Last news in Fakti

22 Май, 2018 14:10 4 081 1

След 61 години брак, съпрузи починаха от разбито сърце в един и същ ден

  • съпрузи-
  • разбито сърце-
  • смърт-
  • заедно-
  • нова зеландия

Според дъщеря им те биха били изгубени един без друг

След 61 години брак, съпрузи починаха от разбито сърце в един и същ ден - 1
Снимка: shutterstock

В продължение на 60 години съпруг и съпруга от Нова Зеландия живели щастливо до края на дните си заедно. Двамата били неразделни. Дори и в смъртта.

Не, това не е краят на някоя приказка, а съвсем истинска история, случила се миналия понеделник (14 май).

Питър и Рут Бедфорд починаха от естествена смърт в един и същ ден, с разлика от едва девет часа, година след като отпразнуваха своят 60-годишен юбилей, пише новозеландският сайт Stuff NZ.

86-годишният Питър Бедфорд и неговата 83-годишна съпруга Рут се венчали през далечната 1957 г. и от тогава до сетния си час двамата не загубили искрата на любовта си и винаги били заедно.

"Добре е, че си отидоха заедно. Щяха да са напълно изгубени един без друг", казва дъщеря им Каролин Бедфорд пред медията.

Питър бил приет в болница в събота вечер. "Мисля, че мама реши, че той няма да се върне", разказа дъщеря им.

Рут починала в дома си на северния новозеландски остров Кайтоке в 10 часа сутринта на 14 май. Съпругът й я последвал няколко часа по-късно, след като разбрал, че нея вече я няма.

След 61 години брак, съпрузи починаха от разбито сърце в един и същ ден
Снимка: New Zealand Herald

Питър Бедфорд емигрирал от Великобритания в Нова Зеландия след края на Втората световна война. Там срещнал бъдещата си съпруга — Рут от Уелингтън. Двамата се влюбили и на 30 декември 1957 г. сключили брак.

"Двамата бяха перфектни един за друг", спомня си дъщеря им и разказва как майка ѝ и баща ѝ споделяли всичко и дори имали еднакви интереси и хобита.

Двамата обичали да си правят дълги разходки, обичали музиката и често ходели по концерти.

"Мама беше интелектуалка и имаше философски възгледи за света и живота, тя обичаше да обсъжда всичко, а татко беше обикновен човек от провинцията, който обичаше да размишлява и това ги сплотяваше", спомня си с умиление за родителите си Каролин, която ги описва като силно независими, но много любезни и услужливи и винаги намирали своя баланс в живота, което било причина между тях никога да не възниква конфликт или скандал.

Историята на възрастната двойка е трогателна, най-вече поради факта, че и двамата са починали от разбито сърце.

Всъщност, изразът не е просто метафора, а съвсем реален физиологичен процес, който лекарите описват като „сърдечна недостатъчност вследствие на силен стрес“.

Този феномен е обект на редица изследвания, като последното проучване по темата бе публикувано в началото на месеца от научен екип от Университета Райс (Rice University), Хюстън. Техните констатации потвърждавали резултатите от друго, много по-ранно изследване, направено от екип на университета Харвард през 2013 г.

И двата екипа установили, че вероятността човек да се спомине, нараства с 30% през първите три месеца от смъртта на неговата брачна половинка.

Скръбта по любимия може да се окаже фатална, заради силния стрес, който предизвиква у човека. Ето защо по-възрастните хора, които почти през целия си живот са били в компанията на своя брачен партньор, са изложени на по-висок риск от т.нар "Синдром на разбитото сърце", след неговата смърт.
Според учените, към тази внезапната и интензивна болка — подобна на инфаркта, която се предизвиква от повишения броя хормони на стреса, след смъртта на любимия — са по-предразположени представителките на нежния пол.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ops

    2 0 Отговор
    Разбито *