5 236 14

Тези съдове за готвене могат да ви убият!

Те са токсични и опасни и могат да причинят рак и дори смърт

Тези съдове за готвене могат да ви убият!
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Повечето хора са наясно колко важно е здравословното хранене. Неща като: какви продукти да купуваме и от къде, как да готвим храната си, за да е полезна и какво и кога да консумираме, са известни на почти всички. Въпреки това не всеки знае, че съдовете, които използваме при приготвянето на храната, са почти толкова важни, колкото и самата храна. Дори най-добрите и полезни продукти, сготвени по най-здравословната рецепта могат да ни причинят сериозни проблеми със здравето, ако съдовете, в които сме приготвили ястието, са токсични.

Кои са най-опасните съдове в кухнята ви и с какво да ги замените? Вижте тук:

1. Съдове за готвене с тефлоново покритие

Тефлонът вероятно е най-големият нарушител в този списък — много хора избират този незалепващ материал, защото това е удобно, но се оказва много опасен.

Свойствата на тефлонови съдове се постигат с покритие от PTFE (политетрафлуороетилен), което е пластмасов полимер, който започва да изпуска токсини при нагряване над 572 градуса по Фаренхайт. Тези токсични изпарения водят до грипоподобни симптоми, наречени полимерна димяща треска, неофициално известна като тефлонов грип. Те не само са опасни за хората, но и са фатални за домашни любимци, като папагали.

Друго химическо съединение, намерено в тефлонови съдове за готвене, е PFOA (перфлуорооктанова киселина), което е свързано с няколко вида рак, включително рак на гърдата, простатата и яйчниците. Вярва се, че PFOA присъства в продукти от тефлон, но в толкова малки количества, че не представлява риск за хората. Заслужава да се отбележи, че това се открива и в много други ежедневни неща.

Вместо тефлон опитайте тази безопасна алтернатива: кухненски съдове от истински чугун. Това е безопасна опция за готвене, която наистина издържа теста на времето. Той се затопля добре и много равномерно. Не изпуска нищо токсично във вашата храна и всъщност е добър естествен начин да увеличите нивата на желязото. Ако вашите нива на желязо са добре, можете да опитате емайлирани съдове за чугун, което е също толкова безопасно и удобно за използване.

2. Алуминиеви съдове и алуминиево фолио

Не е изненадващо, че употребата на алуминий е толкова широко разпространена — освен че е най-богатият метал, той също е много силен, лек, универсален и рециклируем. Това обаче не е без скрити опасности.

Алуминият е невротоксичен метал. Повишените нива на алуминий са свързани с няколко заболявания на централната нервна система, включително Алцхаймер и ALS. Макар че алуминиевите съдове обикновено се покриват, покритието е склонно да се отчупи, освобождавайки токсичния метал във вашата храна.

Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: Съдове от стъкло. Това е друга безопасна възможност, която си струва да разгледате. Те никога няма да отделя нищо токсично при нагряване, издръжливи са, екологични и не задържат никакви стари вкусове и миризми.

3. Медни съдове за готвене

Вероятно сте виждали медни съдове за готвене в магазините и сте забелязали колко са хубави. Може да сте чували и за техните проводими свойства, които позволяват бързо и равномерно нагряване. Но знаете ли, че медта всъщност може да бъде опасна, когато се използва в съдове за готвене?

Подобно на някои други тежки метали, медта е много важна за човешкото здраве в малки количества. Но прекомерното му количество в тялото може да доведе до отравяне с тежки метали. Когато медните съдове не са покрити, те могат да отделят мед при готвене на киселинни храни. Покритието им често съдържа никел, който е друг токсичен елемент.

Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: съдове от неръждаема стомана. Това е чудесен вариант — сравнително лек и устойчив на надраскване. Просто се уверете, че купувате неръждаема стомана за хранителни цели — този тип не съдържа никел или хром.

4. Кухненски съдове с керамично покритие

Кухненските прибори с керамично покритие изглеждат добре и дават вид на безопасен вариант. В крайна сметка 100% керамика е напълно безопасна за готвене. Обаче покритието от керамика обикновено крие под себе си опасни материали.

