20 Август, 2018 15:45 4 936 9

Коктейлът "алкохол + енергийна напитка" е много вреден

  • коктейл-
  • алкохол-
  • енергийна напитка-
  • вреден-
  • учени-
  • биолози-
  • таурин

Тауринът подсилва негативните ефекти от употреба на спиртни напитки

Коктейлът "алкохол + енергийна напитка" е много вреден - 1
Снимка: shutterstock

За вредата от енергийните напитки се говори често, но те могат да нанесат още по-ужасяващи вреди на организма ни, ако бъдат приемани заедно с алкохол. Това са установили международна група учени в своето ново изследване.

Биолози от САЩ, Великобритания и Бразилия разясняват отрицателното въздействие на едновременната употреба на алкохол и енергийни напитки върху човешкия организъм в своя научен труд, публикуван в изданието Journal of Psychiatric Research.

Учените подробно изучили въздействието върху човешкия организъм на етанол и таурин – основните съставни елементи на алкохола и разнообразните енергийни напитки.

Опитите били проведени при наблюдаване на поведението на риби от вида Данио, известни още като риби зебра.

Коктейлът "алкохол + енергийна напитка" е много вреден

Те били поставени в различни аквариуми, в единия, от които имало обикновена вода, а в другия – смес от различни пропорции вода, таурин и етилов спирт. За да бъдат изучени промените в поведението на рибите, опитните екземпляри след това били премествани в аквариуми, обитавани от други риби, включително и хищни.

В резултат учените стигнали до следните изводи: престояването на рибите зебра в аквариум с етанол или таурин предизвиква намаляване на тяхната социална активност. След въздействието на "коктейла“ при опитните екземпляри се наблюдава рязко отслабване на реакциите на присъствието край тях на хищник.

Поради което учените от бразилския Федерален университет Санта Мария направили извода, че тауринът увеличава негативните ефекти от употребата на алкохол, правейки опитните екземпляри по-малко социално активни и по-склонни към риск поради отслабване на усещането за страх.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqqq

    5 5 Отговор
    "И колко е полезна марихуаната и там другите опиати."

    Коментиран от #2

  • 2 ванката

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "qqqqqq":

    точно марихуаната е много по полезна от алкохола и таурина и то доказано но вместо да се образоваш по въпроса е полесно да се изходиш публично ... типично за ниско интелигентни същества като теб !!! и не бъркайте билките със синтетичния наркотик защото много идиоти ги слагат под общ знаменател(ако въобще знаете какво означава термина) а те нямат нищо общо освен че са част от най-голямата икономика на света

    Коментиран от #4

  • 3 опитен хипопотам

    2 2 Отговор
    Въх, не думай! Добре, че не са пробвали в по-голям, солен аквариум с акули. Много ''матрял'' щяха да зяносат.
  • 4 qqqqqq

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "ванката":

    Момче явно си наркоман, спри докато още можеш. Ти си пример за това че са ти промили мозъка " Марихуаната е полезна". Аз те питам защо се друсаш, кажи ми една свясна причина.

    Коментиран от #6

  • 5 Алфа Ромео

    6 2 Отговор
    Скоро не бях чел чак толкова смешна и жалка статия!
  • 6 Студент

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "qqqqqq":

    Ма защо въобще изискваш причина кой си ти? Нито се познаваме,нито сме роднини нито съм ти искал моралните съвети, само като се сетя че мислите ти са как да пратиш някой пушач в зандана и направо косата ми се изправя, и това е всичко което можете да направите и ненаричайте наркоман всеки който ви попадне, по-вашата логика щом пиеш алкохол авоматично се превръщаш в алкохолик

    Коментиран от #7

  • 7 Мъдурко

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Студент":

    Пич, какво му се обясняваш на тази неука амеба и другите като него!? Игнор и да мре с простотията и невежеството си!
  • 8 UCHUDEN

    3 2 Отговор
    Един свестен и всичко друго наркоманска сган. На къде отиваш Българийо с тези наши много умни, начетени и образовани наркомани.
  • 9 Браво

    1 0 Отговор
    на тез учени сигурно им е много скучно и по цял ден с глупости се занимават да сипват на рибите таурин и алкохол и после уж научни експерименти правили и усвояват средства по разни програми