Last news in Fakti

19 Юни, 2018 14:24 1 460 0

Рисковете на запазените пароли (ВИДЕО)

  • опасности-
  • рискове-
  • интернет-
  • компютри-
  • глобална мрежа-
  • запазени пароли-
  • интернет браузъри-
  • internet explorer-
  • mozilla firefox-
  • google chrome

Опцията да запаметим паролите си за всеки сайт, в който влизаме редовно, е улеснение и спестява време, но...

Рисковете на запазените пароли (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Интернет се е превърнал в неизменна част от нашето съществуване и в ежедневието си ние използваме едновременно много онлайн услуги (поща, социални мрежи, разнообразни сайтове с регистрация и т.н.). За наше улеснение и за да ни спестят време, разработчиците на браузъри са създали услугата "запамети паролата". Благодарение на нея не е необходимо да вписваме потребителско име и парола всеки път, когато влезем наново в даден сайт. Освен това така не ни се налага да помним всички пароли и всички потребителски имена, които използваме.

Въпреки удобството, което създава тази опция, трябва да се има предвид, че тя крие доста рискове. Използвайки я, ние правим паролите си достъпни за всеки, който има достъп до нашия компютър.

Разкриването на запаметените пароли е въпрос на няколко кликвания в менюто на браузъра. Следващото видео дава няколко примера с трите най-популярни браузъра.

Рисковете на запазените пароли (ВИДЕО)

Google Chrome

Ако предпочитате този браузър, отидете в менюто и изберете Settings>Advanced Settings (ако сте с Linux — Edit>Preferences>Settings>Show advanced settings). От секцията Passwords and Forms кликнете на Manage saved passwords. Ще видите списък на всички сайтове, за които има запаметени потребителски имена и пароли.

Mozilla Firefox

От меню Tools избирате Options (ако сте с Linux — Edit>Preferences) и от там Security. Ако отметката за запомняне на пароли за сайтове е активирана, кликнете върху бутончето „Запаметени пароли“ (Saved Passwords).

Internet Explorer

От основното меню изберете Internet Options и след това Content. От новопоявилото се меню трябва да изберете бутончето Settings към секцията AutoComplete (защото има и още един бутон Settings). Появява се ново меню, откъдето натискате бутона Manage Passwords. Ще видите списък на всички сайтове, за които има запаметени потребителски имена и пароли.

И още нещо: всеки браузър разполага с отметка за изключване на опцията за запаметяване на паролите. Бихте могли да я използвате, но така ще изгубите възможността да запаметявате пароли и имена за акаунти, които не са важни за вас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА