Last news in Fakti

24 Юли, 2018 10:18 6 523 12

Микробиолози: Човечеството загива, науката е безсилна

  • бактерии-
  • вируси-
  • болести-
  • зарази-
  • здраве-
  • болка-
  • човечество-
  • края на света

Супербактерии ще убият огромна част от човечеството

Микробиолози: Човечеството загива, науката е безсилна - 1
Снимка: Shutterstock

Огромни фармацевтични компании не могат да създадат ефективно средство за унищожаването на супербактериите, пише сп.Nature Biotechnology. Микробиолози от САЩ смятат, че липсата на възможности за разработката на антибиотици от ново поколение ще доведе до глобална трагедия - още през 2050 г. супербактериите ще доведат до смъртта на над 10 милиона души.

Учени от Управлението на биомедицински изследвания на САЩ предупреждават, че понастоящем са създадени едва 12 ефективни антибиотици, а в същото време количеството видовете супербактерии всъщност вече наброява няколко хиляди.

Изследователите отбелязват, че само в САЩ всяка година от устойчиви към антибиотиците бактерии се заразяват над 2 милиона души. Още 23 000 човека умират всяка години от преките последствия от заразяването.

Още миналата година Световната здравна организация състави списък с 12 семейства бактерии, срещу които трябва да се разработят нови антибиотици, като при някои от тях ситуацията е не само спешна, но и дори критична. Списъкът на СЗО алармира за нуждата от изследвания за създаването на нови антибиотици като превенция пред появата и развитието на нови нелечими инфекциозни заболявания.

Рискът е критичен за 3 семейства бактерии, вече резистентни към съществуващите антибиотици – Ацинетобактер баумани, Псевдомонас аеругиноза и Ентеробактерии. С висок приоритет са 6 семейства – Ентерококус фециум, Стафилококус ауреус, Хеликобактер пилори, Кампилобактер, Салмонела и Гонокок. Като най-слабо застрашаващи в списъка са 3 семейства – Пневмокок, Хемофилус инфлуенце и Шигели.

Микробиолози: Човечеството загива, науката е безсилна

През следващите 10 години учените ще правят опити да създадат универсално средство за унищожаването на всички типове бактерии в организма на човека. Едновременно с това може да бъдат значително обработени и подобрени вече съществуващите типове антибактериални препарати, с които медиците са лекували пациентите през последните 50 години. Тази огромна по мащаби научно-изследователска дейност обаче изисква колосално финансиране, за да бъдат постигнати по-бързо желаните резултати по създаването на новите лекарства.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така де

    31 2 Отговор
    Всеки с малко разум знае, че 99,99% от болестите са създавани по изкуствен път! Както в БГ сърдечните проблеми не са генетично заложени, а са причинени от трансмазнините и други химикали в храните. Болестите превръщат политиците и плутократите в робовладелци, които държат човечеството в робство чрез неговото здраве и зависимост от хапчета, които само те притежават
  • 2 ДАМА ПИКА

    22 2 Отговор
    А кой създаде тези супер бактерий?Бъдете сигурни,че винаги ще има ваксина и адекватно супер лечение за висше стоящите и тяхната корумпирана върхушка.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 ГосТ

    16 2 Отговор
    Истината е в Генното инженерство, след като има супер бактерии, ни трябва супер имунна система. Отдавна при мишки,с генно инженерство е създаден имунитет дори срещу собствени туморни образования.
  • 4 Преброяване на бесните язовци

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "ДАМА ПИКА":

    Е как кой? Злият Шорош всяка вечер преди заспиване експериментира в собствената си лаборатория и създава опасни нови бактериЙ!
  • 5 НАТО ВЕЦ

    10 1 Отговор
    "Супербактериите" се създадоха от суперглупавата и безконтролна употреба на антибиотици, стимулирана от същите тези фармацевтични компании. И понеже в природата няма празно, тя ще си създаде по естествен път "суперубийци" на "супербактериите".
  • 6 плевен

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДАМА ПИКА":

    Супербактериите се създават от антибиотиците.Те ликвидират обикновените бактерии. А оцелелите поставят основата на нов вид устойчиви б.. Свръхбърз Дарвинов процес. Спасението е в спиране на употребата на антибиотици за щяло и нещяло. Човечеството не е способно да си самоналожи тези мерки доброволно.
  • 7 фкффкф

    16 0 Отговор
    популацията на населението трябва драстично да се намали,това е един от сценариите....съжелявам
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Брат ми

    7 2 Отговор
    Дано пуснат бактериите в Африка и Близкия изток.
  • 10 Валя

    7 1 Отговор
    Едно време чумата е плъзнала благодарение на религиозните и сляповярващите понеже решили че котките били дяволски животни

    Коментиран от #11

  • 11 до Валя

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Валя":

    да, а чумата и още няколко други се пренасяла от намножилите се плъхове. Е, сега антибиотиците избиват всичко - а ние сме 80% вода, а от останалото 'твърдо вещество' около 2/3 са разни бактерии. Да, това е състава на човешкото тяло. Колкото и да е специализиран един антибиотик, това не е наноробот да преследва определени клетки - той просто унищожава даден тип химикал или химическа реакция. Най-често се цели да се затрудни размножаването на определен тип бактерии, като се промени средата им (посредством химикал). Разбира се, дори и за вируси се предписват антибиотици - по същата причина. В действителност се унищожава цяла една област. Примерно избухналата АЕЦ в Чернобил дали не повлия на цяла Европа? Това е антибиотика, независимо, че сравнен с размерите на континента АЕЦ-а е невидимо смешно малък, той промени целия континент. Всяко химическо хапче е същото - то унищожава връзките/'климата' в определена зона от човешкото тяло. Всички вътрешно приемани антибиотици минават от някъде (стомаха, дробовете) през кръвта ис е разнасят из цялото тяло, но ефекта им е най-голям където тялото не се съпротивлява. Но, това не винаги е само и единствено органа/областта с голямо съсредоточаване на нежеланите бактерии. Хората са различни, а антибиотиците - не. Те не се предписват на хора, а на симптоми, а понякога на определени болести. Понеже се предполага, че определени симптоми са свързани с определени болести, което разбира се не е вярно. Всеки от нас има най-малко 5 п
  • 12 мюмюн

    1 1 Отговор
    Битката не е химическа, а физична. Едно време кланниците са ги задължавали, да си сменят бетона и фаянса на определен период. Сега в операционните използват разни силни препарати, но всичко вътре остава едно и също. Енергията на микровълновата фурна убива всичко живо. Така би се стерилизирала една операционна, като се екранира от останалата сграда и след операция се облъчи с магнетрон.