Last news in Fakti

17 Юни, 2018 17:44 18 419 12

10 признака, че домът ви е набелязан от крадци!

  • признаци-
  • дом-
  • наблюдават-
  • набелязан-
  • обрани-
  • обир-
  • крадци

Забележите ли някой от тези признаци, бъдете нащрек, защото може да ви оберат

10 признака, че домът ви е набелязан от крадци! - 1
Снимки: shutterstock

Кражбите отдавна са станали незаменима част от ежедневието ни. За да не се превърнат в поредната жертва на грабителите, хората се стараят по всякакъв начин да обезпечат сигурността на своя дом. Някои избират аларми, други се спират на здрави врати със сложни ключалки.

Но дори и най-наблюдателните не забелязват, че домът им вече е привлякъл вниманието на крадците.

Обръщайте внимание на всяка дреболия, дори на пръв поглед да ви се струва незначителна.

Боклукът изчезва

10 признака, че домът ви е набелязан от крадци!

Крадците се интересуват не само от пари и скъпоценности. Хората често изхвърлят в боклука ненужни хартийки, които съдържат важна информация като дата на раждане, месторабота, номер на личната карта и други данни. Това е много ценно за крадците.
Най-добре е когато изхвърляте подобни неща, предварително да ги накъсвате на малки парченца. А ако забележите, че някой е ровил в боклука ви, бъдете внимателни, защото може да не става въпрос за бездомник, който е търсел храна.

Кучето е изчезнало

10 признака, че домът ви е набелязан от крадци!
Снимки: shutterstock

Кучетата, които пазят дома ви, са препятствие за крадците. Затова и не е изключено да се опитат да се отърват от "пазача", като го примамят на улицата. След няколко дни апашите ще се върнат, без да се страхуват, че някой ще ги изпохапе.
Разбира се, изчезналото куче невинаги означава, че някой се кани да обере дома ви, но е добре да имате предвид и този вариант.

Празен резервоар

10 признака, че домът ви е набелязан от крадци!

За да не се върнат стопаните на дома по-рано от работа, крадците могат да източат горивото от автомобила им. В най-лошия случай може да се случи така, че да не успеете да стигнете до бензиностанцията, а това означава, че ще се приберете вкъщи още по-късно.
Затова, ако сте уверени, че вчера резервоарът ви е бил пълен догоре, а днес вече е празен, помолете някой съсед да провери дали не се случва нещо притеснително в дома ви.

Нов домашен помощник

10 признака, че домът ви е набелязан от крадци!

Ако използвате услугите на почистваща компания и в дома ви винаги идва един и същ човек, идването на нов служител трябва да е сигнал за вас. Особено ако не сте предупредени за това. Това може да е крадец, който иска да огледа апартамента ви.
Ако нещо подобно се случи, незабавно позвънете на фирмата, чиито услуги ползвате, и попитайте защо са ви пратили нов човек, ако изобщо са правили подобно нещо.

Разбит прозорец

10 признака, че домът ви е набелязан от крадци!

Някои престъпници хвърлят камъни по прозорците на домовете или колите, за да проверят дали в къщата има някой и ще се задейства ли алармената система. Ако никой от стопаните или съседите не излезе да провери какво се случва и не дойде полиция, това ще помогне на крадците да изчислят времето си за действие.
В този ред на мисли, ако сте си вкъщи и някой счупи прозореца, не губете време, а веднага позвънете в полицията.

Проблем с осветлението

10 признака, че домът ви е набелязан от крадци!

Ако живеете в къща и в двора си имате лампи с датчици за движение, непременно ги погледнете в случай на неизправност. Леко развъртените крушки са сигнал, че някой иска да влезе в дома ви и да остане незабелязан.

Рекламни материали и стикери

10 признака, че домът ви е набелязан от крадци!

