Last news in Fakti

3 Юли, 2018 16:17 2 892 4

Как да останем бодри и будни без кофеин

  • сънливост-
  • умора-
  • кафе-
  • бодри-
  • без кофеин
Как да останем бодри и будни без кофеин - 1
Снимка: shutterstock

Дори и след едно добро наспиване през нощта, всичко, което е необходимо, за да ни умори, е едно тромаво пътуване до службата или едно натоварващо заседание. Вероятно подобни са причините, поради които много хора пият следобед кафе или черен чай. В особено притеснителни случаи посягат и към енергийните напитки, които съдържат конски дози кофеин. Но трябва да имате предвид, че има много други начини да се ободрите, вместо да се тъпчете с кофеинови напитки, като някои от тези начини всъщност могат да бъдат и забавни, освен здравословни, пише сайтът Science Alert.

Ето някои от тях:

Намалете времето пред екрана — ако се взирате по цял ден в екрана на компютъра си, или в екрана на телефона и таблета си може да получите т.н. синдром на компютърното зрение. При него очите са раздразнени и сухи, появява се замъглено или двойно виждане, главоболие и болки в гърба и врата. Намалете времето си пред екрана до минимум, мигайте често, оправете позата си пред бюрото и насочвайте погледа си към далечен обект на всеки 20 минути.

Яжте здравословна закуска следобед — ниската кръвна захар може да ви замае и да ви направи умствено летаргични. Същият ефект, парадоксално, могат да предизвикат и големите ястия, защото затрудненото и натоварено храносмилане отнема много енергия. Ако маскирате енергийния глад с кофеин, само ще получите моментно ободряване, преди да ви връхлети още по-сериозна криза. Затова яжте здравословно. Много изследвания показват, че закуска, богата на фибри и протеини, е много ефективна за увеличаване на вниманието и ободряването на организма. Наблегнете на авокадото, фъстъченото масло, целината, морковите и хумуса.

Пийте вода! Дехидратацията изпива енергията ви и причинява умора, объркване, неравномерности в ритъма на сърцето и дори припадане. Дори и такава разлика като само 1 до 2% спад в хидратирането на организма може да доведе до умора и объркване. Затова стойте хидратирани през целия ден.

Разходете се навън. Не стойте в офиса или у дома през целия ден. Разходете се на чист въздух и слънце. Излагането на естествените източните на синя светлина като слънчевата светлина, подобрява вниманието и ефективността на организма.

Потанцувайте или направете бърза разходка. Честото изкачване на стълбите у дома или в офиса е много добра тренировка. Изследвания показват, че физическата активност и особено кардио-тренировката на чист въздух елиминират умората много добре.

Дишайте дълбоко. Дишането осигурява кислород на всички части на вашето тяло, което увеличава вашето енергийно ниво и усилва имунната ви система, поддържа ви здрави и силни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1313131

    8 0 Отговор
    Просто - тичайте сутринта за 15 минути без да спирате и да видиш.. Ще се чувстваш много по-добре както физически, така и психически.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да да

    2 3 Отговор
    Интересно аз като не пия кафе,как се събуждам изобщо! И защо пак им се доспива на тези дето пият по 5! Не пийте кафе 10 дни и ще откриете тайната! След 2 месеца ще сте много по-бодри,а след година-две няма да има и следа от натрупаните отрови от кафето в организма!
  • 4 Алфа Ромео

    3 0 Отговор
    Със амфетамин може би, така съм чувал поне...