4 341 7

National Geographic съобщи за тройното убийство в Пловдив от 251 година

Овъглените находки на посечените мъж и жена по време на готското нашествие станаха световна сензация

Мария Атанасова

Под заглавие „Три овъглени скелета са рядко свидетелство за готското нашествие” National Geographic съобщи за сензационните археологически находки на екипа на Елена Божинова и Камен Станев в Пловдив. Статията, в която е вплетено и интервю с Божинова, бе публикувана първо в италианското издание на световното списание, след което и във френското.

В публикацията се посочва, че в Пловдив археолозите са открили находки от нашествието на готите през 251 г. сл. Хр., trafficnews.bg. Намерени са овъглените останки на трима души – възрастни мъж и жена, и дете. Съдейки по скелетите, тяхната смърт преди малко повече от 1700 години била ужасяваща. Мъжът и жената са били посечени, след което домът им е бил подпален и се е срутил върху тях.

Жената е носила две бронзови гривни. Мъжът пък е стискал в ръката си изящна бронзова статуетка на Венера със златна огърлица. Детето пък е пронизано от стрела. Германските племена започват да доминират в намиращата се в упадък Римска империя и през 410 г. завладяват Рим.

Пловдив се смята за един от най-старите градове в Европа и съществува столетия преди да падне под римско владичество. По-късно попада в Османската империя. От тези исторически епохи могат да се намерят различни свидетелства.

Понастоящем археолози разкопават руини от жилища и улица, построени между 2 и 14. век. Преди да се появи статията в National Geographic, влиятелният италиански вестник „La Stampa” съобщи за уникалната Триумфална арка, който Елена Божинова и Камен Станев откриха на същия обект.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 21:37  09.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ссс
  Отговор
  2 21:58  09.06.18
  къде ги видяхте тия германски племена бе, стига гьобелсова пропаганда , за да имат и немците някакво антично величие. така наречените готи са траки и това го знае всеки които е попрочел малко от малко стари автори.

  Коментиран от #3

 • Василев
  Отговор
  3 22:08  09.06.18

  До коментар #2 от "ссс":

  Гражданино, че те и германците са траки, тяхната вера фащистка! Агент Чърчил, НКВД!
 • Ганчо
  Отговор
  4 22:21  09.06.18
  Коя година сме- 1951? Не се заяждам, просто питам?
 • К.К.
  Отговор
  5 22:59  09.06.18
  Тея са по-бързи от МВР, да им дадат и някой по-нов случай.
 • пост
  Отговор
  6 08:08  10.06.18
  да вземат ДНК-проби от местопрестъплението, че МВР да каже, кой е убиеца. Или може би МВР ще се позове на семейна драма с двойно убийство и последвало самоубийство.
 • Спиро
  Отговор
  7 18:22  11.06.18
  Човек да ви тури у ръцете малко история.... пък да ви гледа сеира...;()

Напиши коментар:


Публикувай