1 810 8

Защо хората в малките градчета са по-щастливи от онези в мегаполисите?

В малките провинциални общности хората живеят много по-задружно

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Жителите на малки градчета се чувстват много по-щастливи от хората, които живеят в шумни мегаполиси. Това показват резултатите от ново проучване, проведено сред 400 хиляди канадци.

И по-конкретно - изследователският екип от университета "Макгил" в Монреал установил, че животът на хората от провинциалните градчета е 8 пъти по-радостен от този на гражданите в големите, претъпкани градове.

Изследователите отчитат предимствата на големите градове — в тях безработицата е много по-малка, заплатите са по-високи, а образованието е по-качествено - но въпреки тях, жителите им не са по-щастливи, дори напротив.

Причината за това се крие във факта, че в мегаполисите социалното отчуждение е много по-голямо, което снижава индекса на човешко щастие. Това обаче не се отнася до по-малките провинциални общности, където хората живеят много по-задружно и сплотено, заради близостта и социалния контакт.

По време на изследването учените използвали утвърдена "скала на щастието". Респондентите трябвало да отговорят колко са щастливи от живота си и да му дадат оценка по десетобалната система. Страничните въпроси потвърдили заключението.

Оказало се, че хората от големите градове са 800 % по-нещастни от сънародниците си в дълбоката провинция.

Жителите в градските зони имат значително по-малко контакти с роднини и приятели. Учените отдавна предупреждават, че социалната изолация променя човешкия мозък, който се зарежда със съставка, която генерира страх и агресия.

Жителите на големите градове харчат около 30 процента от доходите си за подобрения в дома, което е допълнителен стресиращ фактор.

Градската среда се възприема от живеещите в нея като по-малко безопасна, дори и на подсъзнателно ниво. Хората си имат по-малко доверие, тъй като градската човешка маса не е хомогенна, а много по-хетерогенна, отколкото в дълбоката провинция.

Канада


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Луда 🐞
  Отговор
  1 18:23  23.05.18
  тук има дълбоки провинции и ако е възможно,ще те изядат с парцалите, тъй като не ги отрязаваш по никакъв начин, най - долните стъпала ,са най,най, най..!
 • goni
  Отговор
  2 18:29  23.05.18
  Верно!:) Яз, живеем у едно село дето сме ного щастливи!:) Останали сме само двама, ама ного си контактуваме и голем живот си живеем!:) Ного сме щастливи!:) Не 800% на 1800% сме!:) То, любов, то красота и сичко сами си произвеждаме и е природно чисто!:) Само не мога да разбера, оти на и на други не аресва?!:)
 • Сочо
  Отговор
  3 18:41  23.05.18
  Щото има пиьене, на село ко да праиш пийш. За това са по щастливи,мдаа....

  Коментиран от #4

 • goni
  Отговор
  4 18:49  23.05.18

  До коментар #3 от "Сочо":

  Ааа! Не си прав!:) Оно и у градо има пиене, ама не е същото!:) При нас е екологично и е много чисто!:) Колко повече пиеш, токо повече живееш!:) Най-важното е обаче че сутрин не чуваш как съседа си пуска водата в тоалетната!:)

 • гого
  Отговор
  5 19:45  23.05.18
  И у монтаня са тъй
 • Луда 🐞
  Отговор
  6 20:42  23.05.18
  поправка-отразяваш!
 • deadman1488
  Отговор
  7 07:29  24.05.18
  вярно е тва
 • Луда 🐞
  Отговор
  8 09:41  24.05.18
  Всеки ден!!!! на фронта ли? няма нужда от напомняне 100%!

Напиши коментар:


Публикувай