Last news in Fakti

19 Юли, 2018 17:04 17 421 0

Ето какво се случва с тялото ни когато сме под упойка

  • упойка-
  • тяло-
  • нервна система-
  • мозък-
  • приспан-
  • медицинско изследване-
  • загуба на съзнание

Учени откриха какво става с тялото по време на анестезия

Ето какво се случва с тялото ни когато сме под упойка - 1
Снимка: shutterstock

Изследване, проведено от международна група медицински специалисти разкри какво се случва с тялото на човек, докато той се намира под упойка.

Грубо казано, анестезията е метод за обезболяване в медицинската практика, когато е необходимо да се извърши болезнена оперативна, лечебна и диагностична процедура. Тя бива обща и локална, като при общата пациентът се довежда до състояние на безсъзнание чрез потискане функцията на централната нервна система с медикаменти.

В своето изследване екипът се е фокусирал върху общата анестезия, за да разбере какво се случва с нас, когато мозъкът и цялата ни нервна система са приспани.

Резултатите от работата им се оказали доста изненадващи. Едно от нещата, което удивило екипа било, че част от мозъка продължава да работи, независимо, че съзнанието уж е приспано.

Вече са известни случаи, в които пациенти са се съвземали по време на анестезия. Но специалистите са убедени, че всъщност мозъкът никога не престава да функционира и обработва това, което се случва около човека дори когато той спи или е в безсъзнание.

"Състоянието, в което се привеждат пациентите по време на операция, много наподобяват нормалния сън. Оказва се, че дори, когато е под наркоза, човек може да сънува и да продължава да усеща това, което се случва около него, но спомените потъват дълбоко в подсъзнанието", разкрива професорът по психология Николо Пертучи.

Лекари от Финландия също участват в експериментите. Те подбират контролна група от 47 здрави доброволци, на които им прилагат анестезия. Тя била подавана така, че да може пациентите да се събудят при по-силен вик или шум.

По този начин специалистите искали да установят нивото на човешкото съзнание, докато е под упойка. "Някои отговори на доброволците показаха, че мозъкът на човек не различава това, което му е било говорено по време на анестезия, но все пак има някаква памет. Например на някои от пациентите пускахме неприятни звуци и веднага след събуждането си те можеха да ги идентифицират. Може да се каже, че дори и в безсъзнание мозъкът на човек продължава да обработва информацията и да я складира в паметта", твърди Хари Шейн, професор по фармакология и анестезиология.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА