22 Юли, 2018 13:49 9 974 30

Пенсионери: В Германия сме бедняци, в България — богаташи

  • пенсионери-
  • германия-
  • бедни-
  • българия-
  • богаташи-
  • стандарт на живот

Едно хубаво погребение струва само 500 евро

Пенсионери: В Германия сме бедняци, в България — богаташи - 1
Снимка: shutterstock

Хилдегард и Валдемар Хакщетер от германската провинция Баден-Вюртемберг получават общо едва 1300 евро пенсия. Въпреки това са успели да си купят къща с голям двор. Но не в Германия, а в България, където двамата пенсионери намерили хубава къща на достъпна цена. Новият им адрес: село Сираково на 50 километра от Черноморското крайбрежие, пише германският вестник "Билд" и разказва, че двамата напуснали Германия още преди девет години — защото искали да живеят по-добре на старини.

"В Германия бяхме бедни. А тук сме едни от най-заможните хора в селото", споделя 75-годишният Валдемар пред репортерите на Билд". Съпругата му Хилдегард е отгледала двете им деца. Паралелно е работила като чистачка, известно време е карала и такси. А Валдемар е работил като месар и шлосер.

Двамата разказват пред "Билд", че вложили всичките си спестявания в покупката на къща в България. Направили основен ремонт, построили си зимна градина, тераса, площадка за барбекю, гараж и дори фонтанче, което да краси големия им двор. В Германия със същите пари можели да си позволят само двустайно жилище под наем.

В сравнение с делника им в Германия, тук двамата пенсионери живеят направо луксозно, пише изданието. Защото в България повечето неща са по-евтини, отколкото в Германия — от фризьорските услуги до цените в ресторанта."Само за 15 евро тук можеш да си хапнеш и пийнеш много добре: салата, пържола, картофки, бира или вино плюс една малка ракия", разказва Валдемар пред репортерите на "Билд".

За възрастни хора, решили да прекарат старините си в чужда страна, е особено важно да знаят на какви медицински услуги могат да разчитат. 70-годишната Хилдегард разказва, че преди няколко месеца си счупила крака. Болницата, в която я настанили, не била добре уредена. Никак не ѝ харесала и храната. Но за сметка на това лекарите и медицинските сестри били много мили. Германската здравна каса покрила разноските по операцията, но поела само 70 на сто от допълнителните разходи. Хилдегард и Валдемар трябвало да платят близо 200 евро от собствения си джоб.

Независимо какво ги очаква занапред, двамата германци са решили да останат завинаги на Изток. Ако един ден им се наложи, ще си наемат болногледачка, която да се грижи за тях вкъщи. Имат и план Б: ако не успеят да намерят жена, която да е готова да ги гледа, ще отидат в някой хубав старчески дом, споделят двамата пред "Билд" и обясняват, че вече са намерили такъв в съседна Румъния. А когато един си отидат от този свят, искат да бъдат погребани в България. "Едно хубаво, достойно погребение струва тук само 500 евро", обяснява 75-годишният Валдемар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bsbs

    82 2 Отговор
    Еми какво да ви кажа братя българи.Както си казват те там са най-бедните,а тук са най-богатите.Помислете си ние какви сме тогава...

    Коментиран от #25

  • 2 Стандарт

    83 4 Отговор
    Смятай колко сме закъсали, щом беден немец на 70 г. е сред богатите у нас ... Нямам думи
  • 3 Кибик

    77 1 Отговор
    Мили другарчета, София не е България, излезте от града, отбийте се от магистралата, разходете се до някое затънтено село за да видите в каква мизерия живеят хората, ако изобщо има останали такива.
  • 4 Димо

    54 1 Отговор
    Това е четиво за политици и техните деца и внуци,които се пекат по малдивите,а хората които им създадоха стандарта тънат в нищета.Господ обаче е най справедлив,щото като си тръгнат от този свят нищо не могат да сложат в джоба си!Алчни политици!Светът има нужда от единствено от швейцарския модел,където не можеш даси боядисаш дори къщата в синьо,ако селото не е съгласно.Това гражданско общество,другото ражда крадци като нашите!
  • 5 Буко Баламата

    51 1 Отговор
    Тия според ГЕРБ сигурно са инвеститори.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 robur

    19 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Кибик
    (гост)

