28 Май, 2018 16:09 5 513 20

Лятното барбекю може да причини рак!

  • онкологични заболявания-
  • рак-
  • канцерогенно-
  • месо-
  • готвене-
  • месо на скара-
  • риск-
  • мутации-
  • днк-
  • опасност-
  • здраве

Лятното барбекю може да изложи кожата Ви на химикали, причиняващи рак

Лятното барбекю може да причини рак! - 1
Снимки: shutterstock

Месото, приготвено на скара може да ви убие. До това шокиращо прозрение са стигнали група китайски учени.

Оказва се, че лятното барбекю, което много от вас очакват с нетърпение, всъщност може да причини рак. Дори самото стоене в близост до грила, може да повиши значително риска от развитие на различни онкологични заболявания, твърдят учените в своето ново изследване, цитирано от Live Science.

Те открили, че докато се въртите около грила, сте изложени на опасни химикали, които могат да причинят рак. Изненадващото тук е, че тези химикали могат буквално да попаднат под кожата ви.

Хората, които се навъртат около скарата, са изложени на химикали, наречени полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които се просмукват директно под кожата.

ПАВ възникват от изгарянето на органични вещества като въглища, бензин и дърво, но също така могат да се образуват, когато месото се приготвя на висока температура, като например при печене на тигани или скари, съобщава Националният институт за онкологични заболявания.

Излагането на тези химикали е свързано с повишен риск от някои видове рак.

Въпросните опасни вещества се отлагат в печеното месо, както и се отделят с дима и застрашават както чревоугодниците, така и онези, които пекат месото или се намират близо до грила. Те се отлагат в организма и могат също така да предизвикат мутации в нашето ДНК и респираторни инфекции.

Лятното барбекю може да причини рак!

Известно е, че когато човек е изложен на дим той е в контакт с канцерогени, включително ПАВ, които могат да се абсорбират през кожата или да се вдишат, каза д-р Кенет Спат, ръководител на отдела за трудова медицина в Northwell Health, Ню Йорк, който коментира изследването на китайските си колеги като външен специалист.

Заключенията на учените, публикувани на 23 май в списание Environmental Science & Technology, се базират на данните, събрани по време на тестове, в които участвали 20 доброволци. Те били изпратени на барбекю, организирано в провинция Гуанджоу, на което останали 2 часа и половина.

Доброволците били разделени на три групи, като първата група била подложена на въздействието на полициклични ароматни въглеводороди през кожата, втората била под влиянието им при попадането им в стомаха, а третата — в белите дробове. Иначе казано: Първата група нямала право да яде от изпеченото месо, но трябвало да се навърта в близост до барбекюто, колкото може по-близо до дима. Втората пък трябвало да хапва от изпеченото на скара месо, но при нея не били взети специални мерки, за да се избегне излагането им на дим във въздуха и през кожата. Третата група също не можела да яде от месото и членовете ѝ трябвало да носят специална маска, която да предпази дробовете им от дима, но кожата им все още била изложена на опасните химически вещества.

След това били взети проби от урината и на трите тестови групи.

Както се очаквало, най-сериозно засегнати били доброволците от втората група, които консумирали изпечено на скара месо. На второ място се оказали участниците, които били изложени на химикалите през кожата, а най-малко засегнати се оказали онези, които били вдишали опасните съединения, макар и тук да били отчетени сериозни нива на токсина в организма.

Лятното барбекю може да причини рак!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линонад

    27 0 Отговор
    Текна ми слюнката от тия снимки
  • 2 ТАСС

    28 1 Отговор
    Значи половин Сърбия трябва да е болна !
  • 3 Цъ Цъ

    24 0 Отговор
    как сме живи още - не знам...
  • 4 гост

    13 0 Отговор
    Като ядат само кучешко ... от свинско полято с винско не се лови нищо!
  • 5 Чайна Майна

    13 0 Отговор
    Ааааа, сега разбрах, че то ставало дума за КИТАЙЙЙЙЙЙ! Там е канцера, не в БГ-то
  • 6 Коментар

    17 0 Отговор
    Яжте Пийте и си Носете Новите Дрехи.
    А Това Ще го Изпапкам с 20 Шуменски🤗
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Голям прос

    18 1 Отговор
    Сигурно е така щом нашите баби и дядовци живяха по 80-90 г. Не са се топлели с дърва и въглища и не са яли по празници печено. На говедарите барбекюто им е национална черта. Сигурно и те са натръшкани вече
  • 9 Гост

    13 1 Отговор
    Ши го преместя в другия крачол ае чао че таман слагам свинското
  • 10 Bahti

    7 1 Отговор
    Вече съм умрел! Яжте скаричка па да видиме?
  • 11 На село

    11 0 Отговор
    От хиляди години хората са приготвяли храната си така и са били несравнимо по-здрави! Тука ще ми пробутват "нови истини", та и ще ми ги затвърждават с "аргументи от учени"! Айде напишете ИСТИНАТА, която знаем всички - за вредата от микровълновите фурни, разните модерни и вредни уредчета и т.н.!
  • 12 Bahti

    9 0 Отговор
    И най зле е глиган в Дупка! Ма пълнен! Ужас!
  • 13 Bahti

    8 0 Отговор
    За най голям Ужас е червено Вино! А Наздраве!
  • 14 Охооо

    15 2 Отговор
    Политиците причиняват рак на БГ населението!!!!
    ОТ НЕРВИ И ПРИТЕСНЕНИЕ КАК ДА ОЦЕЛЕЕШ НА СЛЕДВАЩИЯТ ДЕН !!!!!!!!!!!
  • 15 Румяна Костова

    1 0 Отговор
    Как не съм забелязала тези симптоми на тежко отравяне до сега!?А ползвам скара целогодишно,не чакам само лятото.Най ми е жал за първата контролна група от експеримента.Трябвало е да обикалят около барбекюто,да се омаят от изкусителните аромати,а да не ядат.На третата група,поне не и е замирисало на печено месо.А какви специални маски са използвали,да не би противогази?
  • 16 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    стига глупости
    10 г бях готвач
    що скари и барбекюта съм пекал
    няма нищо по хубаво от скарата и бирата
  • 17 Селянин

    1 0 Отговор
    Е какво да ям ва? Ще почвам гюрлюците от къря
  • 18 Маличка

    2 0 Отговор
    Aaaaaaaa?,Какво са гюрлюци?

    Коментиран от #19

  • 19 Селянка

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Маличка":

    Бурени,плевели,ма сестро!
  • 20 Маличка

    2 0 Отговор
    Благодаря '