17 Юли, 2018 14:44 2 835 3

Затлъстяването не допринася за преждевременната ни смърт

  • затлъстяване-
  • наднормено тегло-
  • болести-
  • здравословно състояние-
  • здраве-
  • преждевременна смърт-
  • килограми

Канадски учени опровергават широко разпространеното схващане

Затлъстяването не допринася за преждевременната ни смърт - 1
Снимка: shutterstock

Канадски учени опровергаха твърдението, че затлъстяването само по себе си допринася за преждевременната ни смърт.

Екипът от факултета по здравеопазване на Университета Йорк е идентифицирал "метаболитно здрав" тип затлъстяване, при който са налице излишни килограми, но индивидът не страда от здравословни проблеми, които водят до смъртта, като диабет тип 2 и високо артериално налягане. Или казано по друг начин: Ако човек страда от метаболитно здравословно затлъстяване, но липсват други метаболитни рискови фактори, то той не е застрашен от по-ранна смърт.

Резултатите от това изследване, публикувани в Clinical Obesity, показват съществуването на определен вид затлъстяване, при който човек не страда от опасни за живота заболявания.

Те навеждат на мисълта, че в редица предишни проучвания върху затлъстяването са допуснати методологични грешки.

Резултатите от това проучване могат да повлияят на начина, по който мислим за затлъстяването и здравето, коментира Дженифър Кук, доцент от катедрата по кинезиология и здравеопазване и водещ автор в това изследване.

"Това е в контраст с повечето литература и смятаме, че това е така, защото повечето изследвания определят метаболитното здравословно затлъстяване като повишаващ риска метаболитен фактор", обяснява Кук. "Това е очевидно проблематично, тъй като само хипертонията увеличава риска от смъртност, а предишната литература би нарекла тези пациенти със затлъстяване и хипертония "здрави". Поради това повечето изследвания сега определят, че "здравословното" затлъстяване продължава да е свързано с по-висок риск от смъртност", обяснява още тя.

Заключенията на екипа се базират върху анализ на данните за смъртта на 54 089 души, мъже и жени, които участвали в 5 предишни проучвания , които категоризират участниците като такива, страдащи само от затлъстяване или такива, които имат затлъстяване с метаболитен фактор или повишена глюкоза, кръвно налягане и други опасни фактори. Изследователите проследили колко от участниците, в рамките на всяка група , са починали в сравнение с тези в групата с нормално тегло без метаболитни рискови фактори.

"Ние доказахме, че хората с метаболитно здравословно затлъстяване всъщност не са по-застрашени от преждевременна смърт от хората с телесна маса в нормите. Открихме, че човек с нормално тегло без други метаболитни рискови фактори е също толкова вероятно да умре, колкото индивид със затлъстяване и без други рискови фактори", обобщава Кук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зомби килър

    4 0 Отговор
    Естествен подбор.
  • 2 Брат ми

    5 1 Отговор
    Да бе да,това изследване от Мак Фак ли е спонсорирано?
  • 3 мюмюн за фейк нюз

    2 0 Отговор
    Колкото по-мазна е свинята, толкова по-бързо я стига вълка. И не можем, да й пуснем кръвна картина.
    За хипопотама няма проблем, ама той има 4 дълги зъба и скършва крокодили