18 Юни, 2018 14:18 45 830 62

Лили Иванова направи шокиращо признание за образованието си!

  • лили иванова-
  • признание-
  • образование-
  • ученици-
  • певица-
  • жана бергендорф

Примата на българската естрада разкри защо никога няма да обучава ученици

От 57 години естрадната легенда Лили Иванова се изявява на родните и международните сцени, но въпреки тлъстата си музикална биография категорично отказва да обучава млади таланти. Причината е доста прозаична — естрадната ветеранка не познава нотите. Затова изпълнителката на „Ветрове” е сред малцината родни звезди, които нямат свои ученици, пише в. "Уикенд".

Преди време Лили отказала предложението да води свой майсторски клас и да предаде опита си на млади музикални таланти, тъй като имала проблем със солфежа. Естрадната прима, която развива концертна дейност от далечната 1961-ва година, пеела само по слух и отбивала офертите да обучава свои ученици под предлог, че няма необходимото музикално образование.

Както е известно, естрадната звезда е завършила медицински техникум във Варна през 1956 г. и хал хабер си няма от специализирани термини и знаци в музиката. „Кой ще дойде на моите лекции?! Никой! Не мога да се занимавам с това. Аз мисля, че каквото и да направя, няма да има кой знае какъв успех, защото може би няма да имам и една ученичка. Никой няма да дойде в този клас, няма и да ме слушат. Те обичат да ги хвалят, да им обещават бляскаво бъдеще. Аз не! Сега всички искат за 24 часа да станат звезди. Те идват със самочувствието, че са велики. А всъщност не са! Не мога да се занимавам с бездарници!”,разкривала е причината за отказа си Лили.

„Досега никой от младите певци не се е интересувал от моята музика, от моето пеене. В тези музикални формати, които се появиха напоследък, тези певци биха могли да извадят от старите ми песни една песен и да я модернизират. Имат тези качества и могат да я направят хит, но те не го правят. Песните не са лоши, но те не стават за състезание. Аз имам песни, които са „семки и бонбонки”, аз така ги наричам. Те са хитове, като „Детелини” и „Панаири”, например. Това са леки песни, с които певецът не може да покаже никакви качества. За мен е пагубно една певица първо да изпее „Детелини”. Това е песен, която можеш да си позволиш да направиш едва, когато си доказал какво можеш”, разсъждава естрадната прима.

Вечната Амбър гледала всички музикални формати по телевизията. Виждала талантливи деца, но била бясна, че бързо вирвали носове и се взимали насериозно. Била много впечатлена от Жана Бргендорф, но тя много я разочаровала с наркоманските си изцепки.

Преди 8 години Лили загуби съдебната битка с композитора Митко Щерев, който е автор на едни от най-големите й хитове. Певицата го съдеше за 10 000 лв. за това, че я е опозорил пред цяла България, разкривайки, че е музикално неграмотна. Поводът бе статия на Щерев, публикувана в клюкарското издание „Уикенд”.

Сред разкритията на създателя на една дузина хитове бе, че Лили не познава нотите и пее на плейбек. Певицата, която бе написала в исковата си молба, че е претърпяла болка и страдания заради думите му, не стъпи на нито едно от заседанията в съда, а Маестрото бе оправдан по делото. Магистратите признаха бащата на „Диана експрес” за невинен, че е разгласил позорни обстоятелства за звездата.

Естрадната легенда отказа да се яви на изпит в Музикалната академия, както предложи композиторът, с което доказа твърдението си. Щерев откровено сподели пред медиите, че е чакал певицата лично да се яви в съда, за да й зададе два въпроса от учебника за пети клас, които щели да установят дали познава нотите.

„Това, че не знае нотите, не е обида, а факт — много световни изпълнители не ги знаят. Аз просто го посочих в статията си”, заяви авторът на музиката към филма „Адаптация”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    220 22 Отговор
    Каквото и да пишат за нея...тя е велика....за стандартите на Бг разбира се...

    Коментиран от #5

  • 2 Таня

    240 17 Отговор
    И какво като не знае нотите? Таланта й е даден от Господ с причина. Много от тези, които знаят нотите не могат да пеят. И какво като ги знаят?
    Тази жена е родена на този свят, за да пее и го прави. Точка.
  • 3 Бай Благой

    183 17 Отговор
    Лили е Велика и неподражаема!
    Яд ме че талантлив композитор като Митко Щерев се занимава с разни парцали като Уикенд и тем подобни.
    Митко Щерев, Тончо Русев, Лили Иванова - Велики са!!
  • 4 Townboy

    159 18 Отговор
    Какво значи музикално грамотен? Може би папагал който кълве ноти и свири машинално без да влага душа в музиката. Лили Иванова е велика изпълнителка със страхотна "бленда" и певчески възможности. Стиви Уондър е сляп намример и нима това го прави втора ръка музикант?

