982 1

Музиката определя какво да ядем - мазен хамбургер или свежа салата

Защо силната музика вреди на здравето ни когато се храним?

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Музиката не само създава атмосфера, но също така може да повлияе и на поръчките ви в заведенията, пише британският вестник Daily Mail, позовавайки се на ново изследване.

Ако откриете, че си поръчвате мазен чийзбургер вместо нискокалорична салата в ресторанта, то за това може да е виновна музиката.

Оказва се, че музиката не само може да повлияе на настроението ви, но също така е способна да повлияе на избора ви на храна.

Когато в заведението е шумно и музиката твърде силна, клиентите са по-склонни да поръчват нездравословна храна, като бургери например.

Изследователи установили също, че стилът на музиката не е от такова определящо значение както това колко силно се пуска.

Ако същата онази песен, която ви е подтикнала да поръчате нещо нездравословно, се изпълнява тихо, като фон, то клиентите на заведението са по-склонни да изберат по-здравословна алтернатива.

Отдавна е известно, че темпото на музиката въздейства върху настроението и възбудата на индивидите. По-бързият ритъм увеличава пулса, а бавният го забавя. Силната музика също превъзбужда, докато тихата релаксира.

Д-р Дипаян Бисвас от университета на Южна Флорида изследва ефекта от силата на музиката върху човешкото поведение. Той установи, че тя също пряко въздейства върху сърдечния ритъм. Подобно на ритмичните песни, силната музика стимулира и увеличава стреса. Затова на хората им се дояждат мазни чийзбургери и пържени картофи.

Тихата музика има успокояващ ефект и хората внимават повече какво поръчват в заведенията.

Диетата DASH е базирана върху консумация на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, като се препоръчва употребата на нискомаслени млечни продукти

За изследването си д-р Бисвас е направил експеримент в заведение в Стокхолм. Там са пускали музика със сила 55 децибела и 70 децибела.

Докато 55 децибела за човешкото ухо са като лекото жужене на хладилник, 70 децибела се доближават до шума на прахосмукачка. На силна музика нездравословна храна са поръчали 20 процента повече от клиентите на заведението.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 112
    Отговор
    1 09:32  27.05.18
    На мен ми влияе какво иска стомахчето, музичката просто си остава на заден фон. Нека има хляб и за учените с безмислените иследвания.

Напиши коментар:


Публикувай