Last news in Fakti

8 Юли, 2018 09:58 25 810 10

Това ли е опасното чудовище, което сее ужас из Амазония (СНИМКА)

  • чудовище-
  • броди-
  • амазония-
  • амазонска джунгла-
  • гигантски ленивец-
  • ленивци-
  • гигантски

Дали звярът е измислица или е древен вид оцелял през годините в дълбоката джунгла?

Това ли е опасното чудовище, което сее ужас из Амазония (СНИМКА) - 1
Снимка: shutterstock

Години наред от поколение на поколение се предават истории за опасно чудовище, което обитава дъждовните гори на Амазония. Според описанията то прилича на огромна маймуна или пък ленивец, но въпреки че се твърди, че се движи бавно и тромаво, от рисунките на хората става ясно, че съществото не е нито маймуна, нито ленивец. Смята се, че е високо повече от два метра, има червеникава козина и дълги извити навътре нокти на всичките си крайници.

Това ли е опасното чудовище, което сее ужас из Амазония (СНИМКА)

Местните разказват, че звярът обичайно ходи на четири крака, но когато се изправи, от стомаха му се отваря огромна уста, способна да погълне всяко същество, което се изпречи на пътя му. Твърди се още, че съществото има страх от вода и затова обитава само сушата — горите на Южна Америка, като по пътя си сее разруха, чупейки дървета и храсти.

Това ли е опасното чудовище, което сее ужас из Амазония (СНИМКА)

През годините хората започват да наричат това мистично същество мапингуари — ревящо смрадливо чудовище.

Въпреки че мапингуари се счита по-скоро за част от фолклора или поредната местна легенда, в историята се появяват някои научни доказателства за съществуването му, които озадачават учените.

Само по себе си описанието на мистичното същество грубо пасва на това на мегатериум — изчезнал вид ленивец с размерите на слон, който е обитавал териториите на Южна Америка до преди 11 хил. години.

Това ли е опасното чудовище, което сее ужас из Амазония (СНИМКА)

Учени са открили вкаменелости от този период, доказващи, че мегатериум настина е съществувал. И въпреки че видът отдавна е изчезнал, историите за мапингуари карат някои хора да вярват, че може би видът все още съществува.

От друга страна е по-вероятно от поколение на поколение да са се предавали истории за този изчезнал вид, които с годините са се изкривили и превърнали в една местна легенда за несъществуващо чудовище.

И докато мегатериум е бил тревопасен вид, за мапингуари се твърди, че е кръвожаден звяр, атакуващ стада от големи животни.

Това ли е опасното чудовище, което сее ужас из Амазония (СНИМКА)

До момента няма сигнали съществото да е атакувало човек, но хората, които твърдят, че са имали среща с него, са получили силен предупредителен сигнал — задушливата му остра миризма.

Учени решават да започнат да разследват, тъй като историите на хората наистина пораждат съмнение в научните среди.

Това ли е опасното чудовище, което сее ужас из Амазония (СНИМКА)

Д-р Дейвид Орън, бивш директор на бразилския научен институт "Emílio Goeldi", провежда експедиция в Южна Америка в търсене на следи, които биха могли да изкарат разказите за мапингуари от фолклора и да ги пренесат в реалността.

Експедицията обаче е неуспешна и доказателства така и не са открити.

„Почти сигурен съм, че легендата за мапингуари е базирана на разкази за последния контакт между човека и изчезналия вид ленивец. Знаем, че разказите за някои изчезнали видове се предават в продължение на стотици години. Дали обаче това животно все още съществува, или не, е въпрос, на който не можем да отговорим“, казва д-р Орън пред „Ню Йорк Таймс“.

Каквато и да е истината, историята няма да бъде забравена скоро и тъй като учените не могат да докажат или отхвърлят всяка легенда за мистично същество, обитаващо дълбоките гори на Амазония, със сигурност би било по-добре да стоите далеч от тях, след като се мръкне — ако не друго, то със сигурност има животни, които могат да ви наранят.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината в очите

    40 9 Отговор
    Пак глупости.

    Коментиран от #5

  • 2 Име

    25 2 Отговор
    Чудовището "което сее ужас" всъщност е изчезнал вид!
    Пак подобаващо заглавие.
  • 3 И къде е снимката

    8 1 Отговор
    Пунтаджии

    Коментиран от #4

  • 4 кучето шаро

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "И къде е снимката":

    Още я рисуват .
  • 5 селфи

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Истината в очите":

    Не са глупости, ако е станало така. Има много животни, създадени по генетичен път от хуманноиди. Някои са подземни, други летят, трети са комбинирани. Както учените тук кръстосват видове Доли и др... така и други цивилизации го правят. Аз бих зе радвал устата ми да е на тумбака, понеже много говори и все ми казват: затвори си чеането! Ех, ако беше под потника и ризата, гък нямаше да кажа. Но храненето в ресторант и целувките ще са проблем.... Чрилича на клониран десептокон? Дано не клонират и жени, з чеанета на онуй, ще голям рев ще е в мъжката част...! Но хирурзите ще се радват на клиенти... И производители на памперси. Онова черното чудовищд в Австралия, е клониран вълк. Беше убило питбул и доберманн. Има голяма захапка, но ако сте фронтално и с алебарда, няма да е лесно да тд докопа. Виж гриззлито е по-опасно, огромен ръст и маса, силно и бялата мечка също. Това може да е изпуснато от някоя лаборатория...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 123567890

    5 3 Отговор
    Кое чудовището сее страх в България??????????????

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Отговор

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "123567890":

    Нинова.
  • 9 Някой си

    3 0 Отговор
    Браво
  • 10 Пичът

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "123567890":

    БКП-БСП и всички нейни членове и гласоподаватели. Ей това уродливо нещо трябва да се премахне от България.