    Коментиран от #12

  • 5 666

    130 12 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    И не само за България, няма изпълнител жена в света на тези години да прави 2 часов концерт.

    Коментиран от #37

  • 6 Любов

    77 5 Отговор
    Права е .Когато си повярваш и се "признаеш "си е страшно.У нас колкото искаш........Искрено се надявам това да се промени.Да се даде зелена светлина на талантливите ,знаещите,можещите......Стига вече да гледаме мутрите на чалгаджии и метреси.
  • 7 Расулюлах

    19 130 Отговор
    Таланта и е даден от комп програми и други технити муахахаха един цигански орекстър ше направи повече шоу и пее къде по хубаво и завладяващо от таз скочубра сиктир

    Коментиран от #27

  • 8 Защо

    76 17 Отговор
    Защо Щерев е трябвало изобщо да го казва? Лили Иванова и без да познава нотите си пее прекрасно! Защо е трябвало да я излага пред хората? Нещастник!

    Коментиран от #34

  • 9 ГОСТ

    93 7 Отговор
    ГОЛЯМА РАБОТА ЧЕ НЕ ПОЗНАВА НОТИТЕ. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ АКО ГИ ПОЗНАВАШЕ,
  • 10 дедо ви

    102 8 Отговор
    Аз като ги познавам, голям праз! Не мога да изпея две думи... ЛИЛИ Е ВЕЛИКА!!! ПЕСНИТЕ И ВЕЧНИ!!!
  • 11 гост

    71 9 Отговор
    Лили може лесно и бързо да научи нотите, но за разлика от нея новите "звезди" , за които тя говори ,никога няма да се научат да пеят като нея, защото нямат талант.

    Коментиран от #23

  • 12 Пенсионер

    85 2 Отговор

    До коментар #4 от "Townboy":

    То и великата Невена Коканова не е завършила НАТФИС на няма по добра от нея.
  • 13 Лилиту

    25 58 Отговор
    Човекът не е казал, че е обида, че не познава нотите, а че е факт. Четете малко. А това, че бабето се обижда от факти си е нейн проблем.
    И двучасов концерт прави, защото от години пее на плейбек. Ама тука такива „експерти“ пишат, че дори това не биха разбрали.
  • 14 незнайко

    58 12 Отговор
    Когато не можеш да направиш някому зло, решаваш да му изкараш кирливата риза в знак на отчаяние !!! Това направи Митко Щерев без да се замисля, че никой нямаше да го знае ако Лили Иванова не пееше неговите песни !!! ГАДНЯР ОТВСЯКЪДЕ !!!
  • 15 vasik atanasova

    52 3 Отговор
    АВЕ ТЯ ИМА ТАЛАНТ
    СЕГА НЕ ЗНАЕЛА НОТИТЕ
    МНОГО ВАЖНО
    ЛИЛИ ИВАНОВА СИ Е ЗАПАЗЕНА МАРКА
    НЯМА АНАЛОГ
    КОЛКО ПЪТИ СЛАВИ Е КАНИ АМА ТЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ИЗЛАГА ДА ОТИДЕ В СТУДИОТО МУ
    НИТО И В РАЗНИ ЖЕРУТА ОТ ТЕЛЕВИЗИОНИЯ ФОРМАТ
    ЛИЛИТО СИ Е ЛИЛИ
    ДА Е ЖИВА И ЗДРАВА
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 супер

    42 5 Отговор
    Това е известно още от преди доста време и се разпространяваше като постижение. това е уникат и е за гордост, че въпреки непознаване на ноти, бемоли, диези и т.н. пак превъзхожда страшно много "величия". Павароти също не можеше да чете партитури и не "откъсваше" ни една нота но никой не го критикуваше и не го правеше на въпрос а беше световно величие и дори се гордееше с това, дето превъзхождаше всички макар и "музикално неграмотен". Та трябва да се хвалим с това, че имаме такава звезда, без да е учила и № 1.
  • 18 Василевс

    10 32 Отговор
    То и вие не знаете правописа, турчаци смотани, затова я защитавате!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Васко

    34 8 Отговор
    И двамата са велики музикантии, но Лили е по-известна от Митко и по-голям талант затова не е трябвало композитора публично да разгласява информацията с цел да я унижи. При положение, че са работили заедно и взаимно са си помогнали за успешната кариера. Излиза, че Щерев е гадняр.

