5 627 11

Загадъчният народ, в който жените имат право на няколко любовника

А мъжете трябва да ходят със забулени лица

Венелина Маринова

Наричат ги „сините рицари на Сахара“ заради специфичните туники в цвят индиго. Те са един от най-древните номадски народи на Африка, чиято култура и обичаи са оцелели през времето в най-чистия им и неприкосновен вид. Нация от пустинници, където властват жените, пише woman.bg. Само тук неомъжените девойки имат правото на няколко любовника, а мъжете след навършване на пълнолетие са задължени да покриват лицата си.

Тук е мястото, където жената се възприема като богиня; като еманация на съзиданието и възраждането. Тя е тази, която в продължение на девет месеца носи в себе си новия живот; която с болка и страдания, с риск за живота си, го дарява на света. Тя е тази, чиято дума трябва да се слуша и заслужава дълбок поклон от всички мъже.

Кои са туарегите?

Туарегите са мюсюлмани, но религиозните им нрави и разбирания нямат нищо общо с ислямската религия на днешното време. Затова те са уникален народ, подобен на който няма никъде другаде по света. При навършване на пълнолетие момчето получава от баща си два важни подаръка – меч с две остриета и специално було за лицето. С него младият мъж е задължен да крие лицето си от чуждите погледи, дори и когато се намира в дома си. Според някои изследователи причина за забулването е вярата, че по този начин мъжът ще се предпази от злите духове, които се вселяват в човешката уста на хората от мъжки пол. По-прагматичното обяснение е, че така увита около лицата им, туниката служела за предпазване от пустинния прах и буря.

Високи, красиви и с мургава кожа, мъжете носят дълги мечове и ками, а щитовете им са изработени от кожа на бяла антилопа. Докато представителите на силния пол владеят майсторски бойни изкуства и добра търговска дейност, жените са пазителки на културното наследство. Именно те се обучават на грамотност, продължавайки фолклорната традиция. Има предположения, че това са наследниците на тайнствените воини с колесници, избягали от Либия към 1000 г. пр.н.е. и увековечени във фреските на Тасили.

Легендата разказва, че корените на туарегите произхождат от легендарната прамайка и велика владетелка – Кралицата на Сахара Антинея. Тя някога била амазонка и дошла в Хогар от южната област на сегашната държава Мароко, когато се е наричала Тафилалет. Между другото, през 1925 г. в района на древните укрепления Абалесса в Ахагар е открито богато погребение на знатна жена. Туарегите смятат, че именно това е тяхната кралица. Името „туареги“ е от арабски и означава „изоставени от бога“. Смята се, че това прозвище им е дадено от арабите заради пустинния им начин на живот и разминаванията им в религиозните им възприятия. Жените не покриват лицата си (както между другото е описано в оригиналните текстове на исляма, където жените не носят було) и участват активно в семейните дела.

Животът на неомъжените момичета се ръководи от доста свободни морални норми. На девойките им е позволено да имат няколко любовника преди сватбата. Мъжът може да дойде в шатрата на любимата си и да прекара с нея нощта, без това да е гаранция, че ще остане при девойката и следващата нощ. Момичетата обикновено се омъжват на около 20 години, а обожателите им трябва да пишат стихове и да пращат на хубавиците поетични послания.

Туарегите ревниво крият неприкосновеността на личния си живот, затова мъжете ходят при жените само под прикритието на тъмнината. Освен това на жените принадлежи цялото имущество, както движимо, така и недвижимо. А в случай на развод имуществото дели пак жената – мъжът трябва да се задоволи с това, което му бъде дадено. Децата на туарегите при развод също остават да живеят с майка си. В Африка живеят около три милиона туареги, които са разделени на множество племена и пръснати из отделни африкански държави (Нигерия, Мали, Буркина Фасо, Алжир и Тунис). Те са номадствали из Сахара в продължение на хиляди години, търсейки за камилите нови пасища. Заслужава да се отбележи, че без камилите тези хора не биха оцелели в пустинята. Между другото, камилата е единственото нещо, което остава на мъжа след развода.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 12:42  09.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  2 12:43  09.06.18
  Публикувано във факти.бг: Тя е тази, която в продължение на девет месеца носи в себе си новия живот; която с болка и страдания, с риск за живота си, го дарява на света. Тя е тази, чиято дума трябва да се слуша и заслужава дълбок поклон от всички мъже. Сигурно Вени като е писала тези думи, направо се е самозабравила, но това са чисто феминистки глупости! Това, че има право на няколко любовника, не е проблем, ама да ми се пишат възхвали за това, че мъжете са някакви мухльовци, а жената е на пиедестал, е супер нелепо! Като искат жените, да стават туарези, ама тук такива приказки, са абсурдни!
 • Василев
  Отговор
  3 13:50  09.06.18
  Селяни, повечето от днешните жени са туарегки, но мъжете са си чисти турци. Резултатите затова са плачевни. И по- зле ще става! Агент Разпутин. КГБ!
 • копеле
  Отговор
  4 14:00  09.06.18
  Да пази господ жена да властва......в едната ръка телефона-фейсбука в другата ръка цигарката, на едното коляно кафенцето на другото коляно гримчето...... и най лошото е, че и така шофира. А бе пълен мармалад са тези жени, дай ѝ само среден и не ги жали.

 • aaaaaaa
  Отговор
  5 14:54  09.06.18
  Тия са го закършили яко !
 • Иван
  Отговор
  6 15:03  09.06.18
  Добра статия. Хора и нрави има всякакви. Това, че има хора, които не могат да възприемат различното нека си остане техен проблем.
 • джаго
  Отговор
  7 15:20  09.06.18
  Тая на първата снимка - много красива!
 • Спермата
  Отговор
  8 15:39  09.06.18
  Пак тъпотия.
 • Росито
  Отговор
  9 16:03  09.06.18
  Така търсят мъжа с най големия шланг и после се женят, завиждам им
 • вуйчо Ваньо
  Отговор
  10 18:18  09.06.18
  И тука има жени които се правят на мъже, но никой не ги бръсне за сливи.
 • 11 19:32  09.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай