19 Март, 2018 17:26 10 470 21

Огромен астероид лети към нас и НАСА вече планира унищожаването му (ВИДЕО)

  • астероид-
  • сблъсък-
  • земята-
  • унищожение-
  • ракети-
  • орбита-
  • наса-
  • астероид бену-
  • спасяване на земята-
  • проект hammer

Космическият обект с радиус от 500 метра, приближава планетата ни със скорост от 101 288 километра в час

Огромен астероид лети към нас и НАСА вече планира унищожаването му (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Астероид с впечатляващи размери може да се блъсне в Земята през 2135 г. и НАСА се готви да го унищожи.

Става дума за астероида Бену, който е с диаметър от 500 метра и обикаля около Слънцето със скорост от 101 388 километра в час. Той може да се види на всеки 6 години, а според изчисленията на учените има вероятност от 1:2 700 да удари планетата ни след 117 години, когато той ще премине между Земята и Луната.

Макар от НАСА да не вярват, че съществува сериозна заплаха за Земята, учените не могат да изключат тази вероятност, тъй като траекторията на космическия обект може да се промени.

„Преминаването на Бену между планетата ни и естествения ѝ спътник може да промени орбитата му и да го насочи право към Земята”, казва професор Данте Лаурета от Университета в Аризона, който отговаря за изследователската мисия OSIRIS-REx, започнала през 2016 г.

Тъй като не искат да оставят нещата в ръцете на случайността, учените са разгледали два варианта за унищожаването на огромния астероид.

Огромен астероид лети към нас и НАСА вече планира унищожаването му (ВИДЕО)

Ядрени бойни глави

Първият от разглежданите варианти е за използваното на ядрено оръжие. Предложението, публикувано в списание Acta Astronautica, включва серия от 8-тонни ракети, носещи ядрени бойни глави. Ракетите трябва да са в състояние да изместят астероида от сегашния му курс и по този начин да спасят Земята от евентуалния унищожителен сблъсък. Такъв удар по Бену обаче, може да причини друг страховит сценарий. Ако ядрените ракети ударят астероида ще се отприщи кинетична енергия, еквивалентна на тази на 1450 мегатона — около 80 000 пъти по-мощна от бомбата, пусната над Хирошима.

Тази енергия би могла да създаде кратер с широчина около 3 километра в кората на нашата планета. Пожарите, които ще избухнат след удара ще са с такъв мащаб, че няма да е възможно да бъдат овладени и ще унищожат огромна територия. В същото време отломките на разбития астероид ще започнат да обикалят около земята, а небето ще се покрие с прах и сажди, които ще скрият слънцето за известно време. Без съмнение след прилагането на този вариант за унищожението на Бену човечеството ще оцелее, но съдбата на цивилизацията е съвсем друг въпрос.

Проектът Hammer

Друг вариант за спасяването на Земята е проектът Hammer ((Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response), който се разработва от Американската правителствена космическа агенция (НАСА), Националната администрация за ядрена сигурност и още две американски държавни агенции към Министерството на енергетиката. Проектът има за цел да бъде изстрелян летателен апарат с маса 8,8 тона, наречен "Импактор", който да се забие в Бену.

"Тъй като астероидът е малък, и ако разполагаме с достатъчно време, можем да променим траекторията му с помощта на "Импактор", но ако трябва да бързаме, ще използваме ядрено оръжие", казва физикът Дейвид Дърборн.

"Не можете никога да бъдете сигурни дали астероидите ще се придържат до траекторията, която сте пресметнали, тъй като може да не успеете да вземете предвид фактори като соларни ветрове и гравитационното поле на Юпитер, а има и още много опасни астероиди, които не сме открили", казва ученият и добавя, че именно за това е проектът "Hammer" е започнал.

Изследователски екип от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (LLNL) трескаво се опитва да изчисли какво е необходимо, за да се разбие буца от скали и лед с маса 79 милиарда килограма. И макар отговорът на това уравнение да е много относителен, учените са пресметнали, че удар с 9-метров снаряд, тежащ около 8,8 тона, може да отклони обект с диаметър 90 метра с около 1,4 радиуса на Земята. Ефектът от удара обаче, няма да промени траекторията на астероида на мига. Това ще отнеме приблизително 10 години.

И въпреки че проектът вече е в ход, не е ясно дали ще бъде завършен, тъй като се оценява на няколко милиарда долара, а разходите за създаването на всяка една от тези бойни глави — Delta Heavy IV все още се изчислява. Но учените са категорични, че колкото повече чакаме, толкова повече ракети от този тип ще са нужни за отклоняването на Бену.

