16 Април, 2018 18:09 6 653 3

Отслабването на Гълфстрийм може да причини бедствия и катастрофи

  • гълфстрийм-
  • атлантическо течение-
  • океанско течние-
  • пренос-
  • топли води-
  • бедствия-
  • катастрофи-
  • забавяне-
  • по-слабо

Атлантическото течение е с 15% по-слабо отпреди половин век

Отслабването на Гълфстрийм може да причини бедствия и катастрофи - 1
Снимка: shutterstock

Две нови научни изследвания, публикувани в списание Nature, предупреждават за нова заплаха, надвиснала над света: отслабването и дори спирането на морските течения в Атлантическия океан, включително Гълфстрийм.

Скоростта на Гълфстрийм варира между 3,6 и 10 км/ч, а средногодишната температура на водата на повърхността му е +25 °С.

Но според последните данни, изнесени от професор Стефан Рамсторф от Лондонския университетски колеж, днес Гълфстрийм тече с 15% по-бавно, отколкото през 50-те години на миналия век. Процесът на отслабване на океанското течение, който според учените е започнал през 1800 година, е отнел от 15 до 20% от силите му през последните 150 години.

Отслабването на Гълфстрийм може да причини бедствия и катастрофи
Снимка: shutterstock

Учените, наблюдаващи промените в температурите и климата са констатирали, че спадът в скоростта на течението, което пренася топли води от Мексиканския залив към северните части на Америка и Европа се равнява на 15 реки с мащаба на Амазонка или 3 милиона кубически метра вода в секунда.

Това означава, че много по-малко количество топли води достигат северните райони на Атлантическия океан, а това може да стане причина за съществени промени в климата.

Забавянето на Гълфстрийм може да доведе до поява на много по-сурови зими в Западна Европа, по-чести наводнения по крайбрежието на Северна Америка и по-продължителни суши във вътрешността на континента. Експертите предупреждават още, че ще се ускори повишаването на морското равнище, а тропическите дъждове ще намалеят.

За случващото се с Гълфстрийм обаче, не сме виновни ние. То се дължи на естествени причини и промяна в площта на ледниците — процес, започнал преди повече от 100 години, обясняват британските учени.

Учените смятат, че промените в атлантическите течения със сигурност са изиграли роля за началото на последната ледникова епоха.

Системата от атлантически течения действа като транспортна лента за вода и носят топлина към Западна Европа, след което потъват към дъното на океана откъдето се връщат отново на юг. Глобалното затопляне блокира този процес и това води до забавяне на теченията и до други смущения във времето.

Двете нови изследвания предизвикаха тревога не само заради значителното отслабване на атлантическите течения, а и поради факта, че до сега, подобни промени можеха да се видят само в компютърните симулации на учените, предвиждащи далечни бъдещи събития.

"Филмът "След утрешния ден", чийто сюжет разказва именно за подобни промени в климата, очевидно е една много екстремна версия на случващото се в момента", изтъква д-р Дейвид Торнали, учен по климата в Лондонския университетски колеж и съавтор на едно от проучванията.

"Науката казва, че спирането — силното отслабване на циркулацията в Атлантика — се е случвало множество пъти в миналото и по време на последната ледена епоха", допълва ученият.

Колебанията в атлантическите течения в миналото са допринесли за големи климатични промени, включително са предизвикали началото на последната ледникова епоха.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    12 0 Отговор
    Това официалното становище за катастрофата в мексиканският залив, дето я спретнаха от Бритиш петролеум ли е?

    Коментиран от #2

  • 2 Варна

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    То това е "една долна инсинуация" :-))
    - Виновни няма, а Бритиш Петролеум само са се плацикали и случайно са забелязали, че нефтът извира от дъното и гълвстрийм спря.... - А ма "не по тяхна вина"! :-))
  • 3 Пацо

    9 0 Отговор
    Спокойно бе! Студ заплашва САЩ (снежни бури в средата на април и 60см сняг), потоп в Англия (тя е невинна за петролния разлив в Мексиканския залив). Господ(природата) си знае работата - който е виновен - плаща си с лихвите. Ние за сега сме добре.