    Неутрално
    14:15
    Мили другарчета, София не е България, излезте от града, отбийте се от магистралата, разходете се до някое затънтено село за да видите в каква мизерия живеят хората, ако изобщо има останали такива.
    ---------------------------------------------------------------------------------------
    Лошо че никой не иска да разбере това нещо ние може да се подиграваме с другите а в същност не гледаме в каква бедна и мизерна кочина живеем
  • 8 FunDuckOver

    14 4 Отговор
    Не е ли възможно да се дадат цели планински села със землищата на западни пенсионери? Сещам се за такива села с функционираща инфраструктура, стабилни тухлени къщи, хубава природа и без хора. Англичаните са още по-зле от тези германци. Много англичани са принудени да работят над седемдесет години защото пенсиите от 800-900 лева не стигат за нищо в Англия. В собствена къща, и сънародници съседи, с необходимите доболнични грижи, те биха били доволни, и биха оставяли парите си тук. Само цигани да няма наоколо.
  • 9 да си го кажем

    42 9 Отговор
    Против съм всякакви дърти германци, англичани и пр. да идват да живеят в България, където да подтискат с пенсиите си нашите и без това изтерзани, смачкани и бедни пенсионери ! Години наред те не ни искаха и искат в техните държави, където дори да ни допуснат се отнасяха, като с гниди поставени под тези от третия свят дори ! Сега същите тези на които нашите роби изработват пенсиите идват тук, където няма имигранти да ги тормозят и да си живеят живота надсмивайки се над нашите бедни родители, майки баби и пр. !

    Коментиран от #14

  • 10 Даржава няма

    38 2 Отговор
    Само да ви кажа моята бабичка е на 95 да е жива и здрава та тя е пенсионер от 40 години всяка година има няколко увеличения на пенсиите а тя си е с 211 лв до скоро получава 70 лв зимата за ток като вдовица но казаха мине ли 200 лв и минала прага на бедноста
    Е драги Бойко варви ти да живееш с 200 лева
  • 11 Viki

    13 21 Отговор
    Плащайте си пълните осигуровки - не върху минимална заплата! Майка ми е със 873 лева пенсия. Гл.счетоводител с 40 г. стаж като счетоводител! Още от студетските години почва работа като стажант счетоводител в четвърти курс счетоводсктво във ВИНС Варна и до последния си ден като счетоводител.

    Коментиран от #26

  • 12 SubaruVarna

    30 1 Отговор
    Как нито един от вас не забеляза че в прехвалената Германия вземат жалките 750 евро пенсия? А всички кълнат тук какво е! 750 евро в Германия е същото като 500 лева в София - Варна!!! Тоест едва преживяваш! Бягат в български села германци - ирланди - гъмжи от тях по морските селца - защото мрат гладни със 750 евро в Еврозоната!
  • 13 Of ce

    26 4 Отговор
    Прочетох ви коментарите на всички! Дъвчете едно и също? Немците ви казаха, цял живот работили и накрая бедни в собствената си държава!!! Само предложение ... Ако искате да сте богати пенсионери бягаите във Венецуела. сега там заплатата е 1 до 2 долара и със 100долара мин пенсия в БГ там ще сте царе!!!!
    Има и по зле
  • 14 пак аз

    17 9 Отговор

    До коментар #9 от "да си го кажем":

    абсолютно си прав-след като са работили в германия да си стоят там,с нищо не са допринесли за България...на нас не ни трябват дърти немски търтеи,да вървят да си мрат в германията...също така и социално слабите им туристи не ги искаме тук-един луд още бил в бургаската болница-меркел да си го прибира....

    Коментиран от #15

  • 15 Баш Майсторът

    25 4 Отговор

    До коментар #14 от "пак аз":

    Какво са ви виновни хората,то и нашите пенсионери,ако имаше къде да отидат,до сега да бяха го направили..Западняците и не само пенсионерите,и двойки на средна възраст идват в източна Европа,защото на запад се напълни с ислямисти,и няма сигурност,като едно време,а и живота поскъпна,Всеки си търси място под слънцето.Радвайте се,че не идват чалми,тогава лошо,и без това си ги имаме предостатъчно.

