6 182 7

Лекари шокират: При възпалено гърло яжте ...

Лекари шокират: При възпалено гърло яжте ...
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова

Едно от най-неприятните неща, които може да ви застигне лятото, е да се разболеете. Така в горещите дни, докато другите са по къси панталонки и тениска, на вас ви е лошо, отпаднало, имате висока температура, течащ нос и ви боли гърлото.

В такива случаи лекарите съветват да се пие топъл чай, който да облекчи непоносимата болка. Но как да консумирате гореща напитка, когато градусите навън надвишават 35?

Противно на досегашното мнение, учени дават надежда как да се справим с болното гърло и при тези температури. Макар, че досега се смяташе, че при настинки и грип не може да се консумира студено, сега специалистите съветват да ядем сладолед, пише zdrave.to. При възпалено гърло той не само не е вреден, но е и полезен.

Сладоледът, студените сокове и други хладни храни могат да служат като отлична упойка. Ако имате болки в гърлото и ядете нещо ледено студено, това ще ви помогне да охладите възпалената област и да притъпите болката.

За сметка на това по-добре временно забравете за сухи храни, като чипс и бисквити.

Ръководителят на Министерството на здравеопазването в Русия дава за пример заключенията на клиниката "Майо", една от най-добрите световни клиники в областта на УНГ. Техните специалисти също вярват, че студените храни не са врагове при настинките, а точно обратното.

Също така е по-добре да се спрете на натурални храни и да се опитате да не ядете продукти с багрила и изкуствени вкусове. Тези вещества могат само да причинят още по-тежко възпаление, като удрят засегнатата област.

Лекарите напомнят още, че трябва сладоледът и другите студени напитки, да се консумират бавно, а след това трябва да изплакнете устата си с вода.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анонимен
  Отговор
  1 20:31  10.08.18
  Добро утро аз отдавна при болка в гърлото консумирам сладолед и не ме интересува че е студено времето. Важно е да се излекувам.
 • Доктор Охболи
  Отговор
  2 21:17  10.08.18
  Нищо ново. Това се препоръчваше от доста лекари още по татово време.
 • Bubbles
  Отговор
  3 14:58  11.08.18
  ААААААААААУУУУУУУУУУУУУУУУУУ АЗ СЪМ ШОКИРАН, НЕЕЕ НАПРАВО СЪМ ПОТРЕСЕЕЕЕН... ...Чакай аз това го правя от дете, фалшива тревога!
 • PlimP
  Отговор
  4 16:13  11.08.18
  дрън, дрън, ярина, горещото и студеното дразнят възпаленото гърло, както и поркането, пикантно и т.н., топли напитки е хубаво, но не и горещи, медът много успокояа лигавицата на гърлото, смучкаш медец и си айляк, а лекаите, които ви казват да пиете горещо, просто не ходете при тях
 • konformist
  Отговор
  5 19:20  11.08.18
  Фейк.
 • vasik atanasova
  Отговор
  6 15:13  12.08.18
  ЧЕ ТО НАЛИ ЩЕ СЕ ВЪЗПАЛИ АКО СЕ ЯДЕ СЛАДОЛЕД И СЕ ПИЕ ЛЕДЕНА ВОДА И БИРА ТОВА СА ТЪПОТИИ
 • волен сидеров
  Отговор
  7 16:31  12.08.18
  Като видях ,че Венелинка пише и веднага си помислих след точките в заглавието .....за гълтайте спе.МА

Напиши коментар:


Публикувай