Last news in Fakti

21 Юли, 2018 14:00 4 370 11

7 неща, които трябва да спрете да правите сутрин (СНИМКИ)

  • сутрин-
  • вечер-
  • рутина-
  • ежедневие-
  • действия-
  • спрете-
  • вредно-
  • здраве-
  • сън

Много по-добре е някои ежедневни навици да правите преди сън

7 неща, които трябва да спрете да правите сутрин (СНИМКИ) - 1
Снимка: shutterstock

Няма как да не знаете поговорката "Утрото е по-мъдро от вечерта", което прието буквално би трябвало да значи, че на сутринта ще сме по-подготвени, по-мотивирани и по-съобразителни да ще вземаме по-правилните решения. Изглежда обаче, това не се отнася за всяко нещо.

Има неща, които правим сутрин, като например да си вземе душ, но последните изследвания показват, че всъщност е по-добре да ги оставим за вечерта.

Вижте 7 от нещата, които е по-добре да направим вечер — преди лягане, за да направим сутрините си много по-ярки, енергични и зашеметяващи.

1. Ядене на месо или извара

7 неща, които трябва да спрете да правите сутрин (СНИМКИ)

Ако не ядете няколко часа, преди да си легнете, няма да спите добре. Добре е да се яде малко месо или извара, защото и двата продукта съдържат много протеини и триптофан (аминокиселината, която допринася за добър сън). Голяма част от зеленчуците не са добра алтернатива, защото може да се подуете.

Гладът често причинява безсъние, а ако си лягате без вечеря, вероятно ще ви трябва голяма и обилна закуска. Освен това е трудно да спиш, когато стомахът ти продължава да ръмжи.

2. Разходки

7 неща, които трябва да спрете да правите сутрин (СНИМКИ)

Разходете се, преди да си легнете. Това ще ви помогне да „преодолеете” всички притеснения, които са ви тормозили през деня. Можете да се насладите на тишината и да мислите за неща, които ви притесняват. Също така, вечерните разходки се оказват добри за здравето и те помагат да се справят с безсънието.

Нови идеи или извънредни решения на проблемите може да дойдат в ума ви, докато ходите. Ето защо Марк Зукърбърг, основателят на Facebook, и Джак Дорси, изпълнителен директор на Twitter, всеки ден правят вечерни разходки.

3. Мислите (записване) план за това какво ви очаква на следващия ден

7 неща, които трябва да спрете да правите сутрин (СНИМКИ)

Известният автор за самоусъвършенстване Дарън Харди е сигурен, че правенето на планове през нощта допринася за поддържането на това животът ви да е подреден и в график. Обикновено правим планове сутрин, когато бързаме и в резултат на това забравяме важни неща или поемаме повече отговорност, отколкото можем да се справим. Пълното нощно планиране ще ви помогне да останете спокойни сутрин и да изпълнявате всички необходими действия стъпка по стъпка, без да губите ценно време и енергия.

Вашият ежедневен график не означава, че не можете да импровизирате. Това просто означава, че вашият ден ще протече гладко и трудно ще се отклоните от правия път.

4. Въздух в стаята

7 неща, които трябва да спрете да правите сутрин (СНИМКИ)

Органите на човека съдържат бели мазнини. Много често тази мазнина се показва там, където не искаме, а и заради тях не изглеждаме много добре. Но има и друг вид мазнина, наречена кафява мазнина. Тя участва в терморегулацията на тялото и действа като източник на енергия. Различни тестове доказват, че бялата мазнина може да се превърне в кафяво в резултат на ефекта на студената стайна температура, която пък подобрява метаболизма.

Можем да отворим прозорец в спалнята ни през нощта, за да охладим въздуха. Не е нужно да умирате от студ или от задушния въздух, който влиза от вън. Важното е да проветрите застоялия въздух от стаята си. Така ще накарате кафявата мазнина да работи по-бързо и да консумира повече енергия, дори докато спите.

5. Подгответе предварително обяда и облеклото си

7 неща, които трябва да спрете да правите сутрин (СНИМКИ)

Ако имате всичко подготвено, това ще ви спести време и нерви сутрин. Ще избегнете мъчителното вземане на решения, ще сте сигурни, че това, което искате да носите, е готово и ще имате 15 минути, в които ще може да се насладите на силното си кафе или любимо сутрешно предаване.
Бихте могли да си приготвите обяда вечер, ако обикновено ядете в офиса. Помислете за всичко предварително: празният хладилник няма да ви даде допълнителна енергия или да ви постави в добро настроение.

6. Правене на йога и медитация

7 неща, които трябва да спрете да правите сутрин (СНИМКИ)

Често не правим сутрешни упражнения поради липсата на време. Но вечерите е друго. Вечерната йога или медитация ни помага да подредим мислите и емоциите си, да облекчим напрежението и да ни подготви да посрещнем следващия ден с повече енергия. Днес медитацията е много популярна. Прекарайте поне 10 минути, правейки някакви прости упражнения, преди да си легнете. Ефектът гарантирано ще е „УАУ”.

Много хора не могат да размишляват, защото в главите им има толкова много неприятни мисли и толкова много шум. В този случай е важно да съсредоточите вниманието си върху вътрешното си съзнание. Легнете по гръб, затворете очите си и помислете за всяка част от тялото си: съсредоточете се върху нея и я отпуснете. Ще бъде по-лесно да заспите след това упражнение.

7. Вземане на горещ душ или вана

7 неща, които трябва да спрете да правите сутрин (СНИМКИ)

Горещият душ сутрин не е най-добрият избор, защото горещата температура всъщност ни успива. Затова взимайте горещ душ или вана през нощта, защото тази промяна в телесната температура създава импулс в тялото ни да заспиваме по-бързо. Топлата вана е всъщност чудесен начин да се справите с безсънието.
Топлият душ или ваната преди лягане има толкова много предимства: успокоява нервите, почиства запушени пори, стабилизира нивото на глюкозата в кръвта, отпуска гръбнака и е много удачен избор за отпочиване след дългия работен ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    25 3 Отговор
    Каквото искам ,това ще правя!

    Коментиран от #3

  • 2 Поздрави за Миленчето

    14 2 Отговор
    ''Сутрин, пълна с нежност,...сутрин, пълна с обич, ...сутрин, пълна с вяра...''-Диана експрес
  • 3 Истината

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "ежко бежко":

    Горкичкото, така и не порасна като хората... не се и очертава...!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    2 3 Отговор
    Ще ги умори завистта!Дай Боже!
  • 6 stupid dog

    5 3 Отговор
    Диана Експрес я знае умен човек! С отрицателните заряди,далеееече в гори тилилейски,нека си злобеят! Значение на думите!Радвам се ,че има такива ,които ги разбират!

    Коментиран от #7

  • 7 Истината

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "stupid dog":

    Това че я знае, не значи че я ХАРЕСВА бе льольо!
  • 8 Еми, не

    5 1 Отговор
    За душа, а и за проветряването е вярно, но като бързам сутрин какво, мръсен ли да ходя!? А да се яде тежка и калорична храна непосредствено преди сън хич не е полезно, именно така си нарушаваш съня!
  • 9 stupid dog

    2 0 Отговор
    Вече няма да коментирам!Ще казвам Хахо хихи!
  • 10 Дрън-Дрън

    7 0 Отговор
    Сутрин злобарка!!!
  • 11 тошо

    1 1 Отговор
    Ракия за вечеря и ракия за закуска и за обяд