2 081 4

Изумително съкровище от части за класически автомобили отива на търг (СНИМКИ)

Находката била открита случайно в корабни товарни контейнери и струва милиони

Милена Трачева

Истинско съкровище, сравнено с това, открито в гробницата на египетския фараон Тутанкамон, бе намерено случайно в товарни корабни контейнери във Великобритания.

Изумителната находка за милиони се състои от оригинални резервни части за класически автомобили, и ще бъдат предложени на търг в края на месеца.

Колекцията била прибрана в корабни контейнери, принадлежали на британец, починал преди няколко години. Точното им местоположение се пази в тайна, но все пак е известно, че са някъде в югозападна Англия.

Организаторите на наддаването смятат, че стойността на компонентите надхвърля многократно сумата от 1 000 000 британски лири (1.14 млн. евро).

"Има джанти в оригиналните им дървени кутии, нови карбуратори, увити в прилежно в омаслена опаковъчна хартия, ауспуси, радиаторни решетки, табла за управление… списъкът продължава и продължава", разказва пред SWNS Крис Ротъленс, главен изпълнителен директор на аукционната къща, която ще проведе търга.

"Чувствам се малко като Хауърд Картър, който открива гробницата на Тутанкамон през 1922 г.. Всеки път, когато отваряме някоя кутия или изваждаме даден елемент се появява нещо друго, което предизвиква интереса ни", споделя още той.

Безценните автомобилни части са от марките Ferrari, Maserati и Abarth. Всички са запазени в оригиналния си вид и се намират в състоянието, в което са напуснали фабриката.

От находката ще могат да се възползват собствениците на Ferrari 250 SWB, 250 GTO, 275, Daytona Competizione, F40 и 512LM. Един такъв автомобил наскоро беше продаден за 70 млн. щатски долара.

Открити са и доста части за Maserati 250F.

Съдържанието на някои от дървените сандъци за последно е виждало дневна светлина през 60-те години на миналия век.

Пълен списък на частите ще бъде публикуван преди търга, който ще се проведе от британската аукционна къща Coys на 29 юни в замъка "Бленъм", Уудсток.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 18:39  12.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 20:42  12.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 20:44  12.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Чеп
  Отговор
  4 12:23  13.06.18
  Чудно ми е, какви глупости са написали първите трима за тези части, че да ги изтрият!

Напиши коментар:


Публикувай