Last news in Fakti

21 Юни, 2018 19:24 12 844 10

Какво става с тялото ни, когато намалим солта? (ВИДЕО)

  • организъм-
  • здраве-
  • здравословно състояние-
  • човешко тяло-
  • сол-
  • тяло-
  • морска сол-
  • хималайска сол

Експертите от години твърдят, че йодираната сол ефективно компенсира недостига на йод в организма

Какво става с тялото ни, когато намалим солта? (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Солта е важна и ценна съставка от здравословното ни меню. Оказва се обаче, че често прекаляваме с нея, защото се крие навсякъде — както в домашно приготвената храна, така и в колбасите, чипсовете, снаксовете, дори и в сладките изкушения.

Мотивиращите причини да намалим солта обаче не са една и две. Прекомерната ѝ употреба може да доведе до:

1. Задържане на течности — излишната вода в тялото се задържа в мастните клетки, което води до целулит и до клетъчно обезводняване.

2. Излишното количество сол трябва да бъде обработено от бъбреците, което затруднява работата им и увеличава риска от образуване на камъни в тях.

3. Повишават се рисковете и от наднормено тегло, от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет, влошаване на зрението и др.

4. Приемът на прекалено много сол може да причини не само киселини, но и дълготрайно увреждане на храносмилателния тракт (язва и др.)

5. Сериозни последици са повишаване на кръвното налягане (т. нар. обемна хипертония), остеопороза, загуба на костна маса и повишена чупливост (тъй като натрият затруднява усвояването на калция от организма).
Според различни изследвания, направени през годините, учените са категорични, че солта е важна съставка от здравословното ни меню, просто трябва да я употребяваме балансирано.

Някои твърдят, че 3,75 г е допустимият максимум, а други позволяват до 6 г ежедневно.

Разбира се, има и различни видове сол, измежду които да избираме като тук няма вредна и полезна, а по-скоро богата на едни или други вещества.

Вижте кои са най-разпространените и използвани видове сол у нас:

Какво става с тялото ни, когато намалим солта? (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Хималайска розова сол

Съдържа около 84 минерала и има по-мек вкус. Може да се използва за готвене, консервиране, овкусяване. Смята се, че хималайската розова сол е мощен детоксикатор. Съдържа по-малко количество натрий, но за сметка на това е богата на магнезий, калций, калий, бромид и др.

Натриева сол

Това е "обикновената готварска сол". Тя съставлява най-голямата част от консумираната в света сол. Доставя натрий за тялото, участва в регулирането на вътреклетъчното налягане и съдържанието на вода.

Морска сол

Морската сол се добива чрез изпаряване на морска вода. Тя е много подобна на обикновената сол, но може да съдържа малки количества минерали.

Йодирана сол

Йодираната сол се използва за превенция на йодния дефицит. Такъв може да се получи при консумиране на недостатъчно йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания.

Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат важни функции за правилната обмяна на веществата в тялото.

Намалявайки количествата на сол до допустимите обаче, си гарантираме едновременно да минимализираме рисковете за здравето ни, но и да се чувстваме много по-тонизирани и пълни с енергия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    29 2 Отговор
    Егати статията! Само накрая пише какво ще стане ако оптимизираме количеството сол. А никъде не пише ако я намалим наистина под оптималното. Което е в заглавието всъщност. Какво, да чета и да мисля обратното ли?

    Коментиран от #3

  • 2 Мустафа

    14 3 Отговор
    Точно 4,66 грама сол има на килограм тегло в тялото. Не прекалявайте със солта, тя не е като бирата - "кат няма бира, сърцето спира"...
  • 3 арджентата

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Голям прос":

    Липсата на сол - също води до редица заболявания! Най-добре " от всичко по малко - златната среда!"
  • 4 К.К.

    9 2 Отговор
    Като няма сол - натрий сърцето също спира и може да е по-опасно и по-вредно
  • 5 Ганчо

    8 5 Отговор
    Солта е една, не се зарибявайте от различните цветове, да плащате за цвят! Хималайска, пакистанска,нам си ква. Една и съща е.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не, не е

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ганчо":

    Не е вярно бе, хималайската е по-друга и не само защото е розова, някои ми я прехвалват че била уж по-хубава и полезна, обаче аз я намирам за по-кофти на вкус, харесвам си обикновената натриева готварска сол.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПЕЕВ

    7 4 Отговор
    ЕДНО ВРЕМЕ СА ЯЛИ САМО ХЛЯБ И СОЛ И СА ЖИВЕЛИ ДО 100.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.