25 Март, 2018 20:24 5 765 8

Тревога! Птиците в Европа изчезват, а това ще доведе до ужасяваща катастрофа

  • птици-
  • селски райони-
  • пестициди-
  • правителствен план-
  • екосистема-
  • екологична катастрофа-
  • европа-
  • насекоми-
  • франция-
  • пойни птици-
  • прелетни птици-
  • популация
Тревога! Птиците в Европа изчезват, а това ще доведе до ужасяваща катастрофа - 1
Снимки: shutterstock

Нещо много обезпокоително се случва във Франция, алармираха разтревожени учени тази седмица. Популациите на птиците в селските райони са намалели драстично през последното десетилетие и половина. Докладът за изчезването на птиците във френската провинция беше публикуван на 20 март.

Изследователски екипи от Националния център за научни изследвания (CNRS) и Националният исторически музей проведоха паралелни проучвания и стигнаха до едно и също заключение: "в последните 17 години, популациите от птици в земеделските райони на Франция са намалели с една трета."

Регистрирано е намаляване на броя на десетки видове птици, в някои случаи с две трети, подчертават учените, които описват подробно своите констатации в два доклада — единият с национален обхват, а другият, обхващащ голям селскостопански регион в централна Франция.

"Ситуацията е катастрофална", заяви Беноа Фонтен, консервационен биолог в Националния природонаучен музей на Франция и съавтор на едно от изследванията.

"Нашата провинция е в процес на превръщане в истинска пустиня", подчертава той в комюнике, публикувано от Националния център за научни изследвания (CNRS), който също е допринесъл за заключенията по темата.

Обикновеното бяло гърло, ортоланът, полската чучулига и други някога повсеместни видове птички са отбелязали спад на популацията с най-малко една трета, разкрива подробно годишно преброяване, започнало в началото на настоящото столетие.

Тревога! Птиците в Европа изчезват, а това ще доведе до ужасяваща катастрофа
Снимки: shutterstock

Популацията на мигриращата пойна птичка ливадна бъбрица е спаднала с близо 70 процента.

Музеят определя темпото и степента на изчезването на птички като "доближаващо се до екологична катастрофа".

Основният виновник, твърдят изследователите, е интензивното използване на пестициди в обширни участъци с монокултури, особено пшеница и царевица.

Проблемът не е, че птиците са отровени, а че насекомите, от които те зависят за изхранването си, са изчезнали.

"Останали са много малко насекоми, това е проблем номер едно", подчертава Винсент Бретаньол, който е еколог в Националния център за научни изследвания.

Неотдавнашни проучвания разкриха подобни тенденции в цяла Европа. Оценките сочат, че летящите насекоми са намалели с 80%, а популациите на птиците са намалели с повече от 400 млн. броя в период от 30 години.

Въпреки правителствения план за ограничаване на употребата на пестициди наполовина до 2020 г., продажбите във Франция са се увеличи стабилно, достигайки над 75 хил. тона активна съставка през 2014 г., според данни на Европейския съюз.

"Това, което наистина ни тревожи, е, че всички птици в селскостопанските райони намаляват със сходни темпове. Това важи дори за широко разпространени видове, които обитават и други местности, като гори и планини", заяви Бретаньол и допълни: "Това показва, че цялостното качество на селскостопанската екосистема се влошава."

Тревога! Птиците в Европа изчезват, а това ще доведе до ужасяваща катастрофа
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кеклик

    17 10 Отговор
    Изключително съм обезпокоен!
  • 2 Ристо

    35 1 Отговор
    Вървим бавно но сигурно към ада, тровим се като плъхове...
    Основната причина е обезлюдяването на селските райони, фермерите нямат работна ръка и компенсират с отрови. Да забранят пестицидите и да видим какво ще стане. Едно време като не е имало да не са измрели.
  • 3 Стоян

    5 16 Отговор
    Това е поредната лъжа на зелените..
    Искаме трети лифт на Банско...
    Глобалното затопляне е лъжа....
    Проптър енд Гембъл форевър

    Коментиран от #5

  • 4 Закс

    19 0 Отговор
    Те и врабчета вече са кът..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хъво

    4 0 Отговор
    На времето на село беше пълно с гълаби сега не виждам нито един
  • 7 Миле

    3 0 Отговор
    Тези пестициди и всичката тая гнас, с която пълнят почвата мислите ли, че не се отразява на човек?
  • 8 патриотъ

    2 0 Отговор
    С подписването на споразумението за свободна търговия на Европа с Канада и САЩ ние си направихме харакири в полза на Америка,защото всичко което идва от там е отровено и генно модифицирано.Доказателството е налице и всеки може да види прекомерното затлъстяване на населението в тези държави.Това ни чака и нас в съвсем близко бъдеще!А птиците и животните не искат да употребяват такава храна и затова бягат другаде или измират.