Мекото керамично покритие не е най-издръжливото и започва да се отрязва след няколко месеца при ежедневна употреба. Когато това се случи, оловото и кадмият, които понякога се намират в покритието, ще се окажат в храната ви и по-късно във вашето тяло. Отравяне с олово е един от най-опасните видове метално отравяне и може да доведе до болки в корема, главоболие, безплодие и други здравни усложнения (а в тежки случаи — кома и смърт). Дори когато покритието е без олово, кухненски съдове все още могат да представляват опасност — обикновено е невротоксичен алуминий, който е под керамичното покритие.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Вечния кмет
  Отговор
  1 17:33  14.06.18
  Па то я да си едем от шепите тогава.
 • Тъпото
  Отговор
  2 17:41  14.06.18
  * 572 °F = 300 °C. * Алуминиеви съдове за готвене не се продават у нас от 1985-та. * Медта не е тежък метал. Медни съдове се ползват за декорация - дали някой готви все още в такъв? Най-много някоя баба да си прави лютеница в прясно калайдисан такъв.

  Коментиран от #4

 • ежко бежко
  Отговор
  3 17:52  14.06.18
  Най добрите съдове са алпака и затова са скъпи! В медно джезве ,става хубаво кафе!
 • Гост
  Отговор
  4 17:58  14.06.18

  До коментар #2 от "Тъпото":

  Наистина си тъпото.Алуминия е в основата на всички по-евтини съдове.После им слагат тефлоново или керамично покритие. Медните съдове все още се използват почти навсякъде в Европа Зависи какво е качеството и с какво покритие са.

 • no name no face no number
  Отговор
  5 19:01  14.06.18
  И като са вредни защо са в продажба, а не са забранени и наличните количества изтеглени от търговската мрежа. Докога с тоя цинизъм като с цигарите? Вредни не пушете, но ние ще си ги продаваме. Има нещо ненормално и нелогично в цялата система.Същото е с прословутите Е та...кой трябва да ги забрани????Защо се използват след като са вредни. Да се забранят.Плави се нов БДС и всичко под ножа. Но няма кой да гласува за мене аз бих подредил бързо всичко

  Коментиран от #11

 • Шматка
  Отговор
  6 21:58  14.06.18
  Ами то всичко е вредно.И пластмасовите опаковки и бутилки и те За да ви стресирам повече: Всички пием вода която тече по етернитови тръби.Това е азбесто-циментова смес.Азбеста отдавна е забранен за употреба заради канцерогенните си "страсти" Ха наздраве
 • Христо
  Отговор
  7 22:26  14.06.18
  Утре си правя едно огнище на двора и му слагам някаква каменна плоча върху която ще.готвя директно. На времето ни учеха, че алуминиев съд не трябва да се трие с твърди пособия за почистване за да не се протрие окисления слой. Интересно ми е как бабите ни и дядовците ни готвеха, ядяха и пиеха все от алуминиеви съдове и стигнаха до завидни старини, които ние няма да стигнем.

  Коментиран от #8

 • Иванов
  Отговор
  8 23:20  14.06.18

  До коментар #7 от "Христо":

  Ицко, бабите и дядовците ни използваха калайдисани бакърени съдове. Аз съм от тези дето използваха алуминиеви и все ме болеше стомахът след това. Най- добре е според мен човек да се храни в златни и сребърни съдове и прибори, но това е за герберастите и комунистите. За народа е алпаката, колкото по- дебела и скъпа, толкова по- добре.
 • Дядо
  Отговор
  9 05:11  15.06.18
  Аз се храня само със свински сачета , пия много алкохол под всичките му форми ,но само от стъклена чаша ! Докторът ме уплаши , че ако продължавам така трудно ще надхвърля 100 години !
 • Саша
  Отговор
  10 09:34  15.06.18
  Качествените медни съдове са посребрени вместо калайдисани от вътре !
 • lava
  Отговор
  11 03:16  17.06.18

  До коментар #5 от "no name no face no number":

  Ето, вече имаш поне 17 избиратели :) Кандидатирай се!

  Коментиран от #12

 • onq s konq
  Отговор
  12 10:52  17.06.18

  До коментар #11 от "lava":

  Още не се е събудила опозицията-тогава ще лъсне беаланса!
 • 13 21:18  09.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Росен
  Отговор
  14 18:42  18.12.18
  Баба ми цял живот готвеше в алуминиеви тигани и тепсии и ядеше в алуминиеви чинии и пиеше вода от алуминиево канче и почина на 89 години - само факти. Съпругата ми един път изпусна капак от стъклена тенджера на пода и се изпозакла от парчетата, та я шиха после - само факти. Иначе реклами и платени статии - бол.

Напиши коментар:


Публикувай