Месото, приготвено на скара може да ви убие. До това шокиращо прозрение са стигнали група китайски учени.
Оказва се, че лятното барбекю, което много от вас очакват с нетърпение, всъщност може да причини рак. Дори самото стоене в близост до грила, може да повиши значително риска от развитие на различни онкологични заболявания, твърдят учените в своето ново изследване, цитирано от Live Science.
Те открили, че докато се въртите около грила, сте изложени на опасни химикали, които могат да причинят рак. Изненадващото тук е, че тези химикали могат буквално да попаднат под кожата ви.
Хората, които се навъртат около скарата, са изложени на химикали, наречени полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които се просмукват директно под кожата.
ПАВ възникват от изгарянето на органични вещества като въглища, бензин и дърво, но също така могат да се образуват, когато месото се приготвя на висока температура, като например при печене на тигани или скари, съобщава Националният институт за онкологични заболявания.
Излагането на тези химикали е свързано с повишен риск от някои видове рак.
Въпросните опасни вещества се отлагат в печеното месо, както и се отделят с дима и застрашават както чревоугодниците, така и онези, които пекат месото или се намират близо до грила. Те се отлагат в организма и могат също така да предизвикат мутации в нашето ДНК и респираторни инфекции.
Известно е, че когато човек е изложен на дим той е в контакт с канцерогени, включително ПАВ, които могат да се абсорбират през кожата или да се вдишат, каза д-р Кенет Спат, ръководител на отдела за трудова медицина в Northwell Health, Ню Йорк, който коментира изследването на китайските си колеги като външен специалист.
Заключенията на учените, публикувани на 23 май в списание Environmental Science & Technology, се базират на данните, събрани по време на тестове, в които участвали 20 доброволци. Те били изпратени на барбекю, организирано в провинция Гуанджоу, на което останали 2 часа и половина.
Доброволците били разделени на три групи, като първата група била подложена на въздействието на полициклични ароматни въглеводороди през кожата, втората била под влиянието им при попадането им в стомаха, а третата — в белите дробове. Иначе казано: Първата група нямала право да яде от изпеченото месо, но трябвало да се навърта в близост до барбекюто, колкото може по-близо до дима. Втората пък трябвало да хапва от изпеченото на скара месо, но при нея не били взети специални мерки, за да се избегне излагането им на дим във въздуха и през кожата. Третата група също не можела да яде от месото и членовете ѝ трябвало да носят специална маска, която да предпази дробовете им от дима, но кожата им все още била изложена на опасните химически вещества.
След това били взети проби от урината и на трите тестови групи.
Както се очаквало, най-сериозно засегнати били доброволците от втората група, които консумирали изпечено на скара месо. На второ място се оказали участниците, които били изложени на химикалите през кожата, а най-малко засегнати се оказали онези, които били вдишали опасните съединения, макар и тук да били отчетени сериозни нива на токсина в организма.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Линонад
16:16 28.05.2018
2 ТАСС
16:19 28.05.2018
3 Цъ Цъ
16:34 28.05.2018
4 гост
16:34 28.05.2018
5 Чайна Майна
16:37 28.05.2018
6 Коментар
А Това Ще го Изпапкам с 20 Шуменски🤗
17:02 28.05.2018
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Голям прос
17:23 28.05.2018
9 Гост
17:37 28.05.2018
10 Bahti
17:51 28.05.2018
11 На село
18:14 28.05.2018
12 Bahti
18:26 28.05.2018
13 Bahti
18:28 28.05.2018
14 Охооо
ОТ НЕРВИ И ПРИТЕСНЕНИЕ КАК ДА ОЦЕЛЕЕШ НА СЛЕДВАЩИЯТ ДЕН !!!!!!!!!!!
18:47 28.05.2018
15 Румяна Костова
00:41 29.05.2018
16 vasik atanasova
10 г бях готвач
що скари и барбекюта съм пекал
няма нищо по хубаво от скарата и бирата
02:02 29.05.2018
17 Селянин
07:04 29.05.2018
18 Маличка
Коментиран от #19
09:31 29.05.2018
19 Селянка
До коментар #18 от "Маличка":
Бурени,плевели,ма сестро!09:51 29.05.2018
20 Маличка
10:15 29.05.2018