Last news in Fakti

27 Май, 2018 10:24 8 715 19

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

  • цветове-
  • разкриват-
  • личност-
  • учени-
  • психология
Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност - 1
Снимки: shutterstock

Дори гардеробът ви да е пълен с дрехи в най-различни цветове и нюанси, винаги има цвят, който доминира. Всеки има любим цвят - цвят, който предпочита и в който се чувства по-уверен и по-сигурн, по-привлекателен и по-желан. Това е цветът, който отразява характера на човек, казва стилистът Дейвид Зила, автор на книгата Color Your Style ("Дай цвят на стила си").

Може и да не го осъзнавате, но със сигурност и вие имате любим цвят и точно той е онзи, който заявява какви сте всъщност, пише сайтът Bright Side.

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

Ето какво обясняват експертите за цветове, които носите. Какво казват те за вас?

Черно

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

„Черното е цвят, който се приема сериозно“, казва Карън Хелър, експерт по мода и стил.
Според изследванията в областта на психологията черното се възприема от повечето хора като знак за престиж, сила, сериозност и интелигентност. Неслучайно, в много европейски университети, дипломантите са облечени с черни мантии.
Хората, които предпочитат да носят черно, са амбициозни, целенасочени, но и чувствителни. Обикновено те са емоционални и лесно възбудими, въпреки че често се опитват да го скрият. Черният цвят им помага да пренасочат вниманието на околните от външния вид към личността, тъй като за тях са най-важни вътрешните качества.

Кафяво

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

Кафявото е цветът на земята, на нещо надеждно, силно и стабилно. Така се възприемат и хората, които носят кафяво. Любителите на този цвят са донякъде консервативни, уважават по-възрастните, търсят мир, стабилност и сила във всичко. Една жена с кафява рокля или мъж с кафяво яке създават впечатлението за надежден, интелигентен и рационален човек.

Синьо

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

Лиза Джонсън Мандел, психолог и журналист, пише: „Синьото е най-подходящият цвят, ако се явявате на интервю за работа, защото внушава увереност и надеждност. Ето защо много работни униформи или костюми са сини.
Учени от Университета на Британска Колумбия, провели проучване за влиянието на цветовете, са установили, че по-тъмните нюанси на синьото имат успокояващ ефект. Хората са склонни да свързват синьото с качества като интелигентност, доверие, ефективност и спокойствие.
Сините нюанси на облеклото са предпочитани от внимателни, учтиви и дори срамежливи хора. Както казват психолозите, може да очакваме човекът в синьо да стане добър родител или изключителен служител. Спокойствието е едно от най-ценените качества на този тип хора.

Зелено

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

Според учени от Амстердамския университет зеленият цвят поддържа добро настроение, както в самите нас, така и в околните. „Зеленото е приятно, защото ни напомня за природата, носи усещане за покой и задоволство", казва Леатрис Айземан, изпълнителен директор на института Pantone Color и автор на книгата More Alive With Color. Хората, които предпочитат зелено, често водят активен обществен живот, живеят в комфортна среда и са финансово стабилни. Обикновено са внимателни, грижовни и добросърдечно.

Лилаво

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

В миналото пурпурният цвят е бил запазена малка за аристокрацията и висшето общество. Той е носел внушение за високо положение, богатство и лукс. Известно е, че Клеопатра е била луда по лилавото. В онези времена само богатите можели да си позволят да се украсяват с виолетови нюанси. Днес почитателите на този цвят демонстрират креативност, интуиция и любов към изкуството. Хората, които носят лилаво, са емоционални и чувствителни. Те са мечтателни, чувствени и склонни към мистицизъм. Известни са и като непредсказуеми — общуването с тях може да е истинско предизвикателство.

Червено

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

„Червеното е цветът на страстта и силата. Изберете този цвят, ако искате да впечатлите някого“, съветва Кени Фримпонг, управител на марката италианско мъжко облекло Eredi Pisano.

Ярките нюанси на червеното привличат вниманието върху човека, който ги носи. Свързваме червеното с енергия, движение и възбуда. Психолози от Университета в Рочестър са установили, че жените, носещи рубинени оттенъци, са най-привлекателни за мъжете. „Червеният е стимулант за мъжете“, твърди Аби Калиш, професор по психология в Медицинската школа на Източна Вирджиния в Норфолк. Хората, които често носят червено, са ярки личности, лесно възбудими, леко егоцентрични и склонни към пристрастявания.

