Last news in Fakti

28 Юли, 2018 08:21 6 467 29

Безвредна ли е марихуаната?

  • вредна-
  • марихуана-
  • канабис
Безвредна ли е марихуаната? - 1
Снимка: Shutterstock

Според последния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, приблизително 87,6 млн. възрастни между 15 и 64 години (26,3%) в Европейския съюз са пробвали канабис някога в живота си.

17,2 млн. млади, между 15 и 34 години, хора (14,1%) са употребявали канабис през последната година.

В България малко над 10% от младите хора са употребявали канабис през последната година, пише lifestyle.bg. У нас се наблюдава и възходяща тенденция в разпространението на канабиса сред младите хора.

Мнението, че марихуаната е безвредна, е широко разпространено. Вероятно принос за това има и медийното внимание, което терминът "медицинска марихуана" получава. Ефектите на канабиса върху организма са обект на различни изследвания, а резултатите не са в полза на употребата му.

Според проучване на Изследователския институт по наркоманиите към Университета на Бъфало, САЩ, употребата на марихуана по време на бременност, особено комбинирана с тютюнопушене, води до раждане на бебе с ниско тегло и малък ръст, и може да предизвика поведенчески проблеми при детето. Установено е, че бебетата, родени с по-ниско тегло, са по-раздразнителни и по-трудно се успокояват. Този ефект на канабиса е по-силно изразен при момченцата.

Изследване на екип от Европейското общество по кардиология отчита, че хората, които употребяват марихуана, са подложени на почти 3,5 пъти по-висок риск от смърт, поради високо кръвно налягане.

Има индикации, че канабисът застрашава сърдечносъдовата система дори повече от тютюнопушенето. И това не е изненадващо, тъй като марихуаната стимулира симпатиковата нервна система, което води до повишени пулс, кръвно налягане и необходимост от кислород.

Тази година за първи път бяха установени и ефектите от пасивното пушене на канабис в комбинация с тютюнев дим върху здравето на децата. Тези деца попадат в спешното отделение и страдат от възпаления на средното ухо (отит или възпаление в областта на тъпанчето и слуховите костици) много по-често от останалите.

Редица проучвания показват, че честата употреба на марихуана, особено когато тя е започнала в по-ранна възраст, води до повишен риск от когнитивна дисфункция и психиатрични заболявания, включително депресия, биполярно разстройство и шизофрения.

Канадско изследване, публикувано в научното списание Journal of Child Psychology and Psychiatry, показва, че ежеседмичната или ежедневна употреба на канабис повишава риска от психотични преживявания при подрастващите с цели 159%. Под "психотични преживявания" се разбират отклонения в нормалните възприятия, странни идеи или усещането, че си преследван. Когато тези преживявания се повтарят често, това може да доведе до отключване на психиатрично заболяване.

Установено е, че употребата на марихуана уврежда системата в мозъка, свързана с усещането за възнаграждение и удоволствието от това. Единственият начин зависимият човек да изпита такова удоволствие се оказва поредният прием на наркотика.

И докато някои прочувания демонизират марихуаната, хиляди хора по света успешно лекуват с нея многобройни здравни проблеми, като болест на Крон, мигренно главоболие, хронична депресия, пост-травматично стресово разстройство, безсъние, деменция, епилептични гърчове, Паркинсон. Учени са открили, че тя подобрява неврогенезата в мозъка – растежа на нови нервни пътища, даже когато мозъкът е увреден от старост или травма.

През 1974г. дори е проведено изследване във Virginia Commonwealth University, което доказва, че канабиноидите от канабисовото растение намаляват туморите и убиват раковите клетки, като оставят здравите клетки непокътнати.

В щата Колорадо производството на медицинска марихуана е легално. Така се контролира продажбата, а производителите плащат високи данъци (този бизнес носи милиони долари приходи на държавата.)

Канабисът не е по-опасен от Алкохола?

Повече от 3 млн. души умират всяка година от алкохол, но никой досега не е умрял от употреба на марихуана и въпреки това алкохолът е легален, а канабисът – не.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    29 22 Отговор
    Хиляди умирали от алкохол а нула от марихуана. Ами то и от хранително отравяне умират хора, от трудови злополуки, в транспорта(било въздушен, Земен или воден). Така че даите да забраним гореспоманатите и само да пушим трева, а ще видим до къде ще я докараме. Анан от реклама на пороци и отрови, и европейски ценности.
  • 2 Ууууууу

    24 27 Отговор
    Марихуаната е безвредна,щото закриха лагера в Белене.
    Ай да ги затворят там,да чукат камъни цял ден,после дране,и дали ша са сетят за наркотици после...

    Коментиран от #6, #7, #9, #16, #17

  • 3 deadman1488

    20 3 Отговор
    чувал съм че бил полезен за някой хора и болежките им

    Коментиран от #10

  • 4 Expertos

    13 5 Отговор
    Ако всички ядете гъби поне един път в живжта си, но на празпо черво и д мин. токсини, то ще разберете от къде идват всички генялни открития! Относно коза...гаранция е по вредно да ядеш месо от кауфланд!!!
  • 5 Браво

    24 4 Отговор
    Цигарите са най вредни! Виж наркотиците са друга работа, от тях ползата е много голяма, ако не вярвате питайте наркотрафикантите.
  • 6 Демократ

    7 13 Отговор

    До коментар #2 от "Ууууууу":

    Ае такива фашизирани смачкани нафталинени мозъци да си намерите друга работа,ти ли ше ми кажеш кво да правя бе???????

