Last news in Fakti

23 Юни, 2018 16:30 30 868 24

Какво се случва с организма ни, когато спрем да ядем хляб

  • хляб-
  • организъм-
  • храна-
  • здраве-
  • въглехидрати-
  • калории-
  • загуба на тегло-
  • вода

Сваляте тегло, но не губите мазнините, а водата в тялото си

Какво се случва с организма ни, когато спрем да ядем хляб - 1
Снимка: shutterstock

Напоследък манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът е забранен. Пастата — надценявана. Диетолозите експериментират с приема на въглехидрати и нивата, до които могат да го снижат. Но зърнените храни не са еднакви. Така че има значение дали ще изключите от храненето си бялото брашно, пълнозърнестото брашно или въглехидратите като цяло — ефектите ще са различни. Ето какво можете да очаквате, ако спрете да ядете хляб:

1. Губите тегло поради обезводняване
Когато намалите приема на въглехидрати, ще забележите колко бързо, направо чудодейно губите тегло. Но това не са мазнини, а вода. “Когато въглехидратите се складират в тялото под формата на гликоген, на всеки грам въглехидрат се пада 3-4 пъти повече вода", казва Мари Спано, диетолог и фитнес инструктор. Така че когато спрете въглехидратите и започнете да използвате запасите си от гликоген, губите и голямо количество вода.

2. Усещате се отпаднали
"Въглехидратите са гориво за мозъка", казва Спано. "Когато спрете приема на въглехидрати, мозъкът започва да се храни от остатъците, особено когато запасите от гликоген намалеят и се изчерпят." Когато целият гликоген е изчерпан, тялото започва да разрушава мазнините и да отделя въглеродни съединения, наречени кетони. Резултатът: лош дъх, сухота в устата, умора, слабост, виене на свят, гадене, безсъние, замъглено съзнание. Чувствате се като болни от грип. В крайна сметка, тялото ви се адаптира към преработването на кетони и вече не се чувства толкова зле, но те все пак не са неговият предпочитан източник на енергия.

3. Апетитът ви намалява
Рафинираните въглехидрати качват високо нивата на кръвната захар, но скоро след това те спадат рязко. Според скорошно изследване, публикувано в американско списание, тези промени в нивата на захарта активират в мозъка центъра, отговорен за пристрастяването и водят до пристъпи на вълчи глад. Преминаването на пълнозърнести храни и такива, богати на фибри, поддържа нивата на кръвна захар стабилни и по този начин намалява апетита, казва нутриционистът Алекс Касперо.

4. Рискът от сърдечно-съдови заболявания и диабет може да се повиши или да намалее
Има голямо значение от кой тип въглехидрати ще се откажете. Според изследване, публикуване през 2014 в PLOS ONE, рафинираните въглехидрати водят до покачване на нивата на мастни киселини и съответно повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. В същото време, според Американската асоциация за сърдечни заболявания , пълнозърнестите храни могат да подобрят нивата на холестерола и да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт , затлъстяване и диабет тип 2.

Изборът е ясен.

5. Енергията ви намалява
Пълнозърнестите храни са чудесен източник на желязо, магнезий и витамини от групата В, които са от съществено значение за поддържане на енергията, казва Спано и допълва, че вече много хора страдат от дефицит на магнезий. Освен това, тъй като въглехидратите са предпочитаното гориво за тялото ви, без него клетките ви започват да функционират по-бавно.

6. Получавате запек
Пълнозърнестите храни са основен доставчик на фибри. Според скорошно проучване, 92% от хората не приемат достатъчно фибри. Фибрите не само стабилизират нивата на кръвната захар, намаляват риска от затлъстяване и хронични заболявания, но и спомагат за редовно изхождане, казва Спано.

7. Изпадате в лошо настроение
И това не е, защото трябва да си правите сандвич от маруля. Въглехидратните храни — независимо дали рафинирани, или пълнозърнести — увеличават в мозъка нивата на невротрансмитера серотонин, отговорен за доброто настроение. Така че когато спрете да приемате здравословните пълнозърнести храни, психичното ви здраве страда.

8. Нямате енергия за спорт
"Въглехидратите са основен източник на енергия за упражненията, които правите, независимо дали са силови, или за издръжливост", казва Спано. "Когато спрете приема на въглехидрати, енергията ви ще намалее. С изчерпването на запасите в организма, ще се изчерпа и силата ви." Колкото по-слабо натоварващи са тренировките, толкова по-слаби ще са и резултатите от диетата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аполон

    120 20 Отговор
    Не е вярно. Не ям хляб и нищо подобно от 3 години, отслабнах, чувствам се добре, имам енергия. Наблягам на плодове, зеленчуци, риба, зехтин, куркума, яйца, мляко и малко червено месо, ядки (средиземноморски неща). Днешния хляб е отврат, не е както по бай Тошово време

    Коментиран от #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 традиционалист

    174 16 Отговор
    Навремето, когато българина се хранеше главно с дебелите, топли, меки, "самуни", печени в селската пещ, превземаше непривземаеми крепости за закуска и беше военно страшилище на Балканите. Днес, когато се храни "здравословно" без хляб и без глутен се кълчи на гей парада.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    74 4 Отговор
    Един хляб, за цяла седмица! Работил съм до хлебозавод, цялата околност миришеше на хляб.А сега няма и вкус!
  • 8 аде