През 2016 г. космическият апарат OSIRIS-REx се отправи на мисия към астероида Бену, за да събере и върне обратно на Земята няколко килограма ценни образци. По план апаратът трябва да достигне своята цел през септември тази година, да събере необходимите проби и да картографира скалата за 2 години, след което да се отправи обратно към дома. Той трябва да се завърне на Земята през 2023 г.

Американската космическа агенция избра именно този астероид за изследването си на базата на три основни критерия: достъпност, размер и състав.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    22 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ако ядрените ракети ударят астероида ще се отприщи кинетична енергия, еквивалентна на тази на 1450 мегатона

    Аз малко не разбирам физиката, ама тази енергия от къде ще дойде? Това не е ли енергията на сблъсъка на астероида със Земята? И защо ако го ударят с ядрени ракети да го отклонят ще се отприщи тази енергия? И защо ще се отприщи на Земята при условие, че астероида ще бъде отклонен?
  • 2 Гост

    16 8 Отговор
    Що за глупост? Нито ядреното оръжие може да измести астероид от курса му, нито отприщената енергия ще се върне на Земята!
    Не знам как някой може да напише подобна простотия, още повече от НАСА?! Или ще стрелят с ядрени ракети, когато астероида е в атмосферата - хахахаххахаха
    Ядрено оръжие би се ползвало, за да се раздроби астероида, а енергията от ядрения взрив в космоса няма да е нищо повече от слънчевия вятър. Какви дупки, какви кратери, какви Хирошими, какви простотии, като в космоса няма въздух и дори такъв взрив няма да го чуем, какво остава за пожари?
    Май някой в НАСА иска да усвои едни парички и вземат всички по света за прости американци :)))))))))))))))))
  • 3 Славчо

    8 14 Отговор
    БРеййй повече от тия в НАСА знаете браво на тва ЮЗУ в Благоевград! Евала бре българино!

    Коментиран от #5

  • 4 БОБИ КОЧА

    14 1 Отговор
    Каквото и да ти говорят ,не забравяй че става въпрос за пари !
  • 5 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Славчо":

    Този изтъркан лаф си го ползвай у вас. Ако ти си завършил ЮЗУ-то, то аз съм завършил друг университет.
    Пък в НАСА не работят само учени, нито ти си този, който е някакъв критерий за интелект, щом те мързи да си размърдаш мозъка и да прочетеш научно доказани факти!
  • 6 мъка

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: а според изчисленията на учените има вероятност от 1:2 700 да удари планетата ни след 117 години

    НАСА си Осигуриха парите за 117 години напред.
  • 7 незнайко

    5 0 Отговор
    Защо ги пишат тези глупости ? Всеки знае, че ако го ударят по рано когато задминава нашата планета варианта е без последици !!! До 2135 година ще мине 19 пъти !!! Все ще успеем дотогава до го ударим без да го "гоним" !!!
  • 8 Гост

    34 0 Отговор
    Да пращат Брус Уилис докато е още жив, той има опит с тези неща.
  • 9 Голям прос

    9 0 Отговор
    Тая тъпа статия не е писана от учен в НАСА, не се впрягайте! До 50 г все ще създадат апарати за отклоняване на астероиди, щом са се захванали. Ако не се самоунищожим дотогава
  • 10 Дедо Гошо

    11 0 Отговор
    Я викам да се збадим на Люк Скайуокър щото Силата е с него и той ги умее тез работи.
  • 11 Неразбиращ от нищо

    11 2 Отговор
    Само български милиционер може а го спре този обект
  • 12 Bulgarskiq Hawking

    3 5 Отговор
    Тия в НАСА приключиха с работата,ще им пратиме от нашите четящи факти завършили УНСС.Тамън по-тънко ще им излезне,пък и настоящите им служители нищо не разбират. И кучета ще пратиме висшисти на руснаците,че тяхната Лайка не е минала през УНСС.
  • 13 Андрей Николов

    1 1 Отговор
    УРА!
  • 14 Расулюлах

    2 1 Отговор
    Кога е края на земята
  • 15 фонзи

    2 1 Отговор
    Ай стига бе пак ли ..
  • 16 Юнал

    5 4 Отговор
    Не бойте се бря! Путин ще ни взриви още тази година и ще ни спаси от астероида.
  • 17 ???

    3 1 Отговор
    Винаги съм се чудел как може да има ядрен взрив в космоса,нали там е вакуум ...някой може ли да обясни
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Алфа Ромео

    1 1 Отговор
    Голям праз, кот такова, и без това живота на Земята става все по-абсурден и извратен......
  • 20 Чебурашка

    2 1 Отговор
    Спокоинооо! Путин ще го изчака да наближи още, и към 2134 година ще го унищожи с неговите супер оръжия. Само не знам руснаците дали ще са живи още, щот както ги е подкарал орк-а отиват на изчезване.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.