5 454 7

Google се подигра с вярващите в теорията за плоската Земя

Теорията, че планетата ни е с форма на тепсия, а не на сфера, набира все повече популярност

Милена Трачева

Google се подигра с хората, които сляпо вярват, че Земята е плоска, разказва сайтът Indy100.

Според Google Translate изразът "Аз съм плоскоземец" („Вярвам, че Земята е плоска“), в превод от английски на френски език, звучи като "Аз съм луд".

Но защо вярата на тези хора предизвиква такова възмущение и раздразнение у останалите жители на планетата? Защо последователите на теорията за плоската Земя са обект на присмех и подигравки? Ама спомнете си гениалните идеи на Сър Тери Пратчет и увлекателните му истории за Света на диска! Защо описаното в романите му да е плод единствено и само на богатото му и доста развинтено въображение? Дали пък в тях няма зрънце / тава истина?

По света има много хора, които вярват, че планетата ни е плоска и са убедени, че всяко доказателство за противното е лъжа - конспирация, създадена незнайно от какви подбуди, която цели да заблуждава човечеството и да го държи в неведение. Убежденията им се определят като крайна теория на конспирацията, тъй като според тях в голямата лъжа за формата на Земята са замесени няколко правителства, които работят с НАСА, за да поддържат заблудата за широката общественост.

Тези хора, които според едно скорошно проучване стават все повече, смятат, че плоската ни планета има повдигнати нагоре ръбове, като частта, която се намира в Арктика представлява 50-метрова ледена стена, която държи океаните да не изтекат в небитието. Според последователите на налудничавата теория, ръбът на диска се пази зорко от служители на НАСА, за да не могат хората да го преминат и да паднат от него.

Последователите на това налудничаво схващане наскоро станаха обект на внимание и по друга причина. По-рано този месец те обявиха, че Австралия не съществува.

Във вече изтрита публикация във Facebook един от лидерите на движението - Шели Флорид, написа:

„Австралия не съществува. Всички неща, които наричате „доказателства“, са всъщност добре измислени лъжи и документи, създадени от водещите правителства на света. А вашите австралийски приятели? Те всички са актьори и компютърно създадени личности, част от заговора. Ако мислите, че някога сте били в Австралия, ужасно грешите. Пилотите също участват в заговора. Самолетите не прелитат на Австралия, а над острови, които са наблизо — или в някои случаи в части от Южна Америка, изчистили са пространството и са наели актьори, които да играят истински австралийци“.

Теорията, че Земята е плоска, не е от вчера. Тя се заражда в дълбока древност и в нея вярват много древни култури включително Гърция до класическия период, бронзовите и железните култури от Близкия изток до елинистичния период, Индия до периода Гупта и Китай до 17 век.

Най-ранното и категорично доказателство за сферичната форма на Земята, датира от 1522г. Тогава експедицията на Магелан завършва своето околосветско пътешествие.

Това обаче не е достатъчно доказателство за привържениците на теорията за плоската Земя, които заявяват, че обиколката на Земята, която прави Магелан би могла да се осъществи и ако планетата е с формата на диск.

Друго, в което вярват последователите на плоската Земя и което предизвиква възмущение в обществото, е, че гравитацията не съществува, а единствената реална притегляща сила е електромагнетизмът.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 15:50  04.06.18
  Всеки мислещ че планетата е различно от кръгла е кръгъл ГЛУПАК. Та затова и от Гугъл добре са направили превода.

  Коментиран от #2

 • 2 16:38  04.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2399
  Отговор
  3 17:13  04.06.18
  Май крюшо е кръгъл глупак защото вярва че е плоскоземец хахахаха
 • Бате Цецо
  Отговор
  4 17:25  04.06.18
  Всъщност още древните египтяни са предполагали, че Земята е сфера. Иначе най-добре се ориентирам по вавилонската карта :-)
 • Здравко Петков
  Отговор
  5 07:56  06.06.18
  Къде е северния полюс, Боже пълно е с идиоти. Аз мисля че е леко зиг-заго образна нашата земя. Ами МКС как точно се движи? - сигурно като по Искърското дефиле...
 • 6 17:15  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  7 10:24  24.08.18
  Само кръгъл идиот може да вярва, че Земята е плоска и няма гравитация.

Напиши коментар:


Публикувай