Last news in Fakti

23 Май, 2018 18:17 2 957 8

Защо хората в малките градчета са по-щастливи от онези в мегаполисите?

  • щастие-
  • мегаполис-
  • малък град-
  • провинция-
  • социални контакти-
  • отчуждение-
  • изолация-
  • начин на живот-
  • голям град

В малките провинциални общности хората живеят много по-задружно

Защо хората в малките градчета са по-щастливи от онези в мегаполисите? - 1
Снимка: shutterstock

Жителите на малки градчета се чувстват много по-щастливи от хората, които живеят в шумни мегаполиси. Това показват резултатите от ново проучване, проведено сред 400 хиляди канадци.

И по-конкретно - изследователският екип от университета "Макгил" в Монреал установил, че животът на хората от провинциалните градчета е 8 пъти по-радостен от този на гражданите в големите, претъпкани градове.

Изследователите отчитат предимствата на големите градове — в тях безработицата е много по-малка, заплатите са по-високи, а образованието е по-качествено - но въпреки тях, жителите им не са по-щастливи, дори напротив.

Защо хората в малките градчета са по-щастливи от онези в мегаполисите?

Причината за това се крие във факта, че в мегаполисите социалното отчуждение е много по-голямо, което снижава индекса на човешко щастие. Това обаче не се отнася до по-малките провинциални общности, където хората живеят много по-задружно и сплотено, заради близостта и социалния контакт.

Защо хората в малките градчета са по-щастливи от онези в мегаполисите?

По време на изследването учените използвали утвърдена "скала на щастието". Респондентите трябвало да отговорят колко са щастливи от живота си и да му дадат оценка по десетобалната система. Страничните въпроси потвърдили заключението.

Оказало се, че хората от големите градове са 800 % по-нещастни от сънародниците си в дълбоката провинция.

Защо хората в малките градчета са по-щастливи от онези в мегаполисите?

Жителите в градските зони имат значително по-малко контакти с роднини и приятели. Учените отдавна предупреждават, че социалната изолация променя човешкия мозък, който се зарежда със съставка, която генерира страх и агресия.

Жителите на големите градове харчат около 30 процента от доходите си за подобрения в дома, което е допълнителен стресиращ фактор.

Защо хората в малките градчета са по-щастливи от онези в мегаполисите?

Градската среда се възприема от живеещите в нея като по-малко безопасна, дори и на подсъзнателно ниво. Хората си имат по-малко доверие, тъй като градската човешка маса не е хомогенна, а много по-хетерогенна, отколкото в дълбоката провинция.

Защо хората в малките градчета са по-щастливи от онези в мегаполисите?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луда 🐞

    5 5 Отговор
    тук има дълбоки провинции и ако е възможно,ще те изядат с парцалите, тъй като не ги отрязаваш по никакъв начин, най - долните стъпала ,са най,най, най..!
  • 2 goni

    12 2 Отговор
    Верно!:) Яз, живеем у едно село дето сме ного щастливи!:) Останали сме само двама, ама ного си контактуваме и голем живот си живеем!:) Ного сме щастливи!:) Не 800% на 1800% сме!:) То, любов, то красота и сичко сами си произвеждаме и е природно чисто!:) Само не мога да разбера, оти на и на други не аресва?!:)
  • 3 Сочо

    9 2 Отговор
    Щото има пиьене, на село ко да праиш пийш.
    За това са по щастливи,мдаа....

    Коментиран от #4

  • 4 goni

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сочо":

    Ааа! Не си прав!:) Оно и у градо има пиене, ама не е същото!:) При нас е екологично и е много чисто!:) Колко повече пиеш, токо повече живееш!:) Най-важното е обаче че сутрин не чуваш как съседа си пуска водата в тоалетната!:)
  • 5 гого

    6 1 Отговор
    И у монтаня са тъй
  • 6 Луда 🐞

    1 0 Отговор
    поправка-отразяваш!
  • 7 deadman1488

    2 0 Отговор
    вярно е тва
  • 8 Луда 🐞

    0 0 Отговор
    Всеки ден!!!! на фронта ли? няма нужда от напомняне 100%!