23 Април, 2018 20:45 17 614 5

Зловеща находка от Перу: Човешки скелети с допълнителни ръце и крака (СНИМКИ)

  • вату-
  • перу-
  • гробище-
  • погребани-
  • допълнителни крайници-
  • археолози-
  • загадка

Древното гробище датира от преди 1900 години и принадлежи на културата Вату

Зловеща находка от Перу: Човешки скелети с допълнителни ръце и крака (СНИМКИ) - 1

Древно гробище с десетки уникални погребения е било открито наскоро от археолози в северната част на Перу. При разкопаването на гробовете, датиращи от преди 1900 години, в много от тях са били открили предмети от ценни метали, странни керамични съдове, а в някои случаи и… допълнителни човешки крайници, съобщава National Geographic.

Според сайта Living in Peru един от откритите скелети е на рибар, погребан с два допълнителни леви крака.

National Geographic вече разкри, че 30 от от 54-мата погребани са имали допълнителни човешки крайници - обикновено ръце или крака. В един от случаите - възрастен мъж, за когото се предполага, че е бил ловец на акули, ако се съди по артефактите, открити в гроба му - е бил погребан с два допълнителни леви крака, разположени до тялото му.

Зловеща находка от Перу: Човешки скелети с допълнителни ръце и крака (СНИМКИ)

В друг гроб археолозите открили скелет на мъж с четири ръце, а в трети — останки на девойка с три крака.

Друг любопитен факт е, че по костите на скелетите, открити в необичайното гробище, има следи от най-различни травми и наранявания.

Смята се, че тези гробове принадлежат на малко известната култура Виру (Virú), която предхожда тази на Инките, настанила се по-късно на нейно место в долината Виру, в северозападната част на Перу.

Зловеща находка от Перу: Човешки скелети с допълнителни ръце и крака (СНИМКИ)

Древното гробище е било намерено случайно, по време на предварителни изкопни работи около строежа и прокарването на водопровод и канализация в малкия крайбрежен град Уанчако, съобщава Виктор Кампаня, ръководител на проекта.

Слабо познатата култура, носеща името на долината Виру, простираща се от Андите до Тихия океан, процъфтявала между 100 и 750 година сл.Хр., когато била превзета от културата Моче (или Мочика). Разкопките на Кампаня са разкрили и малко рибарско селище в непосредствена близост до гробището.

Зловеща находка от Перу: Човешки скелети с допълнителни ръце и крака (СНИМКИ)

Предварителните проучвания показват, че по много от останките има следи от травми и нараняваия, като разрязвания или удар с тъп предмет. По-вероятно е тези, които са преживели травма, да са получили бонус крайници, които да вземат със себе си в отвъдното. Добавянето на части от тела по време на погребенията е много типично за Виру, отбелязват учените. На подобно нещо се натъкнали и археолози, открили друго, много по-малко селище на Виру в Ел Кастило Санта.

На този етап археолозите могат само да гадаят, но не и да кажат със сигурност, какви са били мотивите за тези необичайни погребения. Едно от предположенията е, че допълнителните крайници са жертвоприношение, което покойните носят със себе си в отвъдния живот.

Допълнителни изследвания ще покажат дали има някаква връзка между погребаните хора и тези, чиито телесни части са отнети и добавени в погребенията.

Зловеща находка от Перу: Човешки скелети с допълнителни ръце и крака (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Човек

    9 9 Отговор
    Интересното е,че българският народ е първуя на планетата земя и голяма възможност е да е на староовремен българин

    Коментиран от #3

  • 3 Стефан

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Човек":

    100% е на българин нали българи са го построили Перу даже вожда на инките е бил българин и господ е българин няма друго обяснение какво се чудят толкова всички са българи на тая скапана планета

    Коментиран от #5

  • 4 Stefko88

    1 2 Отговор
    Нееее Спиндиииии
  • 5 газо

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Стефан":

    Тцъ...макета требе да са били!