3 345 7

Защо хлебарките се промъкват в ушите на хората?

Те харесват малки, топли, влажни места

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Мария Атанасова

Една и съща новина изглежда обикаля медиите на всеки няколко месеца, описваща истински кошмар, от който ти настръхва косата: човек откри хлебарка в ухото си. Това се случи с жена от Флорида миналия месец, която живя девет дни с насекомото в организма си. Пълно е с подобни случаи.

Защо това продължава да се случва? Защо хлебарки се промъкват в ушите на хората, където те почти със сигурност ще срещнат смъртта си?

Преди всичко, хлебарките обичат да се разхождат през нощта, когато хората спят. Така че, лежейки неподвижно, ние ставаме лесни жертви. Те също така харесват малки, топли, влажни места, а ушите отговарят на всички тези изисквания.

Освен това те са безопасно място за хранене и почивка, казва Коби Шал, ентомолог в Държавния университет в Северна Каролина, за The Verge. Точно така: безопасно място за хранене. В ушите ни може да се разхождат рояци хлебарки, търсещи вкусна закуска.

Тези насекоми се привличат от някои видове химикали, наречени летливи мастни киселини, които се отделят от ферментирали храни, като хляб и бира, казва Шал. И точно като сиренето, нашата ушна кал излъчва тези вещества, което я прави привлекателна за хлебарките, пише profit.bg.

Проблемът е, че щом насекомото пропълзи в ухото, вероятно е да забие краката си в него, а драскането им дразни човека, който с действията си я натиска по-дълбоко в ушния канал. Понякога хлебарката оцелява, защото може да живее около седмица без храна и вода. Но често пъти тя умира, а трупът й е пълен с бактерии.

Това води до инфекции на ушите. А ако натиснете буболечката твърде дълбоко в ухото, като използвате пинцети или клечки за уши, рискувате да разкъсате тъпанчето. Това е не само болезнено, но може да доведе и до загуба на слуха.

Така че, първото нещо, което трябва да направите, ако смятате, че имате нещо в ухото, е да отидете на лекар, съветва ентомологът Джо Баленгер. "Ухото е деликатен орган", допълва той.

Преди да извадят хлебарката, лекарите обикновено я убиват, като използват минерални масла или лидокаин. След това насекомото се изважда и ухото се почиства. И тези случаи са повече, отколкото мислите.

Проучване, публикувано през 2006 г., съобщава за 24 случая на пациенти с хлебарки в ухото за период от две години в Южна Африка. Те представляват 42% от насекомите, които се крият в ушите ни, следвани от мухи и бръмбари. В класацията влизат и молци и кърлежи.

Друго проучване, публикувано през 1993 г., описва предметите, извлечени от ушите на 98 пациенти в болница в Лос Анджелис в течение на една година: хлебарките са номер едно с 43 случая, следвани от хляб, памук и други предмети, като част от спринцовка, скилидка чесън и пуканки.

Видът хлебарки, които най-често се приютява в човешките уши, е германска хлебарка, която може да достигне дължина до 1.5 сантиметра. По-големите американски хлебарки, които обитават канализацията, са твърде големи, за да се поберат в ухо.

Страхът, че хлебарка ще пропълзи в ухото ви, обаче не трябва да ви държи будни през нощта, казва Баленгер. Въпреки че се случва, тази "злополука" е сравнително рядко явление.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Доналд Тъп
  Отговор
  1 13:39  09.06.18
  Боже пази Америка , че мозъкът им е изтекъл през ушите.
 • Василев
  Отговор
  2 13:42  09.06.18
  Селяни, ако имате бръмбари в главите, може да са замесени руските служби! Агент Цветанов. ЦРУ, Мосад!
 • ба ги другарко
  Отговор
  3 13:59  09.06.18
 • KROMAZON
  Отговор
  4 14:15  09.06.18
  Аз имам друга представа за малки, топли и влажни места, авторката да не би да си е мислила друго и тя....
 • aaaaaaa
  Отговор
  5 15:22  09.06.18
  Чистете си ушите !
 • пост
  Отговор
  6 10:10  10.06.18
  Авторката да спи с гащи, че да не влезе хлебарката другаде...
 • vasik atanasova
  Отговор
  7 20:29  10.06.18
  ужас трябва да спим с тапи за уши

Напиши коментар:


Публикувай