    Коментиран от #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 dim da me nqma

    9 2 Отговор
    Полезна е за глаукома уж!! Ама тва кадето ще ти покажат един пръст и ти ще се хилиш като разпран...! Пък само да не се пуши "чай" там.....е бая Hard
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 bam bum

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "deadman1488":

    13 годишните !! Има многоо ! Газария
  • 11 Ghost

    11 8 Отговор
    Абе малоумна работа!Постоянно вайкаме че нищо не става от нас,че няма работа държавата е пропаднала и прочие,А в същото време през ден рекламираме марихуана,пропагандираме хората да проституират.Знаете ли колко ми пука дали е вредна тревата,даже искам да е смъртоносна!Не искам да виждам по улиците зомбирани хора дето незнаят къде се намират!

    Коментиран от #12

  • 12 Демократ

    8 9 Отговор

    До коментар #11 от "Ghost":

    И аз не искам фашисти да ми казват какво да правя гледай си твоя живот и не се бъркай в чуждия,аман от авторитети...

    Коментиран от #23

  • 13 Демократ

    21 14 Отговор
    30 години пуша всеки божи ден и незнам що е грип болест или някаква друга болежка чувствам се като гигант сред фашизирани плъхове,Ае опровергайте ме

    Коментиран от #18

  • 14 qqqqqq

    15 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В България малко над 10% от младите хора са употребявали канабис. Какви 10%, по мой наблюдения са 110%. И аз питам къде са родителите на тези деца, явно и те пафкат някъде. Това е другата причина младото поколение за нищо да не става.
  • 15 ай стига бе

    12 8 Отговор
    ТА ТОВА Е ЕДНА ОБИКНОВЕНА КИТКА.
  • 16 Браво

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ууууууу":

    Веднага си проличава кой го подбодват хемороидите,вашето поколение вече не е фактор махнете се веднъж завинаги с вашите садистични и нечовешки,неефективни и безполезни методи
  • 17 Младеж

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ууууууу":

    Какво се обясняваш бе старо,именно вие допуснахте мутрите 90- те години да вкарат наркотиците тука бе,а сега е по-лесно да вкараш младите по затворите нали,типичен необразован зад..к

    Коментиран от #19

  • 18 Ти твърдеше и че

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    си Наполеон. Хайде бягай да ти слагат усмирителната риза.

    Коментиран от #20

  • 19 Демократ

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "Младеж":

    Абсолютно вярно,дъртите нафталинени гноми ни очерниха живота и за капак искат да ни натикат в зандана
  • 20 Демократ

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Ти твърдеше и че":

    Айде изчезвай у старчески дом там има какво да си кажете,има нафталин без пари
  • 21 Монархист

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Демократ":

    Върви го прави другаде като си демократ.Повечето не искат да го правиш..А по скоро си анархист.

    Коментиран от #22, #27

  • 22 Демократ

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "Монархист":

    Ми да нафталина ти е промил мозъка и сега трябва да ти се подчиняват без да задават въпроси нали....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Демократ

    7 7 Отговор

    До коментар #23 от "Ghost":

    И аз не харесвам наркотиците вредни са,и ти като медик би трябвало да знаеш че наркотиците се синтезират в лабораторни условия,освен ако не твърдиш че природата е лаборатория решила произволно да синтезира марихуана,знаеме как си взимате дипломите в медицинския....

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Алфа Ромео

    12 3 Отговор
    Глупости на търкалета, марихуаната дори понижава кръвното налягане и даже трябва да хапнеш или пиеш след това нещо за повишаване. Действа успокояващо на нервната система и е силно болкоуспокояващо, пушил съм десетина пъти през живота си но се чудя дали не бъркам като не пуша....
  • 27 плевен

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Монархист":

    Не е анархист, 100% демократ. За една страница , се е разписал 7 пъти.И отдавна вече не е на марихуана.В Колорадо може тревата да е разрешена, но щатите са общо 50.Не мога да си представя ужаса, когато родител види зениците на детето си разширени.
  • 28 ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ

    3 3 Отговор
    Наркотиците са полезни питайте някой дилър не ви лъжа
  • 29 Ghost

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Демократ":

    И много мразя като някой ми каже,че щом идва от природата не е вредно,може би така се успокоявате.И тютюна е растение-някой да спори дали е вреден или полезен?Щом си толкова умен защо и ти не завърши медицина-просто щях някакси на по-високо научно ниво щях да ти обясня за вредите и ползите от наркотиците.Никой не спори че марихуаната има приложение в медицината,при определени условия помага,и ФЕНТАНИЛ се използва в медицината(синтетично обезболяващо,което е 100(сто) пъти по-силно от морфина).А това че според теб наркотиците са само и единствено синтетични показва колко си пристрастен към тях думата наркотик идва от латинския NARCOSİS,провери какво означава!