
  • мартеница-
  • баба марта-
  • шега

Шегаджия от Пазарджишко село е направил мартеница с три човечета - Пижо, Пенда и Дженда

Пуснаха джендър мартеници за Баба Марта (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Дни преди първи март настроението традиционно е приповдигнато. От всеки ъгъл ни посрещат сергии, отрупани с усукани бели и червени конци. И въпреки снегът и минусовите температури, опашки от клиенти не липсват - едни разглеждат в търсене на подходящата мартеничка, други пазаруват на едро, а трети - са просто традиционалисти.

И докато амулетът за здраве отдавна е станал по-скоро мода, то в последните години логично мартеничката излиза и отвъд обичая - политически лидери, именити реалити звезди и забавни фрази вече красят накита.

Социалните и обществени коментари по политически теми не остават по-назад. Отражение на един наскоро неприет, но нашумял законопроект, пък е новата тенденция в украшенията за празника. Народните герои, вплетени в мартеничката - Пижо и Пенда, вече имат другар/ка - Дженда, пише epicenter.bg. Идеята идва от Истанбулската конвенция и понятието "трети пол", чието проекто приемане от Парламента у нас предизвика вълна от коментари. Основна арена на недоволството, разбира се, стана социалната мрежа, която беше залята от колажи, саркастични подмятания и иронични забележки.

Ето какво пишат потребителите на Фейсбук, станали свидетели на "мартеничката от третия пол":

"Пижо,Пенда и Дженда! Юруш на новите мартеници !", гласи пост на дама, публикувала и фотос на двама световни модели от мъжки пол, облечени в дълги поли, придружен с колаж на Пижо и Пенда.

Пуснаха джендър мартеници за Баба Марта (СНИМКИ)

В същия контекст е и следващият коментар: "Туко-що баба дойде и каза: Тая година няма само Пижо и Пенда, има и Дженда!".

Изобретателността не стига дотук. Шегаджия от Пазарджишко село дори е направил трите човечета - Пижо, Пенда и Дженда и ги е провисил от прозореца на дома си, за да поздрави съселяните си с предстоящия празник.

Пуснаха джендър мартеници за Баба Марта (СНИМКИ)

Друг потребител пък отбелязва, че джендърството не се свежда само до един вид, та затова трябвало да има общо 31 разновидности на пола: "Е, как само добавка на един, та те са 31 вида", пише саркастично в поста на дамата, която добавя и снимка на въпросните видове мартеници.

Шегите продължават и с коментари от рода на: "Дженда звучи като женски род, римува се даже с Пенда. Кво шъ праи Пижо? Кой с кого?", риторично пита трети. "Палавник голям се оказа Пижо", отговаря друг.

Снимка на реалната "джендър мартеница", която се продава по сергиите, е разпространена преди дни в мрежата. На нея освен традиционните бели и червени конци са използвани и лилави за направата на човечето от трети пол.

Пуснаха джендър мартеници за Баба Марта (СНИМКИ)

Ето как с шеги и закачки една сериозна за цялото ни общество тема превзе дори празник, свързан с основаването на държавата. Ето как традицията никога няма да бъде същата, а злободневните въпроси ще намират израз дори в народните обичаи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    41 13 Отговор
    Опорочихте хубавият български празник и традиции.
    Май** ви проста. Ако имаше закони, този "търговец" веднага щеше да получи заслуженото си, но не... анархия и това е. Скапана страна.
  • 2 Ей лигльо

    6 39 Отговор
    Като съм джендър,не съм ли човек?

    Коментиран от #3, #4, #5, #9

  • 3 681

    29 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ей лигльо":

    Получовек
  • 4 BBB

    29 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ей лигльо":

    НЕ!
  • 5 Анонимен

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ей лигльо":

    Ами като не си знаеш пола ...
  • 6 Наблюдател

    15 1 Отговор
    Факта, че някакъв идиот от Пазарджишко пуснал джендър мартеница едва ли трябва да бъде новина. Утре на някой от Хасковско например ще му хрумне да пусна мартеница "Шведска тройка" , а на някой от Варненско "Руска тройка" или "Али Баба и 40 разбойници". И тях ли ще тиражирате.
  • 7 гоги

    10 2 Отговор
    САМО ДЕБИЛ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ТАКОВА НЕЩО В ТИЯ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ САМО ТАКИВА ИМА ДЕБИЛИ НЕЩАСТНИ ДА СЕ ПОДИГРАВАТ ТАКА
  • 8 Джендю

    11 0 Отговор
    Не сте прави аркадашлар ! Българинът е оцелял,защото се е смял! Понякога ехидно,друг път саркастично,друг път със сардоническа усмивка. Във всички случаи българският гений е ненадминат.Тонове хартия да се бяха изписали,сто митинга и протестни шествия срещу "джендърлъка" да се бяха организирали нямаше да има такъв ефект,както кратичкото...Пижо,Пенда и ...Дженда. С тези кратки думички се изразява всичко!!! не ви щем тъпанарската конвенция,не щем ни трети,ни десети пол,не щем гей-бракове и нови понятия като ...трансдресър напр. Плюем на содомските ви ценности. И в заключение: Абе знаете ли,че в този сняг и джендърите правят снежни човеци !? Какви? Абе същите,ама морковчето не е отпред,а...отзад !!!
  • 9 Райко кръвта

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ей лигльо":

    Извънземен си
  • 10 Анонимен

    7 3 Отговор
    Пижо и Пенда ^^ и некъв п...с се опитва да ги раздели :( нищо свято не остана :(
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 4-ти революционен окръг

    5 0 Отговор
    Това е ирония и сарказъм към всички, които защитават ик. "Социален пол" - няма такова животно, това иска да каже авторът на мартеничката. И в Панагюрско, откъдето е той, джендъри няма.
  • 13 kawasaki

    2 0 Отговор
    АМИ ГОЛЯМА ИЗЛАГАЦИЯ С ДЖЕНДЪРИ И ТЕНДЖЪРИ
  • 14 незнайко

    1 0 Отговор
    НАСАЖДАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА И НИКОЙ НЕ МУ ПУКА !!!