    Коментиран от #39, #52

  • 21 Любомир

    43 4 Отговор
    Незаменим талант Лили Иванова , а нотите са за неграмотните да се учат на това което не им е дадено. Жълтите новини си ги запазите за вас.
  • 22 hmhmhm

    9 15 Отговор
    Оставете я намира. Пяла е имала е аудитория така че е излишно да се рови какво знае какво не знае. Сега най важното за нея е да знае къде е тоалетната и да стига навреме там. Дай боже всеки да достигне нейната възраст
  • 23 Минувач

    12 40 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Е, какво значи лесно и бързо като не ги е научила за 70 години???
    Човек, който е отговорен към таланта си и към публиката ще ги е научил, ше си тренира и гласа, ще се е научил и да свири... Изобщо ще се развива... Тази не е направила нищо различно за цялото време което пее... Да, има силен глас но това е всичко, пее грубо и все едно... И е изкуствена .... Велика единствено в постоянството си... Досада

    Коментиран от #58

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Поредния балък от народа

    37 5 Отговор
    Кралицата на музиката!!!Българският славей...това е тя ВЕЛИКАТА И НЕРОВТОРИМА ЛИЛИ! НАШАТА ЛИЛИ...БЛАГОСЛОВЕНИ СМЕ ОТ БОГА ЧЕ Я ИМАМЕ ...ПОКЛОН!!ОБИЧАМЕ Я....КОЛКОТО И ДА Я ПЛЮЯТ НЯКОИ ТЕ СА ШЕПА НЕКАДЪРНИЦИ И ЗАВИСТНИЦИ ...БЕЗ ИНТЕЛЕКТ И НАЙ ВАЖНОТО НЕ ПОЗНАВАТ ПЕСНИТЕ Й...А НИЕ ИЗРАСНАХМЕ С ТЯХ....ТЯ Е ВЕЛИКА !!!КАКТО И ЕМИЛ ДИМИТРОВ .ДВАМАТА КРАЛ И КРАЛИЦИТА НА НАШАТА МУЗИКА!

    Коментиран от #29

  • 26 някой

    33 6 Отговор
    Колко наши съграждани от дълбоката провинция - Кубрат, могат да се похвалят че, са пели в зала Олимпия в Париж? А колко други могат?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Антисоциалист

    7 2 Отговор
    Господа, незнанието не е порок.То е винаги повече от знанието. Да бе инак, да бяха ненужни изследователи и учители.
    А низките и ниски препирни обикновено се дължат не на знание или на незнание, а на определениято си.
    Добре би било г-жата да ни спести заглавията на презирани от нея, но изпети от нея песни - тя е изпълнител, а не автор.
    Забележете тук друго. Великолепното си изпълнение на "Наше лято" тя премълчава, колкото и неимоверно трудно за нея то да е било за повтаряне.
    В това изпълнение има разбиране и знание - изцяло нейни.
    Но тя приказва за дребното чуждо й, а пропуска постижението си.
    Защо ли...
  • 31 шпоиуътр

    10 9 Отговор
    ...ааа, кой е тоя Щерев..?!?! ..ааа Лилито КОЙ не я познава? ..таа КОЙ КОЙ Е?!?
  • 32 Лилиту 13

    2 10 Отговор
    Неможеш Лили да им отвориш очите.
    Акъл насила никой никога и на никого не е дал.
    Опитваш се да обесниш елементарни неща на хора,които от лодката да паднат,водата не ще улучат.
    Нека му се радват на бабариума.
    В стила бг.естрада несъмнено бабата на 1000-дата пластични оп.е звезда.
  • 33 Задържай !

    14 4 Отговор
    Мааааайко мила колко муз.капацитети сте се сбрали тук.
    Всеки лее мозък и раздава смело мнения за професия от която стои на
    милиарди светлинни години.
    Ставате с ба'а милко калайджето и лягате с дриско,но иначе мноооого са ви ясни нещата.
    Това ноти,солфеж....няма тайни за вас.
    Независимо,че даден изпълнител ви харесва,по абсолютно никакъв начин не ви прави музикални критици това.
    По същата логика аз спокойно мога да изказвам мнение относно автомобилната механика въпреки, че дори нямам книжка просто защото ми харесва някой и друг модел.
  • 34 Наско

    13 19 Отговор

    До коментар #8 от "Защо":

