Last news in Fakti

5 Юли, 2018 15:16 8 031 6

Мълнии удрят през комина и влизат в печките

  • мълнии-
  • гръмотевични бури-
  • светкавици-
  • гръмоотводи-
  • неправилно-
  • експерти-
  • опасност

Експерти бият тревога и обясняват причината

Мълнии удрят през комина и влизат в печките - 1
Снимка: shutterstock

Мълнии ни бият през печки и комини в разгара на сезона на гръмотевичните бури, алармират експерти пред в. "Телеграф".

Мълниите най-често попадат в жилищното помещение през комина, особено, ако хората не са зазeмили розетките и не са прибрали металните печки тип "Чудо".

Близо 80 на 100 от жилищните сгради у нас са без гръмоотводи и при гръмотевични бури са потенциално опасни за привличане на мълнии, коментираха специалисти.

Същата е ситуацията и с къщите по селата, където малцина се осигуряват срещу гръм. Популярен там е т.нар селски гръмоотвод, представляващ дебел метален синджир. Единият му край е свързан с близкото дърво, по-високо от къщата, или за метален прът на покрива, а другият е заземен. Такива "направи си сам" гръмоотводи обаче са рядкост, свидетелстват експерти в мълниезащитния бранш.

Те съветват хората да не предприемат защитните действия сами, тъй като неправилно поставен гръмоотвод може да е не просто безопасен, но и вреден. "По села и вилни зони съображенията масово не са поставени по правилата, Те най-често са без заземители, а представляват просто 3-4 метрова метална тръба на покрива на сградата. Така уловеното електричество няма къде да се разреди и постройката може пострада дори повече, отколкото, ако нямаше гръмоотвод", предупреждават експертите.

Върху повечето панелни блокове, строени преди близо 30-40 години, са били изградени мълниезащитни съоръжения, които обаче с течение на времето са се амортизирали или ги няма, а обитателите на апартаменти трудно събират пари за поставянето на нови.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3-4 метрова 30-40 години

    25 1 Отговор
    Вчера кълбовидна мълния ми влезна у джоба, щот нямам печка и си взе кредит за 3000лв. с 50% лихва за 5 години! В тааа държава и природните стихии те ребрят!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ААА

    11 0 Отговор
    Върху стара църква гръм не пада ,а гръмоотвод няма. Това не е божия милост , мъдростта на старите строители. Да чуем съвременните строители и експерти , имат ли обяснение за това .
  • 4 Ефтини сензации

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "3-4 метрова 30-40 години":

    То за едната дупка човек какво ли не прави, после кълбовидна мълния му минала през джобовете...
    Пак добре, че издръжка не трябва да и плащаш.
  • 5 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Напротив! На стара църква гръм пада... Големият метален кръст не е ли гръмотвод ? кубетата най често са били с оловни или медни листове. Това е било и поради невъзможността на нея кривата повърхност да наредиш някаква керамика. В Украйна, Белорусия и Русия много от църквите имат кубета /макушки покрити със листове от злато ! Имали са и метални отводи до земята - най-често чрез водостосточните тръби . Не са били толкова "задръстени" някогашните майстори-строители - днес има прогрес единствено във видовете и количествата на строителните материали.
    Около 60 години по-рано поп Халачев от Д.Чифлик се покачил на покрива на църквата и въстановявал връзката на кръста със заземителния проводник. Минаващият по улицата милиционер го задянал7 " Дядо Попе, уж си на"ти" с Началника си, ама ремонтираш гръмотвода, нали " От горе свещеникът се провикнал: " И тебе те обича народа, ама носиш пищов на кръста си, нали " Разсърден представителят на властта избухнал: " Я много да не знаеш, че ще те подкарам пред себе си" Дядо поп веднага го контрирал: " Готово - да слизам ли ? То туй ми е най- лесно! Пред когото съм тръгнал - не се е върнал " И разговорът приключил.........
  • 6 Петко

    0 0 Отговор
    При панелките няма комини Трачева.