23 Юли, 2018 00:00 2 023 2

Линдисфарн – ера, родена в огън

  • англия-
  • история-
  • линдисфарн-
  • викинги

Линдисфарн - това е било седалището на епископа за голяма част от Североизточна Великобритания. Монасите от това място създали някои от най-известните илюстрации и ръкописи в цяла Европа. Те помагали да се покръстят езичниците на Великобритания. Линдифарн било последното място за отдих на Свети Кътбърт, така че поклонници често идвали, а градът и манастирът процъфтявали.

На никой не му хрумнало, че когато странни кораби се появили на хоризонта, щели да бъдат враждебни. Мъжете, които слезли от тези кораби, били жестоки, непознати и безмилостни.

Те избили монасите и ограбили църквата. Манастирът потънал в кръв. Нападателите откраднали златни кръстове, свалили орнаменти, направени от скъпоценни камъни, украсяващи стените, взели сребърните чаши и чинии.

Епископ Хилбълд оцелява и изпраща новините в цяла Европа. Оттогава нападенията постоянно се увеличавали.

Пламъкът на разцвета в Линдисфарн почти бил изгаснал. За пръв път в историята, след падането на Рим, разпространението на християнството било спряно.

Но какво може да се каже за другата страна на историята? Тези "варвари", които скоро щели да станат известни като викингите, нападнали културата, която ги гледала несправедливо, оскърбила вярата им и се опитала да ги измами в търговия.

Те осъзнавали колко зле защитени били тези Британски острови и континента Европа и колко богата била плодородната земя. С огромното си познание за кораби, те превърнали търговските пътища в маршрути за нападания, намирайки нови земи, в които да се заселят.

Владетелите на Европа, дори този най – величествен владетел Карл Велики, щели да се покажат като неподготвени пред тези езичници идващи от севера. Пушеците на Линдисфарн, са се показали сигнален огън, показващ на цяла Европа, че ерата на викингите е на прага.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    8 1 Отговор
    Само в Уелс са успяли да се запазят представители на оня народ, всичко останало е крадлива, скандинавска сволоч! И сега, най големите боклуци и крадци, живеят по ония краища!
  • 2 Mmмм

    0 0 Отговор
    Оня...ония.... Страшно изречение правиш Ma Nigga.сори пич думичка не вдявам от езика ти.