25 Март, 2018 18:08 11 562 4

Тайната на ”извънземното” от Атакама излезе наяве

  • извънземно-
  • пустиня атакама-
  • чили-
  • мумия-
  • миниатюрна мумия-
  • скелет-
  • генетичен анализ-
  • човешки-
  • мутации-
  • деформации-
  • малформации-
  • теория-
  • извънземен произход

Истинската история на дребния скелет е почти толкова странна, колкото и теорията за извънземния му произход

Тайната на ”извънземното” от Атакама излезе наяве - 1
Снимка: shutterstock

Преди близо две десетилетия едно откритие насред пустинята Атакама, в северната част на Чили, предизвика ожесточени спорове в научните среди и поражда множество слухове и теории на конспирацията, като най-разпространената от тях е свързана с извънземни пришълци. Насред руини на древен град е открита миниатюрна мумия на най-странния хуманоид на Земята.

Всичко започва на 19 октомври 2003 година, когато любителят-изследовател Оскар Муньос, намира странен скелет сред останките на изоставения град Ла Нория, в пустинята Атакама. Според чилийската преса мъжът е открил „странен скелет с дължина не повече от 15 сантиметра, завит в бял плат”. Съществото имало твърди зъби, деформиран издължен череп, тяло с тъмен цвят и 9 двойки ребра.

Тайната на ”извънземното” от Атакама излезе наяве

Нов генетичен анализ на необичайния мумифицирания скелет, наречен "Ата", потвърждава, че той няма извънземен произход, а е човешки, но има безпрецедентно разнообразие от мутации.

Авторите на новия подробен генетичен анализ, публикуван в сп. "Genome Research", потвърждават, че скелетът е на новородено момиченце с редки мутации и костни деформации.

Данните разкриват многобройни мутации в гени, свързани с нанизъм (изоставане в растежа), с костни малформации като сколиоза или дислокация и с преждевременно стареене.

Тайната на ”извънземното” от Атакама излезе наяве

Заинтригуван, Гари Нолан, микробиолог и имунолог от Станфордския университет, решава да разгледа случая с Ата по-отблизо. По време на изследването си от 2013 г. той стига до извода, че Ата наистина е човек, а костите на скелета създават впечатлението, че когато умира, е на възраст между шест и осем години (много странно наблюдение, като се имат предвид малките размери на скелета). Въпреки намерените отговори, остават още много въпроси, като например пола на Ата и защо има такива странни физически характеристики. Нолан смята, че Ата е страдал от някаква форма на дарфизъм (джудже), но доказателствата липсват.

Мистерията се задълбочи скоро след анализа на Нолан, когато Паоло Вискарди, куратор в Музея по естествената история "Хориман" в Лондон, обявява, че скелетът не може да е на дете, а по-вероятното обяснение е, останките да са на недоносен плод, абортиран между 14 и 16 седмица и впоследствие безцеремонно изхвърлен в близост до църква в пустинята Атакама.

Пет години по-късно Нолан започва нов, много по-подробен генетичен и физически анализ на Ата, съвместно със своя колега Атул Бът, директор на Института по компютърни здравни науки в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Констатациите им бяха публикувани тази седмица.

Пълният генетичен анализ, базиран върху извлечена от костен мозък ДНК, показва, че скелетът е на новородено от женски пол — мъртвородено или починало непосредствено след раждането, съобщава ръководителят на изследователския екип и микробиолог от Станфордския университет в Калифорния Гари Нолан.

Освен конусовидната форма на главата, породила догадки за извънземния произход на скелета, при Ата е открита още една необичайна характеристика — наличието на 9 чифта ребра, вместо обичайните 12. Телцето на "Ата" се е запазило благодарение на сухите климатични условия в пустинята. Въпреки че е безкрайно странна, мумията няма древен произход, а датира от преди около 40 години.

Генетичният анализ разкрива още, че момиченцето произлиза от чилийския остров Чилое.

Предвид, че част от идентифицираните мутации са познати на науката, а други — не, изследването може да помогне за по-доброто разбиране на костните заболявания и съответно в търсенето на нови методи за лечението им. Гари Нолан отбелязва, че е желателно скелетът — собственост на частен испански колекционер, да бъде върнат на Чили.

Тайната на ”извънземното” от Атакама излезе наяве


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iQ-5

    20 9 Отговор
    Това е скелет на извън земно джуджеце ембрионите нямат зъби!
  • 2 iQ-5

    15 9 Отговор
    Това е скелет на извън земно джуджеце ембрионите нямат зъби!
  • 3 Да да израли са го пред църква

    8 1 Отговор
    Тия генетици какви скапани мошенници са,каквото им кажат,това говорят
  • 4 thehappyroger

    1 0 Отговор
    То и банана генетично е почти човек, ама е, гледаш го и виждаш банан, а човека го гледаш и виждаш, че в главата си остава абсолютен компир. По смелите вече знаят, че има едни Сиви извънземни(инцидентът в Розуел е с техен летателен апарат), които имат генетична програма за създаването на хибридни раси и взимат ДНК от различни видове не само от Земята и си правят експерименти с техните гени и тези на другите, несполучливи ембриони често ги изхвърлят от корабите си. Техните тела вече не са на въглеродна основа, като нашите, а са мутирали до силициева. Както ще да ви прозвучи, ама просто все още не сте запознати с мн неща, едно от тях е, че те идват от паралелна Вселена на нашата, а не от Зета Ретикули, както вярват някои, те са си унищожили своята планета след ядрен конфликт, все едно е историята на хората, и след това организмите им са мутирали от високите нива на радиация, до това което са в момента и мн от тях са загубили способността си за репродукция, както и самите репродуктивни органи, което ги е подтикнало да търсят нови начини да продължат/запазят вида си. Но спокойно може да приемете, че това тяло е на човек с мн здравословни проблеми, точно както и банана генетично е почти човек, макар видимо да нямат нищо общо, освен едно.