346 1

В Полша откриват музей на водката (СНИМКИ)

В новия музей посетителите ще могат да се запознаят с 500-годишната история на това традиционно питие

В Полша откриват музей на водката (СНИМКИ)
Снимки: АР/БТА

Полската водка има интересна история. На вкуса й са се радвали както владетели, така и селяни, била е използвана като лекарство, а през Втората световна война дори служи като средство за подкуп на нацистите.

Сега в нейна чест във Варшава се открива музей на полската водка, посветен на 500-годишната история на тази национална алкохолна напитка.

В Полша я наричат "wodka", което означава "малко вода". Името й идва от прозрачната течност, която се получава след дестилацията на зърнени култури — традиционно ръж, пшеница, ечемик или картофи.

В Полша откриват музей на водката (СНИМКИ)

Полският музей на водката е опит за прославяне на тази дългогодишна национална традиция и насърчаване на износа на водка като един от най-известните полски продукти в момент, когато продажбите в Полша спадат, тъй като гражданите на централноевропейската страна предпочитат вино.

Новият музей ще бъде отворен за посетители от следващия вторник. Музеят е разположен в бивша фабрика за водка от XIX век, която е реставрирана с помощта на 585 000 евро от Европейския съюз.

В Полша откриват музей на водката (СНИМКИ)

Председателят на Полската асоциация на водката Анджей Жумовски се надява мултимедийната експозиция да помогне за по-голямо признаване на националната напитка. Той описа водката като съществена част от наследството на Полша и подчерта, че поляците са първите, които са произвели водка, а не Русия.

Това е част от нашето ДНК, част от историята, наследството и традицията, няма друг продукт, който да е толкова глобален и толкова признат, каза той пред медии.

В Полша откриват музей на водката (СНИМКИ)

Полша
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • алкохолик 1
    Отговор
    1 19:02  08.06.18
    Публикувано във факти.бг: и подчерта, че поляците са първите, които са произвели водка, а не Русия. Хаха - ще им се ! Водката е измислена от дядя ви Ванко !!! Пушените шпроти към водката също !!!

Напиши коментар:


Публикувай