Last news in Fakti

23 Април, 2018 19:41 22 088 7

Мумията на Георги Димитров изнесена през таен тунел до... (СНИМКИ)

  • георги димитров-
  • мумия-
  • тленни останки-
  • труп-
  • изнесен-
  • таен тунел

Под мястото, където се намираше Мавзолея, остават обширните подземия и тунели

Мумията на Георги Димитров изнесена през таен тунел до... (СНИМКИ) - 1

Мумията на Георги Димитров е изнесена през таен тунел от Мавзолея до Партийния дом, откъдето е била откарана с автомобил на Централните софийски гробища. Това става през юли 1990 година, малко след като правителството взема решение тялото на вожда да бъде погребано, пише в. "Телеграф".

Мумията на Георги Димитров изнесена през таен тунел до... (СНИМКИ)

Операцията по изваждането му от Мавзолея е проведена в пълна секретност, за да не се предизвика излишно внимание в този момент. По това време политическите страсти са силно нажежени, а жълтите павета са арена на ежедневни митинги на "сини" и "червени". Девет години след като мумията на вожда си тръгва от Мавзолея е взривена самата сграда. Отдолу обаче остават цели четири етажа тайни подземия, които бяха официално показани за пръв път миналия месец."Подземията са всъщност обширен бункер с различни функции, много от които нямат общо с експозицията на Мавзолея и неговия единствен експонат, обясни заместник-кметът на София по културата Тодор Чобанов. Огромният лабиринт от коридори и помещение е можел да приюти целия висш държавен апарат в случай на екстремна ситуация. И досега вътре се съхранява запазена секретна апаратура от онова време, голяма климатична инсталация, както и телефонна централа. Има и цели обзаведени работни кабинети. От тях партийната върхушка е можела да продължи да управлява страната в екстремна ситуация. Един от предполагаемите сценарии за евакуиране на партийните лидери е включвал опит за покушение по време на манифестация. При такива мероприятия Тодор Живков и обкръжението му обикновено приветстват митингуващите именно от Мавзолея. Затова службите са имали план как при необходимост да ги вкарат в сградата и да ги скрият в подземията, разкриват запознати.Мумията на Георги Димитров изнесена през таен тунел до... (СНИМКИ)

Самите подземия на Мавзолея пък са свързани чрез тайни тунели със сградата на Партийния дом и БНБ. Сега обаче тези коридори не са поддържани, твърдят от общината. Подобни тайни тунели свързват и други централни сгради в столицата. Местонахождението им обаче не се съобщава официално, а според слуховете дължината им е километрична. Един от тях е между Военния клуб и Народното събрание, разкриха запознати.

Мумията на Георги Димитров изнесена през таен тунел до... (СНИМКИ)

Друг тунел стига до сградата на Министерството на отбраната. Преди време е имало подземен коридор между Президентството и Министерския съвет. При строителството на метрото обаче той е бил разрушен. Самото метро също може да служи като бомбоубежище при въздушна атака.

Мумията на Георги Димитров изнесена през таен тунел до... (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iQ-5

    11 1 Отговор
    Става за изба
  • 2 ЗА 45 ГОДИНИ СЛЕД ВОЙНА, ОТ МАГАРИЩАРИ

    29 13 Отговор
    СТАНАХМЕ известна в света уважавана промишлена съвременна държава. А сега 30 години станахме отново магарищари както преди 1945та година. ИЛИ С ДВЕ ДУМИ ЗАМЕНИХМЕ ПРОГРЕСА С РЕГРЕСА. И ОТ ЩАСТИЕ ДРУСАМЕ ХОРА В БРЮКСЕЛ. ДЕ Е КУЛТУРАТА НИ. ИЛИ ВЕЧЕ ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ СЕ ШИРИ СРЕД НАС И БЕЗ РАТИФИКАЦИЯ ОТ НС. ДНЕС ПОВЕЧЕ СЕ ПИШЕ ЗА АНАЛЕН СЕКС ОТ КОЛКОТО ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ. НА КЪДЕ ВЪРВИМ БЕ ХОРА? ВМЕСТО СНАХА, СИНА ТИ СЕ ЖЕНИ ДНЕС ЗА АРТНЬОРА. КЪДЕ ИЗЧЕЗНА И " БЛАГАТА РАКИЯ ",? Абе кво става с нас бе хора?

    Коментиран от #5

  • 3 ХаХа

    15 6 Отговор
    Нещо с уважението ми се губи. Кой и за какво ни е уважавал. Най доброто което сме правили е било крадено или лицензи. За това никой никого не уважава.

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "ХаХа":

    Прав си сега е по-добре. Нищо не произвеждаме и никой не ни се сърди.
  • 5 ПЕЕВ

    18 9 Отговор

    До коментар #2 от "ЗА 45 ГОДИНИ СЛЕД ВОЙНА, ОТ МАГАРИЩАРИ":

    КОГА СИ БИЛ УВАЖАВАНА ПРОМИШЛЕНА СЪВРЕМЕННА ДЪРЖАВА БЕ.ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ЧЕ СЕ ЧАКАШЕ 20 ГОДИНИ ЗА ДА СИ КУПИШ КОЛА И САМО ПОКРАЙ НОВА ГОДИНА ИМАШЕ БАНАНИ И ОПАШКИ ,ОПАШКИ ЗА ВСИЧКО-МРЪСНИ КОМУНИСТИ.
  • 6 Митко

    8 5 Отговор
    Значи да могат да се скрият мишоците,пък народа кучета го яли!?И коридор до БНБ имало,да откраднат парите и да бягат червените кхмери!Не че пак не ги откраднаха на 10 ноември,ама това народа вече го забрави.Нали при Тошо бяхме много добре,откъде дойде този дълг от 10 милиарда на 11 ноември?И как Моллов стана за един ден първия милионер при средна заплата тогава 150 лева?Кога ще дадат отговори на тези въпроси?

    Коментиран от #7

  • 7 Hellis

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Митко":

    Външният дълг на Социалистическа Народа Република България през 1989 г. беше 3 млрд. лева и държавата можеше всеки един момент да го изплати, но това не устройваше кредиторите. Такова беше икономическото положение на всички социалистически държави.