1 339 2

Мистериозен скелет на динозавър бе продаден за 2 млн. евро

9-метровият екземпляр е почти цял и датира от преди 150 милиона години

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Скелет на неизвестен вид динозавър, живял преди 150 милиона години, беше продаден за 2 млн. евро на търг в Париж, съобщават международните медии.

Почти пълният скелет (70%) отиде при анонимен френски колекционер, по време на търга в понеделник, организиран на първия етаж на Айфеловата кула.

Частният купувач е предложил най-висока цена за изключителната находка, преборвайки се с други заинтересовани лица, сред които колекционери от Япония и Швеция.

Новият собственик е пожелал скелетът, с дължина 9 метра и височина 2,60 м., да бъде изложен във френски музей, съобщиха от аукционната къща, провела търга.

Предполага се, че фосилите принадлежат на представител от вида Allosaurus fragilis — вид месояден динозавър, живял по време на късния период Юра.

Според други палеонтолози костите са на нов вид, принадлежащ към семейството на тероподите — група, която включва величествения Тиранозавър Рекс.

Въпреки това някои учени се съмняват в тези две предположения, заявявайки, че експонатът може да е съставен от костите на два различни динозавъра, пише списание Science.

Скелетът е открит през 2013 г. по време на разкопки в частен терен в американския щат Уайоминг.

След откриването му, той е бил оценен на сума между 1,2 млн. и 1,8 млн. евро, в която не са включени таксите по организирането на търга. Сега скелетът се продаде за 1,58 млн. евро, което плюс таксите за търга достигна до крайната цена от 2,02 млн. евро.

Купувачът на скелета е колекционер на произведения на съвременното изкуство и това е първата му подобна покупка.

Първоначално търг беше обект на критики от страна на палеонтолозите, които заявиха, че науката губи ценни вкаменелости. Научната общност изтъкна като аргумент, че останките могат да попаднат в ръцете на частно лице, което означава, че те никога няма да бъдат проучени обстойно, за да се изясни произхода им. Друг довод, който учените изтъкнаха бе, че новият им собственик може да ги повреди и да така завинаги да бъдат загубени важни следи, които биха помогнали за точното идентифициране на динозавъра и времето, през което е живял.

Новият собственик обаче, няма намерение да пречи на палеонтолозите, дори напротив. Той е поискал динозавърският скелет да бъде изложен във френски музей, като до него ще има достъп научната общност, за да го изследва задълбочено.

През април два скелета на динозаври — диплодок и алозавър, бяха продадени на търг на британски колекционер, като цената на всеки надмина 1,4 милиона евро.

Франция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Расулюлах
  Отговор
  1 19:44  05.06.18
  От времето на лили иванова муахахахахахха
 • Наблюдател
  Отговор
  2 04:33  06.06.18
  Много ми прилича на Иван Костов .

Напиши коментар:


Публикувай