Last news in Fakti

23 Юли, 2018 13:25 4 909 6

Вещество в пастата за зъби причинява тежка болест, милиони вече са с диагноза

  • паста за зъби-
  • болест-
  • диабет-
  • сериозно-
  • здраве-
  • заболяване

Учени от университета в Тексас установиха, че вещество, съдържащо се в пастата за зъби и в козметиката, може да причини диабет тип 2. Изследванията им са публикувани в списание Chemical Research in Toxicology.

Те отбелязват, че това химично вещество е широко използвано в хранителната промишленост и козметологията заради свойството си да избелва до блясък. Освен това, то се е считало досега за безвредно за хората.

Свойствата на титановия диоксид Е171 стават известни в средата на ХХ век, когато той заменя вредните багрила на базата на олово, а през 70-те години производството му става масово. От това време, според учените, броят на заболяванията от диабет тип 2 се е увеличил четирикратно. Заради това те смятат, че това химично вещество може да бъде причинител на диабета.

За да потвърдят предположенията си, изследователите извършили изследване с единадесет доброволци, от които взели проби от панкреатична тъкан. В резултат на това в анализите на осем човека бил открит титанов диоксид Е171 и всички те боледували от диабет тип 2. Другите трима били здрави, а химичното вещество не се съдържало в изследванията им.

По този начин изследователите стигат до извода, че титановият диоксид може да бъде едно от веществата, които могат да причинят захарен диабет тип 2. Сега учените искат да проверят резултатите от изследванията си върху по-големи групи хора.

Захарният диабет тип 2 е метаболитно заболяване, което се развива в резултат на намалена чувствителност на тъканите към действието на инсулина. Към днешна дата над 422 милиона души по света боледуват от диабет, а 90% от тях имат диабет от втори тип.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Вр

    15 1 Отговор
    Прадядо ми, бог да го прости, използваше готварска сол за да си почиства зъбите и венците. Почина на 89г,и с всичките си зъби.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Солев

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Владо Вр":

    Не е готварска сол, ами сода бикарбонат

    Коментиран от #5

  • 5 дффггс

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Солев":

    Може и със сода, ама Човека пише за пра дядо си, ти откъде знаеш какво е използвал, че го поправяш?
  • 6 Бат Саше

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "лекар":

    Лекаре, добре че си лекар само като ник, иначе лошо. Прочети малко за диабета, за двата му типа и кой на какво се дължи. Правилно е преписана статията.