С помощта на рекламни листовки и лепенки крадците набелязват къщите, в които се влиза лесно. Разбира се, понякога флаерът си е просто флаер, но най-добре е веднага да се отървете от него.
Ако ви предстои пътуване, помолете съседите да махат тези боклуци и да изпразват редовно пощенската ви кутия. Пълната поща е явен признак, че стопаните не са вкъщи и дава зелена светлина на крадците.

Странни знаци

10 признака, че домът ви е набелязан от крадци!

Трябва да изтривате всички подозрителни знаци, които се появяват на вратата на апартамента ви, на лампите в градината и около жилището ви. Това е още един начин, с който престъпниците да отбелязват домовете, в които могат лесно да проникнат.

Позвънявания от непознати номера

10 признака, че домът ви е набелязан от крадци!

За да разберат по кое време няма никой в къщата, крадците могат да позвънят на домашния телефон или на вратата. Ако им отговори малко дете, престъпниците могат да опитат да измъкнат някаква информация.
Обяснете на децата си да не разказват нищо на непознати хора. В никакъв случай не си затваряйте очите за повтарящи се пропуснати повиквания. Ако забележите нещо подобно, най-добре е да сигнализирате в полицията.

Счупена ключалка

10 признака, че домът ви е набелязан от крадци!

Неизправност на ключалката или леки надрасквания по вратата са признак, че някой вече се е опитвал да проникне в дома ви. В този случай не трябва да губите време. Веднага позвънете в полицията, сменете ключалката с по-надеждна и се замислете за аларма.

И помнете: ако сте се прибрали вкъщи и там има крадци, не се опитвайте да ги плашите или да ги задържате. Животът ви е много по-ценен от всички джунджурии в къщата. Постарайте се незабелязано да излезете от жилището и веднага се обадете в полицията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Slein

    100 2 Отговор
    Не разбирам защо взимате статий, които са писани за Америка, превеждате ги и си мислите, че стават вече и за действителността в България. Това което пише в тази статия по никакъв начин не отговаря на методите, които крадците използват у нас.
  • 2 Инкогнито

    33 1 Отговор
    Глупости туй за ЖК.не важи!
    Важно !!! Взломаджиите крадът през деня! Нощем не защото комшиите са си във къщи!
    Единствения ви шанс е по бдителни комшии,или видео наблюдение свързано със смартфона ! И пак ако видите как влизат на смартфона и не сте наблизо или 112 и ли звъните на близък комшия или приарел!
  • 3 Стефан

    17 2 Отговор
    Те добре, че ги превеждат все пак си е труд, да копираш в гугъл преводача хахаха. И все пак са журналисти, следят новините в световен мащаб хахахха
  • 4 Stefko 88

    15 5 Отговор
    Къде парково осветление в нашето бетонно гето?

    Коментиран от #7

  • 5 Eee

    9 3 Отговор
    Аз нямам дом,така че си спа спокойно.
  • 6 Дънди Крокодила

    10 2 Отговор
    Какви ти десет признака,бре.Като се прибереш и не се наложи да си ползваш ключа - значи са те обрали.Ако пък го ползваш,а вътре няма нещо което е част от интериора за бъди сигурен,че някий е останал доволен от придобивката и това не си ти...
  • 7 гост

    8 11 Отговор

    До коментар #4 от "Stefko 88":

    Не всички живеят в бетонно гето, като теб. Има хора с къщи представи си...

    Коментиран от #8

  • 8 хахах

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Ако има кво да се вземе повярвай ми ще влязат без значение къде живееш и в какво и дали си вътре или не а ти си гледай за белези
  • 9 Крадец

    8 2 Отговор
    Тук ползваме пухчета и парче солетка.Едното слагаме в между касата и вратата, а другото под постелката/изтривалката
  • 10 Велико тъпа статия

    5 2 Отговор
    Вие едва ли зимате заплата за тоя превод мисля че бачлате благотворително
  • 11 Пешо

    7 3 Отговор
    Ако имате пропуснати повиквания се обадете на полицията? И какво да им кажа? Това са пълни глупости!
  • 12 JEEP

    5 1 Отговор
    Е това с бензина направо изкърти фаянса...