Last news in Fakti

7 Август, 2018 19:22 7 297 15

Ето кои са най-отблъскващите миризми в света

Ето кои са най-отблъскващите миризми в света - 1
Снимка:Shutterstock

Развалени яйца, животински "бълвоч", разлагащи се трупове - въпреки зловонието, разнасящо се от подобни източници, хората продължават да си задават "съществения" въпрос коя миризма е най-отвратителна. Отговор на питането дава сайтът sciencealert.com, позовавайки се на проучвания, отредили видно място сред най-големите миризливци на планетата Уран и плода дуриан, пише "Дарик".

Уран

Скорошно проучване установи, че планетата "ухае" на развалени яйца. Причината? Изобилието от сероводород в атмосферата й.

Дуриан

Небезизвестният зловонен плод дуриан изпуска толкова отблъскваща миризма, че наскоро доведе до масова евакуация в Университета на Мелбърн. Вместо теч на газ, както допуснаха притеснени студенти, се оказа, че зловонието идва от развален дуриан и се разнася из помещенията през климатичната система. "Ароматът" си плодът дължи на 44 активни "миризливи" съединения, припомнят учените.

Растението Рафлезия арнолди (Rafflesia arnoldii)

Цветът на рафлезията от този вид не само е най-едрият в света с диаметър един метър, но се слави и с отблъскващото си ухание - микс от гниещо тяло, риба и спарени чорапи, с което привлича опрашващи я насекоми.

Рафлезия арнолди не отстъпва по зловоние на аморфофалуса (Amorphophallus titanum), известен като "трупно цвете", с тази разлика, че тя "радва" с него веднъж на няколко месеца. За сравнение - трупното цвете цъфти веднъж на десетилетие.

Сиренето Вио Булон (Vieux Boulogne)

Въпросното френско сирене, ароматът на което се сравнява с миризмата на краве подопашие, веднъж е подложено от учен на тест с електронен нос. Джаджата, предназначена да открива инфекции на пикочната система и туберкулоза, отчита положителен резултат.

Древни екскременти

При разкопки в град Оденсе, Дания, археолози се натъкват на отходно място от 14-и век, чието съдържание разнася зловоние дори седемстотин години по-късно.

Четирипръст мравояд

Не се оставяйте на четирипръстия мравояд да ви заблуди със симпатичната си муцунка. Ако се осмелите да го доближите, ще съжалявате горчиво. Или по-скоро миризливо. За да се пази от натрапници, въпросното животно изпуска "аромат" между пет и седем пъти по-силен от този на нарочения за пръв миризливец скункс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    14 4 Отговор
    Така си мислите, защото не сте ми помирисвали гащите! тия миризми изброените ще ви се сторят ,,Кристиан Диор" в сравнение.

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Гост

    15 1 Отговор
    Градския в София.

    Коментиран от #3

  • 3 уф чи мириши

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Градския през факултета, ексклузивна версия !
  • 4 гост

    2 3 Отговор
    Това е трудна тема за разговор, по важното е приятните миризми!Например скъпи парфюми,слабост ми е!
  • 5 Цветан Цветанов

    12 2 Отговор
    Само с един мой чорап мога да убия половин София. С два чорапа - цялата!

    Коментиран от #15

  • 6 Бесен Язовец

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Недей зна много, твойте гащи са теменужки сравнени с мойте.Да си имаме уважението,но на Бузлуджа миналата седмица Гери Никол като я прегърнах се дави 20мин. и едва се съвзе за началото на веселбата.
  • 7 Бесен Язовец

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Плюс от Позитано ми предоставиха автобус само за мене,ама шофьорът ме натика у багажника долу.
  • 8 Джуган

    4 0 Отговор
    С тия ароматни гащи и чорапи Вени ли сваляте?
  • 9 Хохо

    2 1 Отговор
    Абе вени напиши една статия,като хорта
  • 10 гост

    11 2 Отговор
    забравихте за немита 24 часа вагина................сигурно ще е на първо място, на умрели лебеди удря
  • 11 Ташунко

    8 0 Отговор
    Най-бруталната миризма е късносутрешна пръдня, преди изхождане, ако вечерта си ял боб със зеле и чесън! Който не вярва - да пробва! Друга епохална смрад е лятото да се потиш като кон, но по стара БГ традиция да се изкъпеш в Неделя вечерта - като се разминеш с такъв индивид и ти се е.ава майката. Третото място, естествено, е смрадта на Сириньйето на кожена клечка, респективно-не умита шу.да с бяло течение. Наздраве!
  • 12 Manafov

    1 0 Отговор
    Прави сте, няма по- лоша миризма от на немитото дупе!
  • 13 Миризлив

    4 0 Отговор
    На Венито, всяка нощ в 00:30 и замирисва на Фуй и почва със сексуалните си творения.
  • 14 Венет

    10 0 Отговор
    Вени, в 00:30 докато пишеш, набъбва ли ти клитора?
  • 15 лабораторията

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Цветан Цветанов":

    знаем, нали с чорапите ти хората на Асад и избиха маса народ с това био оръжие, а сме чули че снабдяваш и други тероряги с био оръжията си