    Щерев,Тончо Русев и много други са хората заради които са известни такива като Лили.Когато започне сама да си пише песните и те станат хитове тогава ще има право да говори и да се сърди.
    Тая надута пуйка си е повярвала много.Говори за това как младите си вирели носа а не поглежда себе си.
  • 35 Петров

    18 3 Отговор
    То и Ибряма не знае нотите, но какво от това?
  • 36 Генко Гинкин

    11 2 Отговор
    До 17 Супер: Павароти не е имал късмета да познава М. Щерев. Иначе щеше да види той... Майтапче. Всеки случай разочароващо е, когато големите таланти се дърлят-кой какви факти посочил, пък другият завел дело... Все си мисля, че хора от такава класа трябва да са над тези неща.
  • 37 Ганю

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "666":

    Има - баба Тина Търнър!!
  • 38 Dimitrina

    8 4 Отговор
    Не върви да ги сравняваме... Нито да ги противопоставяме. И двамата са големи музиканти, защото всичко, което създават идва от душите им и стига до нашите души. Това е и магията на музиката! Но мисля, също, че за един музикант е признак на неграмотност, ако не може да се справи с нотите. И за Лили това е комплекс, колкото и да не си го признава. Само глас не е достатъчен. Просто е недопустимо да пееш, а да не познаваш нотите. Това говори за ниска музикална култура. В това, всъщност, я обвинява М. Щерев. Но хората й прощават това на Лили, защото я обичат. Та кой, освен нея, ще изпее с цялата си душа песента на М. Щерев ХРИЗАНТЕМИ?.. Или СТАРИ, МОЙ ПРИЯТЕЛЮ - пак на М. Щерев? Нито тя е по-голяма, нито - той! Само можем да им благодарим!
  • 39 Сте

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Васко":

    Да .Не е хубав човек.Той и с Филип Киркоров се излагаше.Филип уважава само Тончо Русев.
  • 40 Пурко

    5 0 Отговор
    Аз съм слуха.
  • 41 Мира

    12 4 Отговор
    ЛИЛИ българския народ те обича.Израстнах с твоите песни.Просълзявам се и до ден днешен като ги слушам.Въздействат ми силно.Не ме интересува дали си завършила или не музикална академия.Творчеството ти е блестящо!
  • 42 Мира

    11 4 Отговор
    ЛИЛИ българския народ те обича.Израстнах с твоите песни.Просълзявам се и до ден днешен като ги слушам.Въздействат ми силно.Не ме интересува дали си завършила или не музикална академия.Творчеството ти е блестящо!
  • 43 ванката

    2 15 Отговор
    тази дърта кошница още ли е жива несъм чувал по отвратителен глас от нейния
  • 44 Reptile

    15 3 Отговор
    Докосната от БОГ, както Меси, Роналдо, Пеле, Тайсън и други велики в своето поприще хора.
    Ние не искаме да я изпитваме за нотите, не искаме да знаем, дали е добра съпруга, майка и домакиня... само искаме да бъде повече време сред нас и да направи още много изключителни песни!
  • 45 rakuun city

    4 11 Отговор
    да ходи да си види дъщерята , по домовете каде я е оставила навремето
  • 46 Bulba

    2 11 Отговор
    А песента ВЕТРОВЕ от къде я взе - окраде
  • 47 Фея

    11 3 Отговор
    Лили е единствената можеща певица.Колко поколения са израснали с нейните песни?Защо си време носовете в нейната житейска стихия.Никой и никоя не могат и няма да бъдат Та.Поклон пред таланта и.
  • 48 МЕНТАТА

    7 6 Отговор
    Без МИТКО И ТОНЧО НЯМАШЕ ДА ИМА БЪЛГАРСКА ЕСТРАДА!Това е реалноста,а такива лигли дето са забравили родното си място и произход.......!
  • 49 Тутанкамон

    3 7 Отговор
    Неграмотничка! Може ли да си 100÷110 години музикант и да не ги знаеш?!
  • 50 Цвете

    2 3 Отговор
    Това е г-н Балкански- винаги оценява другите, а не вижда какво може той.За това , че често не уважаваме нашите таланти и се кланяме на нахалните и в повечето случаи по глупави от нас западняци си плащаме!!! Затова сме били ,да не казвам колко години под робство/винаги са ни предавали богатите и глупавите българи/

    Коментиран от #51

  • 51 естет

    8 4 Отговор

    До коментар #50 от "Цвете":

    Която песен изпълни Лили Иванова - става хит!
    Изпълнението прави песента, не го ли разбрахте толкова години?!
    Нотите са фасулска работа, защо му е на славеят ноти като си е и певец и композитор от Бога..ха ха ха..
  • 52 Голям прос