    19 1 Отговор
    много учени журналисти имат фактите
  • 9 не трийте продажници

    62 6 Отговор
    Това е лъжлива статия, всичко горе е на обратно. Хлябът е масова храна за българинът, за това се използва прехвърляне на отрови и болести, освен че съдържа само химия, глутен и целулоза. Хлябът във всички съседни страни е по-вкусен и качествен от българският. Мелете си жито и си правете хляб ръчно, или в домашна фурна, иначе това е чиста отрова и тази статия само цели дезинформация. Бях написал много по дълъг коментар, но той мистериозно изчезна, правете си сметка.
  • 10 Иванов

    56 4 Отговор
    Голяма част от предлаганите днес продукти под името хляб, всъщност не са годни и за храна на прасетата. Масово се използва фуражна пшеница и гмо соево брашно, което поема много вода в себе си и поставен във фризер подобен отровен продукт става като буца лед. Тази отровна храна е основният виновник за хипертонията, инсултите и сърдечно съдовите болести. Хора, опитващи се да се отскубнат от това, купувайки си царевично брашно за качамак, отново попадат на гмо царевица. Оказва се, че един от най- масовите убийци са храните, които купуваме от магазините и то от български производители. Но така е, ЗАЩОТО ДЪРЖАВА НЯМА, НАМА И ДА ИМА.
  • 11 vasik atanasova

    14 4 Отговор
    няма по голям от хляба
  • 12 vasik atanasova

    9 3 Отговор
    няма по голям от хляба
  • 13 един шофьор

    26 0 Отговор
    Първо се пие 100 гр ракия на екс за да предупредиш организма че следва буря хапваш и продължаваш да пиеш от това дето има най много.
  • 14 Жечо

    30 4 Отговор

    До коментар #3 от "Аполон":

    Куркумата много ще ти помогне-продължавай!Баба ти само куркума е яла навремето!Да не забравиш и "Пармеджано" да кусаш и авокадо и "чери доматки"
  • 15 ежко бежко

    3 1 Отговор
    Някой дето изреди болестите,първи може да си отиде от тях!
  • 16 Свежарка

    13 4 Отговор
    Статията не е вярна. Мазнините като източник на енергия са предпочитани от мозъка....той работи много по-добре ползвайки мазнини!
    Няма умора, няма отпадналост...тъкмо обратното е.
    Авторът на статия да прочете повечко и да си актуализира знанията се.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 hmhmhm

    10 3 Отговор
    Аз хляба няма да спирам не ме интресуват мненията на никакви диетолози. Аз ям това което ми е вкусно и не ме интересува нищо друго.
  • 18 hmhmhm

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Свежарка":

    Дали? Я пак прчети малко повече ти но само с четене не става. Виж какво пропуска енцефалитната бариера
  • 19 CL500

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Свежарка":

    Грешиш!
    Мозъкът е изграден предимно от мазнини (над 50%), но не предпочита такива за енергия!
    Мозъкът използва 15-20% от глюкогена в тялото, което ще рече, че за да работи добре му трябва такава!
    Относно статията - ако подложиш тялото на кетонна диета, без никакви въглехидрати, само протеини и мазнини, то тялото няма как да преобразува въглехидрати в глюкоген, който е основното гориво на тялото. Първо запасите от глюкоген се изчерпват от мускулите, които стават по-плоски, по-меки, губят форма, обем и сила. Като се изчерпи от там, после се изчерпва и глюкогена, складиран в черния дроб и с това тялото изпада в кетоза. Разбира се няма да умрем и мозъкът няма да спре да работи - тялото има защитен механизъм - ГЛЮКОГЕНЕЗА, преобразува протеини в глюкоген. Тялото вече е в авариен режим, забавя метаболизма, стреми се да оцелее. Лошото за диетата е, че за тялото е по-лесно да започне да гори мускулите си за енергия, отколкото резерва от мазнини, чиито процес на разграждане и оксидация е по-енергоемък. Трябва да се повиши белтъчния прием, който да компенсира, пиенето на повече вода да отмиване на токсините от белтъчната храна.

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Цветан Колев

    2 0 Отговор
    Статията е написана от човек който няма никакво понятие от това за които говори. Тренирам силово и кардикардио от 1991 г. Пробвал към всички системи на тренировки и хранене. Ако искате ми вярвайте, но НАД наистина е уникална. От 2 г. Съм на нея. Всеки ден сутрин правя крос 4 км за 17 мин. Вечер имам силова тренировка с общо натоварване за час 20-30 Тона. Работя по 10 ч. На ден, всеки ден. По силен съм от момчета с 15 г. По Влади. ВМЗ действа, наистина действа. 5 % мазнини. Никакво химия и много енергия от кетоните.
  • 22 Цветан Колев

    2 0 Отговор
    Съжалявам за грешките. Трудно ми е да нацелвам буквите на клавиатурата на телефона
    Имам предвид ВМЗ ниско въглехидрати диета.
  • 23 ИВО

    1 1 Отговор
    По голяма глупост не бях чувал от доста време :) общо взето е точно обратното, говоря от опит а не от "прочетено" или "някой ми каза".
  • 24 МТТТ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "CL500":

    В зеленчуците също има въглехидрати! В хлябът Ина витамин А и като цяло е полезен за детския подрастващ организъм. Има безглутенови брашна, които се правят от кафяв ориз и др., а кафявият ориз също е въглехидрат. Аз съм против глутена, не против хляба като цяло. Хляб може да се прави и без глутен.