Last news in Fakti

10 Юли, 2018 17:16 5 361 6

10 необичайни, но полезни употреби на банановата кора

  • полезно-
  • необичайно-
  • употреба-
  • използване-
  • банан-
  • бананова кора
10 необичайни, но полезни употреби на банановата кора - 1
Снимки: shutterstock

Не изхвърляйте кората на банана, защото тя има безброй приложения, за които със сигурност дори не подозирате.

Този наглед ненужен природен отпадък може да ви послужи за доста интересни неща. За част от приложенията и употребите на банановата обелка пише сайтът BrightSide.

Вижте ги:

10 необичайни, но полезни употреби на банановата кора
Снимки: shutterstock

1. Банановата кора може да помогне в борбата с мигрената и главоболието

Може би звучи малко странно, но банановата обелка е натурален лек срещу мигрена. Сложете я във фризера за около час, после поставете една част от нея на челото си, а друга на врата. Оставете, докато се затопли. Би трябвало болката ви да намалее.

2. Помага срещу акне и бръчки

Тя съдържа витамини А и Е, както и калий, цинк, желязо и магнезий. Успокоява кожата и намалява разпространението на акне. Как да я използвате — разтрийте кожата си с обелката и оставете за 5 — 10 минути, после изплакнете. Повтаряйте два пъти на ден. Ако я ползвате против бръчки, оставете да действа по 30 минути и повтаряйте 3 пъти на седмица.

10 необичайни, но полезни употреби на банановата кора

3. Отстранява брадавици

Поставете парченце кора под лейкопласта, с който сте покрили брадавицата. След седмица-две тя ще падне.

4. С бананова кора може да избелите зъбите си

Причината е съдържащия се в нея калий. Измийте зъбите си и изплакнете добре. Вземете вътрешността на бананова обелка и разтрийте с нея зъбите си за около 2 минути. Отново изплакнете. Повтаряйте всеки ден, докато видите резултат.

10 необичайни, но полезни употреби на банановата кора

5. С бананова обелка можете да лъснете среброто си

Сложете обелката в блендер, добавете половин чаша вода и разбийте на паста. Използвайте я, за да изчистите и полирате сребърните прибори или бижута.

6. Ще лъсне обувките ви

Плътната кора може да възвърне блясъка на кожените обувки.

10 необичайни, но полезни употреби на банановата кора

7. Можете да я изядете…

Варена, печена или пържена. Банановата кора е пълна с питателни вещества, включително калий, магнезий, витамини и фибри.

8. Банановата обелка прави белезите по-малко видими

Като цяло, тя успокоява кожни раздразнения. При белези от рани пробвайте да поставяте бананова обелка на мястото вечер и да спите така. Повтаряйте всяка вечер, докато забележите избледняването.

10 необичайни, но полезни употреби на банановата кора

9. От нея става прекрасна тор за домашните ви растения

Смесете изсушена бананова кора, нарязана на малки кубчета с утайка от кафе и натрошени яйчени черупки и с тази смес облагородете почвата на домашните си растения. Ако стриете на прах тази смес с блендер може да я добавите към водата, с която пръскате листата на растенията, но внимавайте! Тази смес е доста силна и ако прекалите с пръскането ще убиете растенията си.

10. Чудесен материал за компост

Нарежете банановата обелка на малки парченца и ги заровете в основата на растението, близо до корените. Полейте. Полезните вещества в обелката ще окажат благотворно влияние.

10 необичайни, но полезни употреби на банановата кора


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 читател

    7 2 Отговор
    Интересна статия. Хареса ми. Продължавай така.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Радо

    2 1 Отговор
    11. Ако се изследва захарността на банановата кора, може и да няма нищо - става матриял за ракийка....шекер, вода 1:3....и матрияла е готов за ферментация.
  • 4 Бря

    3 0 Отговор
    Става и за подхлъзване при настъпване
  • 5 асддса

    5 0 Отговор
    Купувам си 20 банана, ям ги за закуска и за обяд. Мажа се целия с корите и после част от тях ги варя за вечеря, с 1-2 си чистя обувките а останалите ги оставям за градината.
    Правилно ли съм разбрал ?

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.