Last news in Fakti

17 Март, 2018 14:24 2 850 7

Транссексуален мъж се включи в кампания за менструацията

  • транссексуален-
  • мъж-
  • кампания-
  • менструация-
  • цикъл

Той признава, че се е чувствал толкова объркан и засрамен от наличието на менструация

Той е 23-годишен транссексуален, но това не му пречи гордо да застане в кампания, насърчаваща откритото говорене за месечния цикъл. Ражда се като Кейтлин, но на 14 години осъзнава, че иска да бъде мъж, пише woman.bg. На 16 вече обръсва косата си и сменя името си на Кени, поставяйки началото на своята трансформация в мъж.

"Когато бях в училище, учителките поискаха консултация с психолог за мен, защото не исках да нося поли. Семейството ми обаче не бе изненадано, защото още от ранна детска възраст, когато все още не съм бил наясно със значението на термин като пол, аз се обличах като момче и играех с момчетата."

Трансформацията на Кени е била дълг и тежък, не само физически, но и емоционално период, разкрива самият той. Въпреки че взимах съответните хормони, мина време, докато цикълът ми спря, спомня си той и разкрива, че тази реалност е била доста стресираща за него.

"Исках да бъда мъж, опитвах се да изглеждам като такъв, а в същото време имах месечен цикъл, беше много объркващо и напрягащо. Тогава ме бе срам от това и може би на мнозина ще им прозвучи парадоксално, че в миналото не желаех и се боях да говоря за цикъла си, а сега се включвам в кампания против стигмата, надвиснала над тази тема", споделя младият мъж.

Той обаче признава, че именно защото не е коментирал месечния си цикъл с никого от познатите си транссексуални, преминаващи през процеса по смяна на пола, се е чувствал толкова объркан и засрамен от наличието на менструация.

Изследване сочи, че една трета от британките се чувстват неудобно да коментират месечния си цикъл и го приемат като нещо срамно, за което не е възпитано да се говори. Именно за да се промени тази нагласа и за да осъзнаят дамите, че менструацията не е мръсна дума и не е повод за неудобство, Кени и активистки от Великобритания се включват в кампанията против социалната стигма към този период от месеца.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българинъ

    16 2 Отговор
    Пълна лудница!И се опитват и нас да направят като тия с въвеждането на т.нар. "Истанбулска конвенция"!Хора ли са хората,или искат да ни превърнат в безполови същества и човекоподобни маймуни!?
  • 2 юрист

    12 0 Отговор
    1. Спрете да ни навирате в очите лицата, страдащи от полова дисфория! Това са лица с ПСИХИЧНО РАЗСТРОЙСТВО НА ЛИЧНОСТТА!
    2. Не е срамно, НЕ Е НЕНОРМАЛНО И НЕ Е ГРОЗНО една БИОЛОГИЧНА ХЕТЕРОСЕКСУАЛНА ЖЕНА да има менструация- това просто значи, че тя е във фертилна възраст. Да- менструацията причинява не просто неудобства, а понякога спада кръвното на жената, има поява на пъпки по лицето й- и това през цялата фертилна възраст, а не само в пубертета, но това е НОРМАЛНАТА ситуация!
    3. Който счита пубертета за болест и за това предпочита да пие хормони- блокери на пубертета на 11 годишна възраст, за мен си е лице с психично отклонение. ПУБЕРТЕТА НЕ Е БОЛЕСТ, че да се налага такова поведение! Освен това- лицата, реагиращи по описаният начин, са с детеродна неспособност след операцията за смяна на пола, дори преди това да са били с нормална възможност за раждане на деца или със създаването им.
    4. Спрете да ни навирате в лицето отклоненията, а се поинтересувайте от проблемите на нормалните, здрави, фертилни, биологични хетеросексуални мъже и жени!
  • 3 юрист

    7 1 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Когато бях в училище, учителките поискаха консултация с психолог за мен, защото не исках да нося поли....“ Пълни глупости! И аз от дете нося панталони и ги предпочитам, въпреки, че съм хетеро биологична жена, защото през зимата ми беше много студено с пола и детски чорапогащник и бях все болна- или настинала, или с грип! Сега нося и рокли, и костюми с панталони, но през зимата, особено при минус 20 градуса, естествено, че нося панталони от плат, който е 80% естествена вълна! Спрете с внушаването на ИДИОТСКИТЕ идеи, че видите ли- ако едно момиче от дете ходи с панталони, значи тя не се чувства момиче, а момче! Отделно- особено през зимата, панталонът е много по-удобна дреха за момичето/ жената, защото дава възможност за повече движения, а и предпазва от студа! Друг е бил проблемът на транссексуалното момче, но той НЕ ЗАПОЧВА и не се състои в нежеланието му да носи пола още като дете!
  • 4 юрист

    5 0 Отговор
    До онзи, който е поставил минус на мой коментар № 3- омъжена хетерожена съм, а ако искаш да провериш дали това е истина- питай съпруга ми дали съм 100% биологична хетерожена или не съм! Пфуууу- писна ми от девиации! От вас- девиациите, ние- нормалните хора, не можем даже да се оплачем, дори да са незначителни тревогите ни!
  • 5 Кака Гинка

    4 0 Отговор
    Става все по-идиотско.Разбира се,че цикълът не е нещо срамно, но хайде да почнем да го обсъждаме с всички,след като сме си казали "добър ден".Както и стомашното разстройство,влошената ерекция и т.н.Явно всичко,което се смята за добро възпитание вече е демоде според новите (джендър) правила.Нов световен ред - с простотията напред!
  • 6 Баба Тери

    2 0 Отговор
    Какво беше това "мензис" ?
  • 7 кукуруку

    0 0 Отговор
    Така, замислих се. Няма да коментирам мнението на учителката там. И аз едно време си играех с деца от противиположния пол. И?
    Момчето (момичето, почувствало се като момче) е имало цикъл. Това е нормално - явно си е имало женски полови органи. Сега като момче, след приети множество хормони и т.н., вече няма цикъл. Ама отдолу как е? Продължава ли да има женски орган?
    И като зариби някоя жена да легно с него/нея, какво се случва, аджаба?! Дали още пикае седнал? В коя тоалетна влиза - мъжката или женската?
    Ей такива едни въпроси ми се въртят в главата...