10 Август, 2018 11:19 3 248 7

Днес празнуваме Световния ден на мързела

  • празнуваме-
  • световен-
  • ден-
  • мързел

И няколко любопитни факта за мързела

Днес празнуваме Световния ден на мързела - 1
Снимка: Shutterstock

На 10 август се отбелязва Световният ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но никой не знае точно от кога. Сигурно първите ентусиасти ги е мързяло да запишат първата година.

Девизът на празнуващите днес е "Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо". Според празнуващите това ще даде нов тласък на духа.

"Запомнете, че винаги може да бъде открит нов, още по-добър начин на нищоправене”, е записано под датата 10 август от положилите усилия да увековечат своя мързел.

Църквата смята мързелът за смъртен грях. През миналите векове той се е смятал за привилегия на богатите, пише "Дарик".

10 август е определен също и за ден на равносметка колко сме мързелували през изминалата година.
Счита се, че мързелът е движеща сила на прогреса заради изобретения като дистанционното, ескалатора, пералнята, миялната или асансьора.

По този повод Денят на мързела dir.bg предлага няколко интересни факта:

- Чия е идеята за необичайното честване остава загадка. Вероятно основателят или основателите на Деня на мързела са били твърде заети да лентяйстват, за да документират "заниманията" си. Мнозина обаче прегръщат идеята, виждайки в нея възможност да се отърсят от всекидневния стрес.

- Макар да остава неясно на кого дължим честването, през 2001 г. писателят Дейвид Плоц го споменава в есе, озаглавено "Август, да се отървем от него". Авторът отбелязва, че осмият месец от годината е единственият без "същински празник" и изобилства от "куци" чествания като Седмица на признателността към климатиците, Национална седмица на религиозния софтуер, Седмица на информираността за мравките-дървоточници, Национален ден на мързела, Ден на отмората, Ден на провала, които другите месеци не желаят. "Случайност ли е, че подобни чествания се организират през август?", пита Плоц.

- Американско проучване от 2015 г. установи, че мързеливите хора са с по-висок коефициент на интелигентност. Авторите му твърдят, че по-интелигентните хора се отегчават по-трудно и са по-склонни да се отдават на мисловна дейност, отколкото на физическа активност.

- Други проучвания също потвърждават факта, че хората са програмирани да бъдат мързеливи. Канадско изследване от 2015 г. насочва към човешката склонност да се търси лесния начин. За целите на проучването девет доброволци са носили скоби на краката, за да се затрудни обичайното им придвижване. Оказало се, че на участниците в експеримента са необходими само няколко минути, за да разберат как да ходят по-лесно със скобите.

- Не само хората се отдават с удоволствие на мързела. Първенец сред ленивците сред кучетата е английският булдог, който проспива по-голямата част от деня. В Топ 5 на косматите мързеливци попадат още представителите на породите френски булдог, булмастиф, кламбър шпаньол и мопс. Колкото и изненадващо да звучи, известните с невероятната си бързина кучета от породата грейхаунд също са склонни да лентяйстват, когато не се състезават.

- През 2017 г. специалисти от Станфордския университет установиха, че САЩ се нареждат сред най-мързеливите страни в света. Проучването, обхванало 11 държави, показа, че средностатистическият индивид прави 4961 крачки дневно. Най-голяма активност по този показател - 6880 крачки на ден, е отчетена в Хонконг, а най-слаба (3513 крачки дневно) - в Индонезия. Жителите на САЩ правят средно 4774 крачки на ден.

- През същата година изследователи от Франция откриха, че мързелът е заразен. Според проучване на специалисти от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания от колкото повече мързеливци е заобиколен човек, толкова по-бездеен става самият той.

- Британско проучване пък класира мързеливите неделни дни сред важните и значими неща в човешкия живот.

Ето и няколко препоръки за отбелязване на Деня на мързела:

- Откажете се от всякакви занимания - винаги има утре.

- Поглезете се - с масаж или спа процедури.

- Поръчайте храна или идете на заведение, вместо да готвите. Ако искате да разпускате у дома, си пригответе сандвичи, докато още не ви е домързяло, за да не се налага да миете прибори и чинии.

- Изтегнете се удобно на дивана и се отдайте на сън, гледане на телевизия, слушане на музика или четене на книга. Денят на мързела извинява целодневното излежаване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирчо

    4 4 Отговор
    честит национален празник на българина
  • 2 Знайко

    6 0 Отговор
    Мързелът е талант и благословия !
  • 3 ми ми ми

    5 0 Отговор
    Що само днес-аз си го празнувам всеки ден...
  • 4 Колчо Слепеца

    4 0 Отговор
    Когато много ми се работи , по ме мързи.
  • 5 повече от 100 години

    2 0 Отговор
    В турската империя за дембелите е имало дембел-ханета. В едно такова станал пожар и дембелите изгоряли, защото ги мързяло да избягат.
  • 6 Винету

    5 0 Отговор
    На фона на гърците, българите няма от какво да се срамуваме..., личен опит.
    В тая връзка един виц:
    Какво се пръква от връзката между японец и грък - работи му се, ама не му се става.
  • 7 ДЕДО ВЛАДИКА

    3 0 Отговор
    Както ме мързи, ако ме боли така ...умрял съм ?