Last news in Fakti

3 Август, 2018 00:30 5 233 10

Опасни ли са секс чатовете за тийнейджърите?

  • секс-
  • чатове-
  • тийнейджъри-
  • опасни

Колкото по-малки, толкова по-уязвими са към клопките на този вид общуване

Опасни ли са секс чатовете за тийнейджърите? - 1
Снимка: Shutterstock

Сексуалните чатове сред тийнейджърите са се увеличили през последното десетилетие и представляват нарастващо предизвикателство за учителите и родителите, според ново проучване. Един на всеки четирима младежи е заявил, че е получавал сексуални съобщения, а един на всеки седем съобщава, че е изпращал такива.

Изследването включва данни от 39 отделни изследователски проекта, проведени между януари 1990 г. и юни 2016 г., с общо 110 380 участници, всички от които са на възраст под 18 години, а някои са на възраст дори под 11 години, пише puls.bg. Изследователите са се съсредоточили върху данните от 2008 г. насам и са открили увеличение на сексуалността сред младите хора.

Повишеният брой млади хора, участващи в изпращането или получаването на съобщения или снимки със сексуално съдържание, съответства на бързо разширяващия се достъп до мобилни телефони. Като се има предвид тази тенденция, авторите на изследването предполагат, че информацията за потенциалните последствия от това трябва редовно да се предоставя като компонент на сексуалното образование.

Изследователите установяват, че за по-младите хора този вид общуване е начин да започнат да изследват привличането към други хора. Специалистите обясняват, че откакто говоренето за секс вече не е тема табу, броят на потенциалните сексуални партньори, благодарение на такъв тип комуникация, е по-голям. Проучването прогнозира тенденция на все по-голямо нарастване на сексуалната активност сред по-младите тийнейджъри и децата. В съчетание с липсата на осведоменост за свързаните рискове, особено сред по-малките деца, това е причина за безпокойство.

Колкото по-малки, толкова по-уязвими са към клопките на този вид общуване. Взаимоотношенията между деца от 10 до 12 години често са краткотрайни и това ги прави по-уязвими от заплаха или изнудване чрез техни голи снимки и видеоклипове. Средно децата в проучването са били на 10 години, когато са получили първите си смартфони. Благодарение на това възрастта за начало на полова активност намалява.

Опасност също възниква от различни приложенията, които създават впечатление, че видеоклиповете и изображенията, които са споделени или съхранени, са частни, а това невинаги е така.

Най-голямото безпокойство според специалистите е вероятността снимките или посланията да бъдат разпространявани. А това може да причини тежки емоционални страдания, поради което е важен родителският контрол.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/sex/news_31545.html


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    11 2 Отговор
    Естествено ,че са опасни! Всичко ,което пише в статията е така,за съжаление!
  • 2 Киро

    5 8 Отговор
    Хахахаха аз като станах на 12 брат ми ме заведе на проститутка, и по нататък не ми беше толкова зор да се занимавам с простотии и чатове.
  • 3 Амии

    4 6 Отговор
    Опасни са , но не само за децата, защото хората приемат голите снимки или клипове като излагация, неморалност и грях. Ако хората приемат голотата и сексуалните сцени като нормалност, тогава няма да се страхуваш, че ще разпространят твой голи снимки или порно клипове. Това го казвам и за възрастните, защото изтичат снимки и клипове на певци и артисти и всички се възмущават. Например певицата Мара Отварачката я е страх да се снима гола, за да не я помислят за мръсница. Ако имаш нейни голи снимки също можеш да я изнудиш както дете например. Рещението на проблема е да се приема голотата и секс сцените като нормалност и дори готиност. Така нява кой да те изнуди, апък и повечего хора имат нужда да се показват

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Пешо

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Амии":

    Сигурно си нудист.
  • 5 сладурче

    4 3 Отговор
    Като прочета луд коментар,иде ми да кажа на м....а ти п....а!!!?Покажи я отвсякъде!От прост индивид ,прост коментар!
  • 6 юрист

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Амии":

    “...Публикувано във факти.бг: Ако хората приемат голотата и сексуалните сцени като нормалност, тогава няма да се страхуваш, че ще разпространят твой голи снимки или порно клипове....“ Хлапе, към началото на 80те години на 20 век, българките и българите нямахме проблем с голотата и ако щеш вярвай, но нямаше и помен от помисли за сегашното порно! Възпитавани сме така- здрав дух в здраво тяло, а и не е зле да питаш оситата- бившите източногерманци, как плуването беше задължителна дисциплина в техните основни училища и как ние възпорехме от тях, че няма нищо осъдително и аморално в голото човешко тяло- особено ако е здраво и младо. Защо, мислиш, имаше Евин и Адамов плаж в България,м? Сега някои се опитвате да преоткривате топлата вода, но без да правите разлика между естетика и порно- ами, не става!
  • 7 юрист

    2 1 Отговор
    възпорехме= т.е. възприехме
  • 8 гост

    2 1 Отговор
    Някой ,който е толкова освободен да се покаже ,както майка му го е родила!Щом се мисли за Аполон!
  • 9 Валя

    1 1 Отговор
    Тъпите парчета Адам и Ева ако не бяха разговаряли с говоряща змия и не бяха яли ябълки какво ли щеше да е положението?
  • 10 До Валя

    0 0 Отговор
    Положението , щеше да е като сега .