2 289 2

Хоро, кандидат за "Гинес", се изви край Седемте рилски езера

На него се хванаха над 400 танцьори, както и много граждани

Хоро, кандидат за "Гинес", се изви край Седемте рилски езера
Милена Трачева

Най-голямото планинско хоро се изви в събота край петото от Седемте рилски езера — Бъбрека. В него участваха над 400 танцьори, както и много граждани. С планинското хоро организаторите от фондация "Нашият дом е България" ще кандидатстват за рекорд на Гинес, предаде БНТ.

В инициативата се включиха 7 фолклорни танцови състави, облечени в носии от 7-е етнографски области у нас.

Още от сутринта ансамблите посрещаха туристите край всяко от езерата, създавайки празнично настроение. По обяд те се събраха на голямата поляна край петото езеро — Бъбрека, където танцьорите "изписаха" България. Това стана пред разгънат на поляната край езерото български трибагреник, дълъг 25 метра.

По думите на Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България" целта е да се покаже разнообразието, колоритът на българската носия, на фолклора ни, на нашите традиции и обичаи.

Най-дългото планинско хоро донесе много приятни емоции и за туристите, дошли да се насладят на природните красоти в тази част на Рила.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ефтини сензации
  Отговор
  1 13:50  12.08.18
  Осраха ги тези езера и тази планина! От как построиха лифта и започна простолюдието да си влачи тлъстите шкембета това място загуби своята красота а и много скоро и останалата природа....
 • Тройчо
  Отговор
  2 14:41  12.08.18
  Подкрепям инициативата хората да се събират и да се вият хòра. Не подкрепям това да става в Национален парк и да се гази в Рилските езера.

Напиши коментар:


Публикувай