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Васко":

    За по-известна от Митко Щерев и по-голям талант можем да поспорим. Той не е писал музика само за нея.
  • 53 Abv

    5 1 Отговор
    Има ли някой ,който да вярва на тези лъжи?Просто е невъзможно да е 50 години на сцената,с толкова богат репертоар и да не познава нотите....!Нашата българската злоба и завист са неограничени....!И каквото и да пишат и да плюят Лили е идола на милиони българи ,руснаци ,поляци,германци и т.н.
  • 54 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Да ! Да имаше как нашата завист и злоба да превърнем в електроенергия -- ни "Белене" ни трябва , ни "Козлодуй"..........
    Веднъж учудих добър музикант, който нахвърля набързо нотите на детска песничка, а аз веднага я запях...... Ама никой ли не е чувал за мен ???
    Сигурно един композитор е факир в нотописа, заедно със всичките му завъртулки и термини - иначе как да изрази бликащата в душата му мелодия ?
    За това на света има други таланти - които могат да раздадат на хората чудесните песни.
    Това ,че Л.Иванова не знае нотите, е най-малкото нелепо. Сигурно не е факир в солфежа - но защо и е ??? И колкото да я корим, все пак се е усетила и не се е явила на нито едно съдебно заседание.
    Разбрала е, че е недостойно и за двамата да се дърлят .... и то в съда.
    ВСИЧКИ ГЕНИИ СА ЕКСЦЕНТРИЦИ -- ПРОСТЕТЕ ИМ ДРЕБНИТЕ ЧОВЕШКИ НЕДОСТАТЪЦИ !!
  • 55 Иван

    4 0 Отговор
    И Христо Стоичков не е завършил ВИФ. А Цветанов го е завършил и за това е по добър футболист от Камата.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 възмутен

    5 0 Отговор
    Гледах "големия" Митко Щерев при Слави и през цялото време
    нещо ме дразнеше в него..
    Дребен човечец с дребна душица, с една ехидна усмивчица..
    Нима знае как да се държи с дама, но той не е единствен, де..
    Слави с неговите 2 м също е правил недопустими изказвания за
    Лили Иванова..
    Простак до простака, мила моя майнольо,... парите няма да ви направят по-ЕнтИлигентни.
    Долу мръсните ви ръце от ЛИЛИ!
  • 58 ФАКТ

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Минувач":

    Абсолютна истина. Няма какво да добавя.
  • 59 ХАХА

    2 2 Отговор
    ЛИЛИ Е ВЕЛИКА ПЕВИЦА!
  • 60 БАБА ВИ

    1 3 Отговор
    ЛИЛИ Е НЕВЕРОЯТНА ,ВЪЗХИЩАВАМ И СЕ!
    КОЛКО СА ПЕВИЦИТЕ КАТО НЕЯ ПО СВЕТА?
    ТЯ ПЕЕ И ВЛАГА МНОГО ЕМОЦИЯ ВЪВ ВСЯКА СВОЯ ПЕСЕН! ПОВЕЧЕ ОТ ПЕСНИТЕ и СА ОТ БЪЛГАРСКИ КОМПОЗИТОРИ И ТЕКСТОПИСЦИ ТОВА СЪЩО Е ВАЖНО!ГЛЕДАЛА СЪМ НА ЖИВО НЕИН КОНЦЕРТ - ПЕЕ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!
    КОЛКОТО ДО НОТИТЕ - НЕ ГИ ПОЗНАВАЛА...ТЯ Е ЖИВЯЛА И РАБОТИЛА С МУЗИКАНТИ ,НЕВЪЗМОЖНО Е ПРИ ТЕЗИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ДА НЕ НАУЧИ НОТИТЕ!!!
  • 61 are we

    3 1 Отговор
    Хич не ме интересува как и за какво се дърлят тия дъртофяги... има далеч по-важни неща.
  • 62 Макс

    2 1 Отговор
    Историята даказва че най големите в музиката са т.н "слухари" или самоуки. А пте са много и са сред най-добрите. За пример ще дам Рей Чарлз, Майкъл Джексън, КУИН, Луис Армстронг, Карлос Сантана и още много други. Това са родени музиканти и певци. Иде им отвътре и не са им необходими ноти. По тази причина техни произведения се имитират най -трудно. Защото те обичат импровизациите когато пеят или свирят на живо тъй като не се придържат към партитури написани от друг. И това ги прави непредвидими и съответно изпълненията са им въздействащи, защото свирят от сърце.