Last news in Fakti

1 Август, 2018 10:54 24 980 3

7 ранни и невидими симптома за рак на кожата

  • симптоми-
  • видими-
  • невидими-
  • здраве-
  • рак-
  • рак на кожата-
  • меланома-
  • ранни симптоми

Ракът на кожата е много опасно и коварно заболяване

7 ранни и невидими симптома за рак на кожата - 1
Снимка: shutterstock

Ракът на кожата се проявява неочаквано. В повечето случаи той може да бъде диагностициран като се проверяват рождените белези по тялото и онези, появили се върху кожата ни в последствие — като бенки и лунички.

Има случаи обаче, когато началните симптоми на заболяването не са видими. В зависимост от разположението на тумора може да се стигне до промени във функциите на различни вътрешни органи и да се проявят симптоми, подобни на онези, които се проявяват при различни заболявания.

Ето какви могат да бъдат те и ако попаднете на някои от тях не забравяйте да се консултирате с лекар.

Възпалени лимфни възли

Ако забележите, че лимфните ви възли, особено разположените под челюстта, стават по-големи; ако чувствате болка, докосвайки ги, то трябва да се консултирайте с лекар. Имунната система може да отговори на развиващия се злокачествен тумор по този начин, като Ви предупреди за началото на болестта.

Болка в корема

Туморът и метастазите при някои видове меланоми могат да се разпространят в черния дроб: в този случай може да се усети болка в горната дясна част на корема. Ако чувствате честа болка в тази част на тялото, не забравяйте да отидете на лекар и да направите ултразвуков преглед на вътрешните органи.

Затруднено дишане

Ако туморът не бъде забелязан във времето, неговите метастази могат да се разпространят в белите дробове и да причинят симптоми като задух, постоянна кашлица и недостиг на въздух. Не пренебрегвайте тези симптоми, свържете се с Вашия лекар възможно най-скоро!

Болка в ставите

Костите и ставите са другото място, в което могат да се локализират прояви на болестта. Ако започнете да получавате болки в ставите или синини, с неизвестен произход, които не преминават бързо, то е добре да се консултирате със специалист.

Проблеми с очите

Ако забележите, че зрението ви отслабва и не виждате достатъчно ясно, сякаш имате мъгла пред очите си, то консултирайте сее с лекар, защото това може да е признак за страшно заболяване.

Крампи

Диарията, запекът, коремната болка и спазмите също могат да сигнализират за злокачествено образувание. Добре е да обръщате внимание на себе си винаги, защото дори и тези признаци да не са породени от нещо страшно сега, то следващият път може да са.

Главоболие

Постоянни главоболия, както и отслабването на паметта и познавателните функции, може да бъде признак за рак на кожата.

Не е нужно да имате някой от тези симптоми, за да посетите личния си лекар. Добре е да ходите на прегледи няколко пъти в годината профилактично, за да се уверите, че всичко с вас е наред, а ако не е, да може да овладеете болестта още в самото й начало.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Ромео

    17 1 Отговор
    Някои от симптомите ги имам от години, изненадващо все още съм жив...
  • 2 Ставаш, докторке, ставаш...

    3 1 Отговор
    Със сто и двадесет болежки, сто и двадесет години! Ай наздраве, хава нагиля ве шалом алейхем, салам алейкум и алейкум вегетариан и веган. Не всички доктори и докторки са такива, знаете. С рак се живее по - дълго отколкото без него. Туй исках да ви кажа. Всеки си има някаква форма на рак. Имах една хазайка в Пловдив, на 96 години си павкаше и пийваше, не по много, разбира се, слаба като чироз, но пъргава като момиченце... Дали и тя не е имала рак?! Сто процента е имала, но не е правила грешка да го лекува...
  • 3 хаха

    3 0 Отговор
    ДРЪН ДРЪН ЯРИНА!