    Коментиран от #21, #24

  • 16 иии

    10 1 Отговор
    Ако ще и милион евро да взимаш, ако си в страна в която съгражданите ти взимат в пъти повече си си чист бедняк.
    Хубаво, взимаш 5 бона на месец някъде ама и автомонтьора, продавачката, фризьорката, сервитьорката и т.н. и те трябва в края на месеца да са ги изкарали.
  • 17 йкйкй

    13 12 Отговор
    Благодарение на правителството на ГЕРБ, България е станало по добро място за живеене от Германия. Не само българските икономисти, но и гражданите на Германия го потвърждават.
  • 18 фффф

    4 8 Отговор
    Щом пенсионери, могат в България да живеят и то много добре, не виждам, българските пенсионери - комунисти какво постоянно само реват.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Vasilakia

    5 0 Отговор
    Хора благодаря ви за примера които давате понеже почти не ми останаха сили да остана и да работя в Германия но сега вече знам че ще дойде един ден в България ще съм богат от моята скромна пенсия която ще получавам.
  • 21 пак аз

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Баш Майсторът":

    за ислямистите да се сърдят на меркел,нали им пееха песни за добре дошли,нали ние бяхме лошите които правеха ограда на границата...нали в германия е хубаво-защо идват у нас,нали плюеха българия и българите,нали бяхме варвари и изостанали-за това да си седят там-аз не желая такива като тях да идват тук
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 незнайко

    5 2 Отговор
    БРАВОы ТЕЗИ СА ОТКРИЛИ ТОПЛАТА ВОДА !!! Получават общо "едва" 1300 евро пенсия = 2600 лева. Ето така се подиграват на БЪЛГАРСКИТЕ пенсионери !!!
  • 24 Айва

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Баш Майсторът":

    Парите с които може да увеличи мизерните пенсии на българите,управляващите поддържат 440 хилядна ненужна администрация,която гласува на избори за тях.На обезлюдена държава,да плащаш толкова държавни пари е престъпление!
  • 25 Цецо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "bsbs":

    Ние сме измет под ботуша на Бойко Методиев Борисов.
  • 26 Цецо

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Viki":

    Пак ще ги откраднат и пенсиите ни пак ще са мизерни.
  • 27 Патето Яки

    3 0 Отговор
    Статията показва че германците ни експлотират и в Германия и в България.
    В България бедните чужденци ползват охолно и евтино нашите стоки и имоти на наш гръб.
    Валутата ни е като в колония 2лв=1 евро в полза на чужденците.
    За да не ни ограбват трябва 1лв=5 евро.
  • 28 Stoqn Stara zagora

    2 0 Отговор
    Бойко.мойко хайван народ сме 500 години са ни мачкали ко да говорим. Страх лозе пази тва е братя българи спим сладък сън докато други обират плодовете на нашия труд!!!
  • 29 Иван

    1 0 Отговор
    Някаква двойка бедни пенсионери германци дошла в България и само песни и предания не се пишат за тях. Истината е доста по-различна! За да бъде пенсията ти €750 в Германия, то ти си работил на най-нископлатените позиции и не си направил нищо, за да промениш това. Имайте предвид, при немците има втора и трета пенсия от различни фондове много преди да се въведат у нас. Там парите не се облагат с данъци като ги влагаш, облагат се, когато ги получаваш. Междувременно парите ти се олихвяват ежегодно и спокойно за едни 20 години можеш да си милионер. Има и жилищно спестяване, където също всяка година можеш да си внасяш пари, те се олихвяват и съответно ти носят добри приходи в момента на получаване. Има и камара финансови инструменти за редовия германец, които го оставят богат човек към момента на пенсиониране. За да имат тези двамата заедно само €1,300 пенсия, то те изобщо не са мислили за себе си и как ще се пенсионират, напротив, карали са я 5 за 4. Дотам могат да я стигнат само хора, които нямат разум в главите. За нашите условия е по-различно - тук изживяхме огромна криза на разпад на държавността, хиперинфлации, бандитски приватизации, комунизъм, масова бедност. Откъде да вземеш €100, за да ги сложиш настрана, камо ли да се олихвяват. А тези двамата са си едни неособено умни и тотално безотговорни хорица, които са си причинили това сами.

    Коментиран от #30

  • 30 Ко речи ко

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    " А тези двамата са си едни неособено умни и тотално безотговорни хорица, които са си причинили това сами."

    Абе ти можеш л да четеш ? Прочете ли че тези двамата баба и дядо си живуркат прекрасно с 2500 лева на месец ? Много голям процент български семейства с деца нямат този доход а тук става дума за 2ма пенсионери ! Определението ти неособено умни е леко казано цинично и не на място ! Напротив - хората отлично са си изиграли картите за остатъка от живота им .