Жълто

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

Жълтото е цветът на щастието, слънцето и смеха. Проучванията показват, че жълтият цвят увеличава производството на серотонин в мозъка, ускорява метаболизма и повишава настроението на всички наоколо. Освен това жълтото повишава концентрацията и вниманието, затова често присъства върху билбордове, рекламни сайтове, пътни знаци и улична маркировка. Според експерти жълтите нюанси в облеклото са предпочитани от активни, творчески и екстравагантни натури. Това са ярки мечтатели и авантюристи, готови да изследват и завладяват.

Бяло

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

Бялото е символ на свобода, чистота, невинност и простота. Ето защо много хора избират бялото, когато чувстват, че имат нужда от нов старт или започват нов етап в живота. Белият цвят привлича надеждни хора, които обичат свободата и имат оптимистичен поглед към живота. Те са подредени и организирани във всичко, което правят, обичат новото и се стремят към съвършенство. Бялото може да бъде избрано от най-различни типове хора. Това е неутрален цвят, който рядко отблъсква другите.

Розово

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

Бледорозовото е „момичешки“ цвят, любим избор на родителите за бебешки дрешки, на куклите на Барби и плюшените мечета. Въпреки това, носен от хората в по-зряла възраст, меките нюанси на розовото сигнализират умереност, мекота и вкус към детайла. Бледорозовото се възприема като топъл, женствен и успокояващ цвят. В някои затвори стените се боядисват в розови нюанси, за да се намали нивото на агресия.
Според психолозите любителите на розовото са романтични, оптимистични и самодоволни (в добрия смисъл на думата). Обикновено това са благоразположени хора, които високо ценят комфорта.

Оранжево

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

Оранжевото е топъл и жизнен цвят, който носи весело и празнично настроение. Хората, които обичат да носят оранжево, са оптимистични, енергични и ведри, те обичат промените и са адаптивни. Въпреки че понякога може да изглеждат леко несериозни, често те са амбициозни и разсъдливи.

Сиво

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност

Както стилистите обичат да казват, сивото е цветът на баланса — той не е нито тъмен, нито светъл. Ако човек има много сиви дрехи, това обикновено означава, че се стреми да остане невидим. Сивото демонстрира спокойствие, предвидимост и зрялост. Много хора се обръщат към сивото в по-зрелите си години. Тъй като сивото е неутрален цвят, изключително трудно е да се характеризират хората, които го предпочитат. Това може да е свенливата „сива мишка“, готова чинно да спазва всички правила, така и безкомпромисната рационална личност, която никога не поддава на емоции. Така или иначе, повечето хора, които предпочитат сивото, не обичат да привличат вниманието и се стремят към неутралност.

Цветовете, които носим, разкриват какви сме всъщност


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    2 2 Отговор
    за мрачните - естествено мрачен цвят им отива на пъкления характер!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Луда 🐞

    2 2 Отговор
    Душа мръсна, всичко мръсно, и с гордост да се наричаш Българин!

    Коментиран от #5

  • 4 Пълни щуротии

    2 0 Отговор
    Но който носи бяло му се е ....доспало :)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Луда 🐞

    0 0 Отговор
    поправка - обиждам!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Луда 🐞

    1 0 Отговор
    всички сайтове са, за героите на Достоевски! Обичам си моята родина, имам неприязън към лошите индивиди! ако,не виждаш , сложи си диоптри! с лъжа , дали се постига всичко и ще те заобичат ли околните! такива ни приемат, ни предават!

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    0 0 Отговор
    ето ,обади се и подлогата!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    0 0 Отговор
    я опишете подробно вашите сексуални подвизи,и никой не чете такива безмислени лъжливи и подробни коментари! такива като вас, при една война ,ще бъдат първите предатели за нашата държава! продължавайте да се правите, че обичате България! ще ви повярват! умните хора ,не ядат слама!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Злоби турбото

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "юрист":

    Нищо не работя, харча парите на родителите ми, които се занимават с транспортен бизнес. До Германия ходя само за кеф, защото съм завършил в България. За мое най голямо удоволствие, не ми се налага да работя. А средата с която общувам са все хора с пари, така че изобщо не ме впечатляваш с твоите глупости. Но за разлика от теб, аз не деля хората по социален статус, раса, пол и религия. Както отбувам с германеца, така мога и с циганина, и с нигериеца, и с китаеца.