Last news in Fakti

19 Април, 2018 11:54 29 238 17

Тези 6 навика убиват сърцето ви!

  • навици-
  • сърце-
  • убиват-
  • ежедневие-
  • здраве-
  • здравословни проблеми-
  • сърдечно-съдови заболявания

Отървете се от тях колкото се може по-скоро

Тези 6 навика убиват сърцето ви! - 1
Снимки: shutterstock

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност сред населението в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки 3 души 2 умират от сърдечно-съдови заболявания.

Някои ежедневни навици са особено опасни и вредни за сърцето, като доказателства за това изнасят учени и медици от цял свят.

Истината е, че ако искаме да запазим здравето на сърцето си, трябва да променим начина си на живот. Често не си даваме сметка кое и по какъв начин ни вреди. Често пъти се оказва, че нещо дребно, което сме свикнали да правим ежедневно, крие сериозен риск за здравето ни. Някои навици са особено опасни, що се отнася за правилното и безпроблемно функциониране на сърцето.

Тези 6 навика убиват сърцето ви!

Ето някои от навиците, които повечето хора са превърнали в рутина, но лекарите определят като убийци на сърцето:

Липса на движение

Тези 6 навика убиват сърцето ви!

Навикът да седим дълги часове зад монитора на компютъра, било то на работното място или у дома, както и излежаването пред телевизора, е фатален за сърцето, предупреждават кардиолозите. Вредата, който този ужасен навик нанася на сърцето ви, не може да бъде компенсирана с малко раздвижване след това, обясняват специалистите. Човек трябва да е активен през целия ден и да се заседява/залежава колкото се може по-малко през деня.

Когато работата ви изисква да прекарвате дълги часове в седнало положение, е препоръчително да ставате от мястото си при всеки удобен случай. Някои специалисти препоръчват да се следва правилото 45/10 или 50/10 - т.е. на всеки 45/50 минути седене пред монитора, да ставате от стола и да се раздвижете из работното помещение за около 5-10 минути.

Потискане на емоциите

В обществото не е обичайно да се демонстрира депресия, тя култивира чисто позитивно отношение към живота. Но експертите посочват: опитите да се скрият моите негативни емоции оказват лошо влияние върху състоянието на миокарда — трябва да откриете възможност да се произнесете.

Хъркане

Тези 6 навика убиват сърцето ви!

Много хора хъркат и не обръщат внимание на това. Но това нехайство може да се окаже със сериозни последствия. Хъркането може да бъде симптом на обструктивна сънна апнея, нарушение, което се характеризира със спиране на дишането.

Лоша хигиена на устната кухина

Надали има някой, който да не мие зъбите си поне веднъж на ден. Това обаче, не винаги е напълно достатъчно. специалисти препоръчват да се използва зъбен конец. Редица научни проучвания показват, че ако не почиствате пространството между зъбите си, в тези области ще се натрупват бактерии, които могат да достигнат до вътрешни органи. Това от своя страна води до възпаления, които могат да повлияят сериозно на здравето ви.

Недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци

Тези 6 навика убиват сърцето ви!

Проучвания показват, че хората, които консумират поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден, имат с 20% по-малък шанс да развият сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт.

Употреба на алкохол и тютюневи изделия

Този факт е известен на всички, но все пак лекарите напомнят, че правилото при употребата на алкохол е: мъжете да не пият по повече от две чаши вино на ден, а жените — повече от една чаша. По отношение на тютюнопушенето, лекарите твърдят, че пушенето на кутия цигари на ден увеличава риска от миокарден инфаркт поне 5 пъти.

Тези 6 навика убиват сърцето ви!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антидепресия

    33 4 Отговор
    Миленка,
    сигурна ли си, в това което пишеш в началото на 7-ми абзац ?!?
    Публикувано във факти.бг:
    "В обществото не е обичайно да се демонстрира депресия, тя култивира чисто позитивно отношение към живота"
    ?!?!?!?!?!?

    Коментиран от #2

  • 2 Дикембе Мутомбо

    43 0 Отговор

    До коментар #1 от "антидепресия":

    Има една една приказка, че 80% от хората не се интересуват от проблемите ти, а останалите 20% се радват, че не са се случили на тях. Затова, като те питат "как си?", най-добре да отговориш "отлично, благодаря!".

    Няма смисъл да се натоварваме с проблемите си един на друг. Негативните мисли са заразни. Само се огледайте...

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Д-р

    105 15 Отговор
    Пълни глупости ! По времето на социализма се пиеше и пушеше повече от сега ,но хората бяха по здрави !Плодовете на така наречената демокрация : Стрес , несигурност , изключително вредни храни ! Това са истинските причини за увеличаване на тежките заболявания ,включително и на сърцето !

    Коментиран от #5

  • 4 баси

    20 3 Отговор
    Ако ти е писано да те ритне кон змия няма да те ухапе.
  • 5 ДОКТОР ДРЕ

    21 5 Отговор

    До коментар #3 от "Д-р":

    КОЛЕГА,АБСОЛЮТНО СТЕ ПРАВ...
  • 6 НБА

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дикембе Мутомбо":

    Негативно е и да си плагиат...

    Коментиран от #16

  • 7 Диоген и Софокъл

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дикембе Мутомбо":

    Дикембе, как си брат :D
    Питам те аз и отговор не искам
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Вечния кмет

    15 2 Отговор
    Я едем, пием и си носим новите дреи!

    Коментиран от #10

  • 10 Зам кмета

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Вечния кмет":

    Я ги и дъним яко :)
  • 11 Алфонсо

    13 1 Отговор
    Познавам много хора, които не пият не пушат хранят се уж здравословно и пак имат сърдечни проблеми, наскоро един от тях получи инфаркт, но не с фатален край.
  • 12 факт

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Проучвания показват, че хората, които консумират поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден, имат с 20% по-малък шанс да развият сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт. А ако ядете по 10 порции на ден - с 40 %. Даааа.
  • 13 Бай Пламен

    23 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: мъжете да не пият по повече от две чаши вино на ден.
    Демек рикия моем си пием колко щем баце, а наздраве!
  • 14 Basa

    5 1 Отговор
    Бойко е виновен,мори хората
  • 15 доцент

    6 1 Отговор
    ОТ СТАТИЯТА ПО-ГОРЕ СТИГАМ ДО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО,ЧЕ КАТО ТЕ ПИТАТ "КАК СИ!" ,НАЙ ТОЧНИЯ ОТГОВОР Е "АУТОПСИЯТА ЩЕ ПОКАЖЕ!!".
  • 16 Дикембе Мутомбо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "НБА":

    Убу де, според теб дали първият път съм влязъл в този сайт и съм си казал "хммм, чий ник да открадна сега!"?! Тук се пише с кой каквото си име иска. Иначе си има регистрация и така си го запазваш.

    Дали, ако от утре почна да пиша с ник "Тинки - зайчето ловец на магарешки косми" няма да излезе още някой, който да изреве, че съм му ограбил интелектуалното богатство?!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.